Buna ziua. Revin cu acest topic (discutia initiala a fost sub numele Situatie termen prescriptie datorii bancare) intrucat as vrea sa stiu daca au intervenit modificari legislative in ultimul an.
Situatia pe care am prezentat-o este urmatoarea:
In 2009 am facut un credit pentru cineva. Creditul a fost de tip ipotecar, bunul ipotecat fiind un teren al persoanei pentru care am facut creditul. Dupa cateva luni, tot din 2009, ratele nu au mai fost platite.
In martie 2010 a fost incuviintata executarea silita astfel:
- dosarul x/2010 - incuviintare executare pentru mine ca si titular de credit
- dosarul y/2010 - incuviintare executare pentru ipoteca pe numele persoanei respective.
In urma acestei actiuni, terenul ipotecat a fost vandut in august 2011.
In ceea ce ma priveste, pentru mine nu a fost facuta executare silita in nici un fel, nici poprire pe salariu. Dupa ce terenul a fost vandut, tot in august 2011 am sunat la dl. executor judecatoresc pentru a vedea ce urmeaza. Dl executor a spus ca va continua executarea asupra mea daca va primi o cerere sau o noua cerere de la creditor.
Nu s-a mai intamplat nimic pana in aprilie 2012, data de la care a inceput sa ma sune o firma de recuperare.
Pana in prezent, firma de recuperare nu a cerut incuviintare executare silita pentru mine (consult aproape zilnic portal.just).
Mentionez ca din 2009 nu a mai fost efectuata absolut nici o plata.
Ma intereseaza de cand se calculeaza termenul de prescriptie: de la data incuviintarii executarii silite (adica din martie 2010) sau de la data vanzarii terenului (adica din august 2011) chiar daca au fost dosare de executare separate? Sau de cand se calculeaza exact?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Din octombrie 2014, firma, banca etc trimite creanta la instanta DOAR pentru investire cu formula executorie (de altfel, daca intrati pe portal, veti remarca ca apare doar solicitantul (in speta firma, banca) NU SI debitorul.
Eu am vazut pe portal.just (pe care il consult aproape zilnic) ca, la toate dosarele care au ca obiect "investire cu formula executorie", este mentionat atat creditorul cat si debitorul.
Chiar acum am intrat pe portal just.ro, la judecatoria x, este investire cu formula executorie, domeniul "litigii cu profesionistii", calitate parte petent si atat.
Da, nu stiu ce sa zic. Eu din acest motiv verific in continuare portalul, pentru ca am vazut ca si la "investire cu formula executorie" e trecut numele debitorului. Si, in cazul meu, am inteles ca e probabil sa fiu in aceasta situatie, mai devreme sau mai tarziu.
Oricum, alexandraoana, este un amanunt. Important este ca doar prin contestatie la executare se poate invoca prescriptia. Totusi, nu stiu care e mersul: mai intai creditorul depune dosarul la instant pt. investire cu formula executorie. Atunci cerceteaza instanta implinirea prescriptiei sau nu o cerceteaza? Apoi se trimite la executor care incuviinteaza executarea silita. Imicro a avut dreptate sa spuna ca poti decide sa platesti..si atunci nu mai are rost invocarea prescriptiei.
Pe de alta parte, Krissya pomenea anterior in aceasta sectiune despre incuviintarea executarilor silite chiar dupa implinirea termenului de prescriptie. In cazul acesta o firma de recuperare, prin trimiterea unei instiintari, poate prelungi si 25 ani (evident penalitatile si dobanda curg).
Prin urmare si eu consider ca singura cale de aparare este prin invocarea prescriptiei de catre debitor formuland contestatie la executare; evident daca se ajunge la executare silita.
1. Pt. mine, faptul ca pot vedea pe portal situatia mea, reprezinta un amanunt important care, in alt caz, m-a ajutat. Eu deja am executare silita pt alt credit facut pt aceasta persoana. Dupa ce am vazut pe portal.just incuviintarea executarii silite am mers la executorul judecatoresc (inainte ca acesta sa trimita infiintari de poprire la locul de munca si la banci), am discutat si a fost de acord cu rugamintea mea de a nu imi trimite poprire la servici pt ca nu voiam. Si nu mi-a trimis poprire la locul de munca. A trimis poprire doar la bancile unde a gasit conturi deschise pe numele meu, astfel incat, lunar, merg la ghiseul bancii si ridic 2/3 din salariu.
2. Din cate am citit in aceasta discutie si in multe altele de pe acest forum, o instiintare trimisa de o firma de recuperare nu intrerupe termenul de prescriptie. Daca ar fi fost asa, nici nu ma mai interesam de prescriptie. Firma de recuperare tot timpul, la telefon, imi spune ca mi-a trimis instiintari etc, cu toate ca nu am primit, dar banuiesc ca asta e mai putin important.