avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Situatie termen prescriptie datorii bancare II
Discuție deschisă în Executare silită

Situatie termen prescriptie datorii bancare II

Buna ziua. Revin cu acest topic (discutia initiala a fost sub numele Situatie termen prescriptie datorii bancare) intrucat as vrea sa stiu daca au intervenit modificari legislative in ultimul an.
Situatia pe care am prezentat-o este urmatoarea:
In 2009 am facut un credit pentru cineva. Creditul a fost de tip ipotecar, bunul ipotecat fiind un teren al persoanei pentru care am facut creditul. Dupa cateva luni, tot din 2009, ratele nu au mai fost platite.
In martie 2010 a fost incuviintata executarea silita astfel:
- dosarul x/2010 - incuviintare executare pentru mine ca si titular de credit
- dosarul y/2010 - incuviintare executare pentru ipoteca pe numele persoanei respective.
In urma acestei actiuni, terenul ipotecat a fost vandut in august 2011.
In ceea ce ma priveste, pentru mine nu a fost facuta executare silita in nici un fel, nici poprire pe salariu. Dupa ce terenul a fost vandut, tot in august 2011 am sunat la dl. executor judecatoresc pentru a vedea ce urmeaza. Dl executor a spus ca va continua executarea asupra mea daca va primi o cerere sau o noua cerere de la creditor.
Nu s-a mai intamplat nimic pana in aprilie 2012, data de la care a inceput sa ma sune o firma de recuperare.
Pana in prezent, firma de recuperare nu a cerut incuviintare executare silita pentru mine (consult aproape zilnic portal.just).
Mentionez ca din 2009 nu a mai fost efectuata absolut nici o plata.
Ma intereseaza de cand se calculeaza termenul de prescriptie: de la data incuviintarii executarii silite (adica din martie 2010) sau de la data vanzarii terenului (adica din august 2011) chiar daca au fost dosare de executare separate? Sau de cand se calculeaza exact?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Hai sa completam atunci:

"De reţinut că, în ceea ce priveşte felul (natura) noii prescripţii care începe să curgă după ce a operat întreruperea, aceasta depinde, conform alin. 3 şi 4 ale art. 2.541, de însăşi cauza de întrerupere :
[...]
- dacă întreruperea s-a produs prin efectul cererii în justiţie, inclusiv al punerii în întârziere, deoarece aceasta trebuie urmată de formularea unei cereri de chemare în judecată pentru a opera efectul întreruptiv, va începe să curgă o nouă prescripţie având însă un alt obiect, şi anume prescripţia dreptului de a obţine executarea silită (aşa-numita „prescripţie a dreptului de a cere executarea silită”, conform terminologiei elaborate în bazaD. nr. 167/1958);


Detalii: [ link extern ]
Nu i se aplica noul cod civil si apoi daca ar fi vb de noul cod, punerea in intarziere intrerupe termenul de prescriptie daca e urmata in termen de 6 luni de o actiune in judecata.
Ca sa concluzionam fara sa ne certam, acele scrisorici ( instiintari, notificari, somatii sau cum vor sa le numeasca) de la firmele de recuperari nu intrerup termenul de prescriptie.

Buna ziua.
Referitor la problema mea pe care am expus-o la inceputul subiectului, am in prezent urmatoarea nelamurire:
Conform Legii nr. 138/15.10.2014 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, art. 665 se modifica astfel incat "Executorul judecătoresc se pronunţă asupra încuviinţării executării silite, prin încheiere, fără citarea părţilor. Motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunţare."
De asemenea, alin. 5 al art. 665 este:
(5) Executorul judecătoresc va respinge cererea de încuviinţare a executării silite numai dacă:
1. cererea de executare silită este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat;
2. hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;
3. înscrisul, altul decât o hotărâre judecătorească, nu este învestit cu formulă executorie;
4. creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă;
5. debitorul se bucură de imunitate de executare;
6. titlul cuprinde dispoziţii care nu se pot duce la îndeplinire prin executare silită;
7. există alte impedimente prevăzute de lege.
In cazul meu, in situatia in care creanta e prescrisa, cine verifica acest lucru? Executorul judecatoresc are aceasta "obligatie"? Citind alin. 5 de mai sus, nu am inteles ca executorul poate respinge cererea de incuviintare daca suma e prescrisa.
Daca firma de recuperare face cerere si executorul incuviinteaza executarea, eu voi fi instiintata? In cat timp se poate face contestatie la executare si unde?
Pentru a face contestatie la executare, trebuie achitata o suma de bani? Despre ce suma este vorba?
Multumesc!

doamna alexandraoana, si eu mi-am pus aceleasi intrebari. Nu stiu cat va ajuta...insa realizez un exercitiu:
- firma srl x de recuperare introduce dosarul la executor, indeplinind toate conditiile legale.executorul le constata si incuviinteaza executarea; ulterior o trimite debitorului. acum...debitorul o primeste si ce face? suna executorul si ii spune ca s-a implinit prescriptia?
al doilea pas..sa zicem ca executorul spune..puteti contesta la instanta. mergi la instanta si..contesti ce? nu e nici un dosar la instanta..e la executor (nici eu nu inteleg cum functioneaza). este, totusi, ceva nou...si anume investirea cu titlul executoriu a executarii silite...ceea ce inseamna, banui, ca instanta are deja dosarul.
In concluzie, din ceea ce am inteles eu, a fost dorinta instantelor de judecata sa se "debaraseze" de multele hotarari zilnice cu privire la incuviintari de executare silita; prin urmare, vor solutiona doar contestatiile depuse.
nu stiu cat va ajuta exercitiul meu...am incercat sa pun in cuvinte cum am judecat eu noile modificari conform Legii 138/15.10.2014.
Va doresc o seara placuta
quasimodo, ai spus destul de bine. As completa ca nu e dorinta instantelor sa se debranseze de hotarari ci le-a fost interzisa prin lege hotararea din oficiu cu privire la prescriptie, aceasta urmand sa fie invocata doar de partea interesata (debitor). Prin metoda asta, creditorii au mana libera sa ceara incuviintare de executare silita si pentru datorii prescrise de 2-3-7 ori, deoarece intervin 2 aspecte:
1. Timbrul judiciar pentru contestatie la executare este de 1000 de lei
2. Uneori (foarte deseori de fapt) somatia de plata/dosarul de executare silita apare la debitor dupa 1-2-3 luni de la momentul inceperii executarii silite, ingreunand cu mult o contestatie la executare silita.

De regula, primul aspect e cel care pune mereu piedica la dreptul la aparare. Eu personal consider ca asemenea taxe ingradesc dreptul populatiei la justitie.

Alte discuții în legătură

Executare silita proprire salariu krazee krazee Un coleg de serviciu a contractat un card de credit in anul 2007 in valoare de 4000 lei, credit pe care nu a reusit sa-l mai achite. Acum 2 zile a sosist la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit de nevoi personale quasimodo_50 quasimodo_50 cum, cand si in ce conditii poate fi invocata prescriptia cu privire la un tert debitor? (vezi toată discuția)
Lnvestire formula executorie leus leus Un contract de credit nu este ajuns la scadenta,dar s-a intirziat cu plata 2 luni si jumatate pe motive medicale(februarue -martie 2006) demonstrate bancii, ... (vezi toată discuția)