avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Situatie termen prescriptie datorii bancare II
Discuție deschisă în Executare silită

Situatie termen prescriptie datorii bancare II

Buna ziua. Revin cu acest topic (discutia initiala a fost sub numele Situatie termen prescriptie datorii bancare) intrucat as vrea sa stiu daca au intervenit modificari legislative in ultimul an.
Situatia pe care am prezentat-o este urmatoarea:
In 2009 am facut un credit pentru cineva. Creditul a fost de tip ipotecar, bunul ipotecat fiind un teren al persoanei pentru care am facut creditul. Dupa cateva luni, tot din 2009, ratele nu au mai fost platite.
In martie 2010 a fost incuviintata executarea silita astfel:
- dosarul x/2010 - incuviintare executare pentru mine ca si titular de credit
- dosarul y/2010 - incuviintare executare pentru ipoteca pe numele persoanei respective.
In urma acestei actiuni, terenul ipotecat a fost vandut in august 2011.
In ceea ce ma priveste, pentru mine nu a fost facuta executare silita in nici un fel, nici poprire pe salariu. Dupa ce terenul a fost vandut, tot in august 2011 am sunat la dl. executor judecatoresc pentru a vedea ce urmeaza. Dl executor a spus ca va continua executarea asupra mea daca va primi o cerere sau o noua cerere de la creditor.
Nu s-a mai intamplat nimic pana in aprilie 2012, data de la care a inceput sa ma sune o firma de recuperare.
Pana in prezent, firma de recuperare nu a cerut incuviintare executare silita pentru mine (consult aproape zilnic portal.just).
Mentionez ca din 2009 nu a mai fost efectuata absolut nici o plata.
Ma intereseaza de cand se calculeaza termenul de prescriptie: de la data incuviintarii executarii silite (adica din martie 2010) sau de la data vanzarii terenului (adica din august 2011) chiar daca au fost dosare de executare separate? Sau de cand se calculeaza exact?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
am inteles...multumesc pt. raspunsuri
Notificarile NU intrerup termenul de prescriptie daca nu sunt urmate de actiuni in justitie in termen de 6 luni de la trimitere.
Oricum, conform NCPC, creditorul (in speta firma de recuperare creante care executa silit un credit care are cu mult depasit termenul de prescriptie) poate castiga un proces de contestatie la executare venind cu argumente de genul "noi consideram ca nu e indeplinit termenul de prescriptie". Am patit-o pe pielea mea, sa mi se respinga ca neintemeiata contestatia deoarece creditorul a spus "noi consideram ca termenul de prescriptie incepe sa curga de la data introducerii cererii de executare silita" iar eu sunt un simplu muritor de rand ce nu si-a angajat avocat.
Nu te astepta sa ai castig de cauza cu sistemul romnesc de justitie, dreptul romanului de rand la justitie e ingradit din toate partile (incepand cu taxe si continuand cu accesul la informatie) iar in plus trebuie sa te lupti cu mrejele interne ale judecatoriilor, relatiile dintre judecatori si executorii judecatoresti, etc.
În ceea ce privește aplicarea legii de procedură civilă, lucrurile sunt simple, dacă sunt gândite simplu.
Cum gandim simplu? Simplificând problema, prin reducere la probleme mai mici.

@dna autor al topicului Dacă firma de recuperare nu a solicitat din 2012 executarea silită împotriva dumneavoastră rezultă faptul că știu că este prescris dreptul de a vă executa.
Nu mai căutați febril dosarul pe portal, nu îl veți găsi. Dacă mă înșel, vă apăr gratis ( exagerez un pic :rolleyes: ) .

@Dle Quasimodo, în cazul dvs, pentru prescriptție se aplică vechea reglementare civilă, Decretul 167/1958. Dar, vedeți dumneavoastră, una e regula după care curge prescripția și alta e invocarea prescripției. Pentru invocare legea aplicabilă e o lege de procedură . Pentru executare silită se aplică legea de procedură de la momentul în care creditorul se adresează executorului. Aceeași lege de procedură se aplică și contestației la executare.
Diferența esențială între cele două legi de procedură este faptul ca excepția prescripției nu mai este o excepție absolută ci una relativă, așa cum este normal să fie.
Se prescrie dreptul de a executa silit, nu se prescrie datoria așa cum profanii consideră în mod nejustificat. Prin urmare, dacă vor să uziteze de acest mijloc de apărare, e musai să îl invoce.


Cât despre așa-zisa îngrădire a liberului acces la justiție, prin mărirea taxei de timbru pentru contestaăie, mi se pare hilar. Dacă datorezi taxă de timbru de 1.000 lei, implicit ai un debit de minim 30.000 lei pe care ai omis să îl plătești. Oare unde-i nedreptatea?
Ilie1111 a scris:

Cât despre așa-zisa îngrădire a liberului acces la justiție, prin mărirea taxei de timbru pentru contestaăie, mi se pare hilar. Dacă datorezi taxă de timbru de 1.000 lei, implicit ai un debit de minim 30.000 lei pe care ai omis să îl plătești. Oare unde-i nedreptatea?


O fi ilar (ca suntem romani), insa taxa de timbru judiciar de 1000 de lei e implicita (adica "by default") indiferent ca datorezi 10 de lei sau 10.000. Formulele de calcul din OUG 80/2013 sunt ca sa fie, nu se iau in considerare. Conform lor, eu datoram 355 de lei timbru judiciar. Cat mi s-a impus? 1000 de lei! Foarte "hilar", nu-i asa domnule Ilie?

De pe pagina judecatoriei Iasi: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
savysb, utilizator
Ilie1111

Multumesc frumos!

Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Executare silita proprire salariu krazee krazee Un coleg de serviciu a contractat un card de credit in anul 2007 in valoare de 4000 lei, credit pe care nu a reusit sa-l mai achite. Acum 2 zile a sosist la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit de nevoi personale quasimodo_50 quasimodo_50 cum, cand si in ce conditii poate fi invocata prescriptia cu privire la un tert debitor? (vezi toată discuția)
Lnvestire formula executorie leus leus Un contract de credit nu este ajuns la scadenta,dar s-a intirziat cu plata 2 luni si jumatate pe motive medicale(februarue -martie 2006) demonstrate bancii, ... (vezi toată discuția)