avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

In cazul cercetarii disciplinare,trebuie sa participe obligatoriu un reprezentant al salariatilor,chiar daca in ROI nu este prevazut expres acest lucru?Se consemneaza calitatea celor care fac cercetarea?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:08, 9 Mai 2009
Reprezentantul salariatilor este un salariat al societatii desemnat prin votul majoritatii angajatilor.
in cazul dvs situatia este putin mai delicata: un administrator si 2 salariati din care unul este cercetat disciplinar.
Reprezentantul legal al societatii nu neaparat si reprezentantul salariatilor.
Dupa cum a spus si colega mea "grace_r" puteti merge cu un avocat la convocare.
uranopos a scris:

Art. 267. [cercetarea disciplinară]
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Sau, bineinteles, un reprezentant al salariatilor.
Fiind un drept de care poate dispune salariatul cercetat disciplinar, conform codului muncii, ramane asadar o facultate a acestuia.


@ Uranopos
in lumina CCM Unic National, art. 75, (2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituieo comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.
eu numesc in comisie de fiecare data un reprez al sindicatului / salariatilor (evident, cand existe un astfel de reprez. sau sindicat)

In speta de fata, consider ca nu se poate pune problema de reprez. al salariatilor care sa participe la cercetare, si absenta acestuia nu poate fi un motiv de nelegalitate a deciziei ce se va lua.
Cum s-a spus mai sus, cel cercetat se poate prezenta cu avocat, fara ca societatea sa se poata opune prezentei acestuia (cu atat mai mult cu cat nu exista alt potential aparator).
Reprezentantul firmei nu numai ca nu este totuna cu reprez. slariatului, dar consider ca reprez. firmei nu poate fi si reprez. al salariatilor aceleiasi firme, in acelasi timp.
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2009
smeagull, utilizator
Totusi, in ce baza ar trebui un angajator sa accepte prezenta unui avocat la o cercetare disciplinara.
Eu cred ca poate sa nu accepta prezenta acestuia daca doreste.
Angajatorul nu este obligat sa accepte prezenta unui avocat la o cercetare disciplinara. De aceea, decizia de sanctionare, sub sanctiunea nulitatii absolute trebuie sa cuprinda instanta competenta si termenul in care se contesta, ca ulterior, in cazul unei eventuale contestatii, ambele parti sa beneficieze de drepturile conferite de constitutie, in mod egal.
Asa ma gandeam si eu :)
Ma bucur ca am gandit corect :)

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara alinaion82 alinaion82 VA rog, ajutati-ma cu un sfat! Maine voi efectua cercetetarea disciplinara a unui angajat (sapt trecuta i-am trimis adresa aks, pe care a si primit-o) ... (vezi toată discuția)
Avocatul isi poate asista clientul la cercetarea disciplinara prealabila? sim0na sim0na In cadrul procedurii cercetarii disciplinare prealabile a unei abateri disciplinare angajatorul (comisia de cercetare) s-a opus prezentei aparatorului ales de ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal cercetare disciplinara smeagull smeagull Salut, Este obligatoriu dpdv legal ca p-v de cercetare disciplinara sa fie semnat de angajatul cercetat? Multumesc. (vezi toată discuția)