avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cui revine apartamentul in situatia asta simpla?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cui revine apartamentul in situatia asta simpla?

Buna ziua,

Sunt necasatorita si am ceva bani in banca.
Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte.
Vrem sa ne casatorim si as vrea sa pun banii mei la apartament. Sunt cam jumatate din cat costa el.
Problema etse urmatoarea. El are niste parinti care fura si de la dumnezeu, vba vine. Nu au scrupule cand vine vorba de bani. Intrebarea mea este. Daca doamne fereste se intampla ceva cu viitorul meu sot, deces sau mai stiu eu ce, eu intru in proces cu parintii lui pentru casa sau imi revine si partea lui, ca pana la urma si eu platesc la ratele lui? Oamenii aia nu i-au plait nimic lui. Doar i-au luat. Au bani sa isi permita un proces.

Vreau sa stiu daca fiind cumparat pe credit inainte de casatorie le revine parintilor lui o cota parte.
La casatorie Incheiati o conventie prin care sa aduceti ap si creditul in comunitatea de bunuri, astfel atat creditul cat si ap vor fi comune. Daca banii dvs vot folosi pt achitarea in avans a ratelor, incheiati un act in acest sens, ca platiti cu banii proprii ratele, veti dobandi astfel si un drept de creanta.
Indiferent ce acte veti face, nu veti anula dreptul parintilor lui la mostenire, daca ambii vot trai la data decesului copilului lor, vor mosteni jumatate din ce e in masa succesorala ( bunurile lui proprii si partea lui din bunurile comune).
Daca faceti un copil cu sotul, parintii acestuia nu mai mostenesc nimic, numai facand un copil impreuna sau adoptand unul, veti indeparta parintii de la mostenire.
Sa zicem ca nu faceti copii pana la decesul sotului ( vb ipotetic de decul unuia sau altuia... nu putem ordona decesurile dupa cum ne-ar fi mai util.. puteti deceda dvs inaintea sotului, invers sau socrii dvs inainte), sa va lase un testament... astfel cota de mostenire se reduce considerabil, dansii pot mosteni doar rezerva succesorala care e de jumatate din cat ar mosteni legal.
Incluzand bunul in comunitatea de bunuri, platind si bani proprii si facand si testament, suma pe care ar trebui sa le-o dati socrilor in cazul unui eventual partaj succesoral ar fi infima.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
Tinand cont de problemele demografice cu care se confrunta Romania ideea de a da nastere unui copil e buna :D Numai ca va puteti proteja impotriva parintilor concubinului si inainte de casatorie, puteti detine o cota parte din apartament ca bun propriu. E chiar mai indicat sa faceti asta inainte de o eventuala casatorie. Inainte de a va marita puteti incheia un contract de vanzare-cumparare cu concubinul, dupa ce va devine sot e mult mai greu. Un sfat : aici e vorba de ,,bucataria interna" a notarilor/avocatilor si nimeni nu se va inghesui sa va sfatuiasca pe gratis. Adica sunt metode, perfect legale, de a-i lasa pe parintii concubinului, in cazul decesului acestuia, cu ochii in soare, chit ca sunt mostenitori rezervatari.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
DlGoe, utilizator
Tot codul civil, săracul, în litera şi spiritul lui:

Obiectul convenției matrimoniale

Art. 367. - În cazul în care se adoptă comunitatea convențională, convenția matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepția bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) și c);



Cu alte cuvinte, prin convenţia matrimonială veţi putea statua că imobilul (care acum este bun exclusiv al viitorului soţ) devine bun comun de la data încheierii căsătoriei. Participarea dumneavoastră cu suma de 1/2 din valoarea apartamentului vă va da dreptul, în cazul decesului soţului, la 1/2 din apartament ca fiind cota dumneavoastră din bunul comun.

Apoi, un testament lăsat de soţ în favoarea dumneavoastră va restrînge semnificativ cota cuvenită părinţilor soţului în eventualitatea în care acesta va deceda fără urmaşi.
Sfatul meu este sa va cumparati ceva al dvs, in caz de ceva nu va certati cu parintii sotului etc Daca totusi vreti sa cumparati jumatate din apartament mai bine va interesati la banca la care a luat imprumutul daca puteti achita jumatate din imprumut si sa va treceti in contractul de vanzare-cumparare ca coproprietar pentru jumatatea dvs iar el pentru jumatatea lui sa isi plateasca rata.Daca jumatate din imprumut se achita rata lui se va micosra si ii va conveni si lui sa plateasca mai putin .Totusi insist sa va cumparati ceva al dvs inainte de casatorie este mult mai bine.
Ori nu va casatoriti cu acte,e varianta cea mai convenabila intrucat economiseste si costurile divortului,ori va cumparati ceva al dvs.,cu banii dvs.,inaintea casatoriei.In acest ultim caz,o sa-l tineti pe eventualul sot. acolo cat se va putea,dupa care veti scapa fara pierderi materiale majore.Daca parintii lui au o atat de mare influenta,ar trebui sa va ganditi serios la cum va continua relatia cat e '"el "in viata,nu la ce va fi dupa un eventual deces,pentru ca e foarte probabil ca acest nefericit moment sa nu va mai apuce impreuna.Rezumand,mi se pare aplicabil principiul ""frate,frate,da` branza-i pe bani"

Alte discuții în legătură

Contract de schimb bun propriu al unuia dintre soti. posibilitati transmitere drept proprietate catre celalalt sot. 2femei 2femei buna ziua! sotul detine de la parintii sai un apartament proprietate personala-are si 2 copii din prima casatorie,din a doua casatorie nu are copii si nici eu ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare 1/4 de apartament inainte de casatorie ... georgetteivonna georgetteivonna Contract de vanzare cumparare 1/4 de apartament inainte de casatorie Buna ziua, daca i-am facut contract de vanzare cumparare fostului concubin pe 1/4 de ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)