avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati retroactive intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati retroactive intretinere

Buna seara, ma vad nevoita sa apelez la ajutorul dv. prin intermediul acestui forum;locuiesc intr-o garsoniera de 36 mp de cativa ani;am inregistrat restante la intretinere, restante a caror valoare nu a depasit suma de 500 lei ;cum?simplu.pt. ca am platit pe fiecare luna cate un pic din restanta, adica 200-300 lei, dar nu am reusit sa platesc in asa fel incat sa fiu la zi, avand doi copii minori si sotul fara servici; astfel ca daca o luna nu am platit nimic, luna viitoare plateam 200-300 lei, in fiecare luna se afisa din nou, se punea penalizare si tot asa;de exemplu, la o restanta afisata de 430 lei, penalizarea a fost in jur de 36 lei, intretinerea la zi a fost 73 lei si tot asa;mentionez ca pe fiecare luna in rubrica restanta se afisa restanta plus penalizarea care varia in functie de suma restanta , se adunau si apoi total restanta, adica restanta plus penalizare, cred ca se intelege destul de bine cevreau sa spun
am achitat in luna aprilie 400 lei din restanta de 470 lei
in luna mai tabelul a fost :restanta 143 + penalizare =173; in luna mai nu am platit nimic;
in luna iunie tabelul a fost:
total restanta 266 lei adica;restanta 247 + penalizare 19 lei+ intretinere pe mai 73 lei
fiind de buna credinta, nu am contestat niciodata valorile inscrise pe acel tabel
pe 11.06.2014 am mai achitat 100 lei din valoarea restantei. mentionez ca valorile penalizatoare pt, restanta s-au afisat intotdeauna pe tabel si s-au adunat luna de luna la valoarea restantei; cand m-am dus sa platesc pe 11.06 doamna de la administratie mi-a zis ca va recalcula penalitatile la intretinere, deoarece mereu sunt probleme cu cei de la compania de apa, si fel si fel de probleme, mereu cu apa. cateva apartamente fiind debransate de la reteaua de apa; mentionez ca apa este contorizata individual, cat consum atata platesc, sau cel putin asa cred
asta seara venind de la servici hai sa trec pe cutia postala si pe la tabel, si ce sa vezi?afisul initial schimbat , si niste sume uriase afisate in dreptul fiecarui apartament restant, la o suma de 7300 lei restanta . penalizare 6220 lei?pai de unde scoate omul ala banii aia daca nu a putut sa isi plateasca intretinerea?
la suma de 92 lei restanta, la o garsoniera nelocuita de 2 ani, penalizare 57 lei;
la mine ghici cum/?restanta direct 266 lei, fara a mai fi mentionata penalizarea de 19 lei, si penalizare 398 lei?pai cum asa daca penalizarile au fost trecute direct in total restanta/?eu as zice ca este demn de chemat televiziunea, nu?
in cutia postala am gasit un plic cu o somatie de achitare a restantei cu titlu executoriu, nu asa oricum cu termen de plata de 15 zile, adica daca nu platesc suma de 773, 20 lei ma executa silit
am anexe atasate in plic, niste tabele de calcul a penalitatilor si dobanzi inca din 2011, adica toate calculate retroactiv, dobanda de 0.04%*184 zile, penalitati de 15%, oricum nu inteleg nimic, nu am avut intarziere de 184 zile sau 250 zile cum reiese din aceste tabele, pt. ca am platit, cu restante, dar penalizarile au fost in jur de 25 lei pe luna, adunate la restante si incluse in total restanta; va rog frumos ajutati-ma ca nu stiu de unde sa incep, mai am chitante si din 2008-2009 dar imi lipsesc o mare parte din ele, am cateva chitante din 2013 si cele din 2014 , va rog ajutati-ma, va multumesc anticipat
Nu stiu cat de familiarizata este dna contabil cu legislatia in ceea ce inseamna organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Poate ar trebui si un jurist sa se uite peste hartii. Din ce ati spus in postarea initiala am mari indoieli asupra legalitatii modului de calcul al respectivelor penalitati. Banii sunt insa ai dumneavoastra... la fel si decizia finala. Va doresc sa o luati pe cea buna.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
ciponex, utilizator
E foarte posibil ca, atunci cand ati platit, sa vi se fi scazut intai penalitatile si apoi, daca au mai ramas bani, debitul principal la intretinere. In acest fel, debitul principal, ramas neatins, a cumulat, in continuare penalitati...

Din pacate, nu cred ca aveti ce sa faceti, ca si Asociatia trebuie sa isi recupereze banii intr-un fel sau altul. Nu va puteti duce, dupa 2 luni in care nu ati platit sa spuneti: "Am venit sa platesc doar debitul, nu si penalizarea".... Daca ati acumulat penalizari acestea se platesc cu prioritate... Asa e regula. Nu numai la Asociatii ci peste tot unde aveti datorii. Daca ati fi imprumtata la banca, v-ati permite sa platiti cand doriti sau cand aveti posibilitatea, fara sa suportati consecintele?

De ce nu faceti un credit la banca sau la IFN-uri, sa va platiti datoriile la intretinere (toate) dupa care sa va descurcati cum puteti cu acest credit... Astfel nu veti mai avea niciun fel de neintelegere referitoare la penalitati.

Aveti, binenteles, dreptul de a solicita in scris Asociatiei, sa va informeze asupra modului de calcul, dar asta nu inseamna ca putem sa platim cand vrem la intretinerea la bloc, dintr-un motiv simplu: cand RADET sau Apa Nova trimit facturile la Asociatie acestea trebuie platite cu bani, sub sanctiunea sistarii furnizarii serviciilor...Nu exista loc de intors sau de negociere.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
kres, utilizator
kres a scris:

E foarte posibil ca, atunci cand ati platit, sa vi se fi scazut intai penalitatile


Conform dispozitii in vigoare referitor la stingerea datoriilor ,se achita/retin concomitent suma de baza +penalizarea aferenta

Conform dispozitii in vigoare referitor la stingerea datoriilor ,se achita/retin concomitent suma de baza +penalizarea aferenta


In ce dispozitii este expus acest lucru?
Eu stiam ca se achita intai penalizarile toate, dupa care se sting in ordinea vechimii sumele de baza restante.
Dan N a scris:

...Cele 500 de zile nu sunt stabilite de un act normativ, dar dupa 500 de zile, penalitatile depasesc debitul si nu mai pot fi calculate.


Este adevarat, dar ce act normativ obliga AP sa nu mai calculeze penalitati dupa cele 500 de zile? Niciunul...se calculeza lunar penalizari doar pentru 500 zile, asta insemnand ca si anterior lunii iunie 2011 poti aplica penalizari egale cu debitul, pentru perioada in care omul nu a platit...si poti face asta si pentru anul 2010 sau 2009.

Iar de prescriere, doar instanta decide daca prescrie la 3 ani vreo datorie.

Alte discuții în legătură

Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Prioritate incasari intr-o asociatie de proprietari marianionescu1 marianionescu1 Intr-o asoc. de proprietari, se incaseaza mai intai penalizarile (s-a hotarat in adunarea gen sa se penalizeze doar cotele de intretinere), apoi cotele de ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere + penalitati ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Avand probleme de sanatate atat eu cat si sotul meu am ramas in urma cu plata cheltuielilor la intretinere In acest moment suntem inregistrati cu ... (vezi toată discuția)