In cazul cercetarii disciplinare,trebuie sa participe obligatoriu un reprezentant al salariatilor,chiar daca in ROI nu este prevazut expres acest lucru?Se consemneaza calitatea celor care fac cercetarea?Multumesc.
Evident ca nu exista un temei legal "negru pe alb" care sa statueze: "Unitatea nu poate refuza prezenta unui avocat in cadrul cercetarii disciplinare.". Ceea ce am afirmat este o concluzie personala.
Consider ca ar trebui admisade unitate prezenta unui avocat in cazul descris in acest post, pe baza caracaterului imperativ al prevederilor C. Muncii in privinta raspectarii dreptului la aparare, ascultarii tuturor apararilor si motivatiilor celui cercetat, tocmai pentru a ajunge la o decizie legala (cu cat mai putin motive de contestatie in instanta).
In cazul de fata, cum nu este vina niciuneia dintre parti ca nu exista un aparator "de serviciu" in unitate, eu, sa fiu cel cercetat si concediat, as folosi in primul rand acest motiv de contestatie, folosind si prevederile legii avocaturii.
De asemenea, in general cred si ca este mai bine pentru unitatea care sanctioneaza ca toate apararile celui cercetat sa fie cunoscute (si inlaturate) inca inainte de emiterea deciziei, tocmai pentru a nu aparea "surprize" in instanta.