avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Infiere / Adoptie propriul copil?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Infiere / Adoptie propriul copil?

Va supun atentiei urmatoarea situatie:

In anul 2010 am divortat . Pe parcursul casatoriei noastre, acesta a avut o relatie extraconjugala cu fosta cumnata , relatie din care a rezultat un copil .
Ulterior s-a demonstrat in instanta pe baza analizelor ADN ca atat fiul meu cat si celalt minor au acelasi tata, respectiv fostul sot.F apt demonstrat ulterior de o hotarare judecatoreasca si doua certificate ADN . Au fost doua dosare pe rol.Din dosarul de tagada de paternitate decizia definitiva si irevocabila a decis radierea copilului , iar din dosarul de divort a fost demonstrata tot prin decizie definitiva si irevocabila relatia extraconjugala si vinovatia partilor.
Am aflat ca fostul meu sot a beneficiat in baza unui articol CCM de plata unor salarii compensatorii prin adoptia copilului rezultat din relatia extraconjugala.
Intreb daca este posibil legal sa-ti adopti propriul copil avand in vedere documentele???

Multumesc
gi-jane2 a scris:

Ar mai exista o exceptie :
art6 (2) c L273

Exceptia din art. 6 alin 2 lit. c priveste o NOUÃ adopţie.

Art. 6. - (1) Două persoane nu pot adopta împreună, nici simultan şi nici succesiv, cu excepţia cazului în care sunt soţ şi soţie.
(2) Cu toate acestea, o nouă adopţie poate fi încuviinţată atunci când: ...
... "noul adoptator a participat direct şi nemijlocit la creşterea..."

Aici avem o femeie care a născut (părinte firesc, nu adoptator) şi o ...presupusă adopţie "din sursă sigură" :confused: ...sursă care ar fi o cerere adresată angajatorului pentru aplicarea unei clauze dintr-un contract colectiv de muncă... :hm:

@CVioreanu
O singură sursă m-ar putea convinge - hotarârea judecătorească de incuviinţare a adopţiei
Dacă o astfel de hotărâre ar fi fost ataşată acelei cereri, atunci "sursa" dvs. v-ar fi informat cu ... subiect şi predicat. Mă tem însă că v-a informat doar cu ...ce-o fi înteles din ce a citit într-o cerere (care făcea apel la o clauză din ccm referitoare la ajutorul financiar ce se acordă în cazul naşterii fiecărui copil SAU al adopţie.

Am mai participat si eu la redactarea unor ccm-uri ...

Or, cu excepţia situaţiei în care atât angajatorul cât şi sindicatul reprezentativ sau reprezentantii salariaţilor ar fi fost chiar toţi ...veniţi cu pluta ... şi ar fi făcut te miri ce discriminări prin CCM (prezumţie de la care NU pot să plec) atunci ar fi acordat ajutorul financiar SI in cazul în care acelei cereri i s-ar fi ataşat noul certificat de naştere, emis după hotărărea de tagadă de paternitate, urmată de declaraţie de recunoaştere de paternitate.

Repet, nu spune nimeni că ar fi imposibil să existe ceea ce presupuneţi dvs. (adopţia)
Eu spun doar că ... nu m-aş fi scărpinat cu mâna stângă la urechea dreaptă într-o complicată procedura de adopţie, ca să obţin ... CE!? ... exact ceea ce s-ar putut obţine şi cu o foie A4 (declaraţie de recunoaştere) scrisă pe un colţ de birou cu stiloul imprumutat de la ofiţerul de stare civilă :-/

Ar fi fost lipsit de sens... Dar, mă rog, or fi şi vreunii care neavând ce face ...

Sfatul meu ar fi să încercaţi să priviţi spre viitor. Nu vă ajută la nimic dacă vă consumaţi prezentul încercând să scormoniţi ce-o mai fi făcut alaltăieri ...fostul dvs. soţ.

Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2014
romascanu, moderator
Eu cred ca pur si simplu si-a recunoscut copilul. Firmele platesc sume "compensatorii" catre angajati pentru nasteri/adoptii de copii. Deci nu conteaza cum a ajuns sa fie tata (tutore), oricum primea banii.
Multumesc pentru explicatii

Hotarârea judecătorească de incuviinţare a adopţiei nu prea vad cum as putea sa o obtin. Persoana mi-a confirmat ca a obtinut acea suma compensatorie (conform CCM in vigoare) in urma depunerii cererii aferente acestei situatii (documente justificative).
Multumesc pentru sfat .Orice se intampla e bine si corect sa privim inainte. Am vrut doar sa ma conving de legalitatea acestei actiuni.

Va urez numai bine.
Cam asta a fost in capul meu.
Ca ajutorul financiar a fost dat in cazul descris de dvs. (acelei cereri i s-ar fi ataşat noul certificat de naştere, emis după hotărărea de tagadă de paternitate) dar fara a fi urmata de declaraţie de recunoaştere de paternitate (nu cunosc procedura) . Ci pur si simplu o cerere care are atasat ca dovada decizia din procesul de tagada unde instanta hotaraste radierea numelui minorului (in baza primului ADN) dar nu face referire la tatal biologic.
Mentionarea relatiei extraconjugale cu referire la paternitate este redactata in decizia de divort. Si ma tem ca aceasta nu a mai fost depusa la cererea de adoptie. Am incercat doar sa fac o constructie logica avand in vedere ca stiu exact desfasurarea evenimentelor si repet DOAR pentru a ma convinge daca e legal.

Inca o data multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Inregistrare copil din relatie extraconjugala cristina130 cristina130 buna ziua as vrea sa ma ajutati cu o nelamurire. sunt casatorita si am un copil dintr-o relatie extraconjugala , cu sotul sunt in divort iar legea m-a obliga ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?paternitate steriel steriel buna ziua, ma adresez dvs in speranta ca ma puteti indruma. sunt casatorita de n ani dar de 3 ani nu mai stau cu sotul. am o relatie de concubinaj cu un alt ... (vezi toată discuția)