Sunt in proces, fara avocat, cu o banca, pe clauze abuzive. Dupa doi ani de taraganari s-a dat solutia la Judecatorie.
Instanta a constatat abuziva si lovita de nulitate absoluta clauza ce permite bancii sa modifice dobanda in functie de criterii neobiective, insa a respins restul actiunii in totalitate.
Acest petit era formulat astfel:
"Să constataţi ca fiind abuzivă şi să constataţi nulitatea absolută a clauzei cuprinsă la art.... din Contractul de Credit nr...... din data de ............ încheiat între părţi, prin care pârâta îşi rezervă dreptul de a modifica unilateral dobânda şi comisioanele, iar pe cale de consecinţă obligarea pârâtei la restituirea către subsemnati a tuturor sumelor încasate în baza acestor clauze, cu plata dobânzii legale aferente;
In petitul urmator aveam:
"Obligarea pârâtei ............ la refacerea graficului de rambursare pentru împrumutul acordat subsemnaţiilor în baza Contractului de Credit nr...... din data de ............, începând cu cea de-a treisprezecea lună contractuală, în care dobânda a devenit variabilă, având în vedere marja 0 p.p.(zero puncte procentuale) plus indicele de referinţă Libor 3m actualizat periodic, până la 21.06.2010, data implementării tacite a Actului adiţional în baza OUG 50/2010, iar după această data solicităm eliminarea tuturor costurilor, conform Actului adiţional implementat sau desfiinţarea acestuia şi păstrarea formulei dobânzii menţionate mai sus."
Si aici instanta s-a pronuntat practic pe jumatate, caci a constatat ca nu exista semnatura paratei pe actul aditional si l-a anulat, chiar daca mi l-a inaintat "conform cu originalul" si m-a informat ca este implementat tacit. Daca era anulat acest AA petitul ramanea partial valabil, dupa cum se observa.
Mentionez ca in acest act aditional la costuri aveam ...(puncte puncte) si am solicitat instantei sa constate ca din momentul implementarii acestui AA contractul a ramas fara costuri.
Revin si spun ca acest petit a fost solutionat pe jumatate de catre instanta, caci daca nu mai am act aditional ar trebui sa am formula dobanzii, dupa cum am prevazut in petit.
Insa, lucrurile se complica...
Motivarea instantei incepe astfel: "Analizand actele aflate la dosar instanta retine ca .... intre Banca si reclamantii XX si XZ s-a incheiat contractul de credit ABC."
...NOI nu suntem cei mentionati de catre instanta(am anonimizat numele noastre) si nu avem acel contract. Intamplator cei aratati de catre instanta, cu numele cuprins in totalitate, ne sunt prieteni f buni si au proces cu aceeasi banca pe clauze abuzive. Ei au primit motivarea in urma cu aprox. o luna, ce a fost data de o alta judecatoare, am citit-o si noi si am constatat ca a noastra este aproape copiata la indigo dupa a lor. Toate greselile pe care le-au facut acestia in proces nu au existat la noi, iar acum, practic, instanta ne-a aratat ca am invocat legi neaplicabile, ceea ce la noi nu exista(nu au fost invocate), ba chiar unele respinse la ei sunt aplicabile la noi, caci am aratat ca s-a pronuntat Curtea Constitutionala in acest sens, conform pronuntarii depuse (prev. OUG 174/2008 instanta retine ca nu ni se aplica contractului nostru pentru ca se afla in derulare, iar CC spune ca se aplica si celor in derulare).
Ce e de facut in aceasta situatie, caci e un abuz flagrant?
Stiu ca putem face recurs, insa o cale de atac am pierdut-o pe incompetenta acestei judecatoare care, din cate am constatat, este noua in breasla si nu a mai solutionat astfel de spete. Aceasta a luat actiunea unei colege si ne-a trantit-o noua fara a mai citi nimic din ce am motivat f f documentat, cu exemple din situatii identice in care s-a castigat definitiv si irevocabil, practica nationala si a CJUE.
Multumesc. Am luat decizia de a invoca faptul ca apar alte nume in motivare, fara a o motiva ca o cerere de rejudecare, si sa formulez cerere de recurs pentru toate capetele de cerere ce au fost respinse. In situatia in care vom pierde in recurs aratam faptul, pe cai exceptionale, ca instanta de recurs avea obligatia sa se sesizeze din oficiu ca in cauza dosarul trebuia trimis spre rejudecare la prima instanta.
Eu asa cred ca e mai bine. Rog pareri...
PS Am gasit in Statutul magistratilor la art.99 ca se aplica sanctiuni in situatia in care nu i-au in considerare deciziile Curtii Constitutionale. Am invocat o Decizie, am pus-o la dispozitie, si...nu a citit nimic din dosar
E obligatoriu sa mergeti la avocat daca nu sunteti licentiat in drept; instanta nu va primeste actiunea daca nu este semnata de un avocat. Puteti sa va reprezentati singur in recurs doar daca faceti dovada ca sunteti licentiat in drept.
Multumesc. Stiu asta, caci sunt licentiat in drept. Doar in recurs le trebuie avocat celor care nu sunt licentiati in drept, la instanta de fond se pot reprezenta singuri.
Acum nu stiu daca le trebuie avocat in recurs si celor care sunt in proces pe vechiul Cod de procedura civila. Eu cred ca nu.
Formulati o cerere de indreptare eroare materiala. Nu uitati ca volumul foarte mare de dosare pe care il au judecatorii si grefierii pot determina astfel de erori. Tocmai de aceea, exista procedura prin care se da posibilitatea ca, printr-o simpla cerere, să fie indreptate erorile produse.
Aici nu e vorba de eroare materiala, caci judecatoarea a luat o alta motivare cu copy-paste si a incercat sa o adapteze, insa nu a reusit. Totul este praf facut. Nu ni s-a studiat dosarul, caci noi am invocat cu totul diferit. Cele doua actiuni sunt diferite, insa nu s-a prins de asta.
Si nu avem numai eroare materiala, ci si completare dispozitiv, caci pentru jumatate din 2 petite nu sunt date solutii.
In mod normal ar trebui facuta o noua motivare si astfel s-ar schimba pronuntarea in intregime.
Deja am fost contactat de mass-media si le-am cerut un ragaz. Vor si exclusivitate.
Am sunat azi la Judecatorie si s-a luat legatura cu grefiera care, din cate am dedus, nu este interesata de ce s-a intamplat. Am avut bunul simt si am considerat, ba chiar le-am spus telefonic, ca se pot sesiza si din oficiu, insa nu vor.
Le-am spus telefonic ca am gasit pe portal ca aceeasi judecatoare s-a sesizat din oficiu in urma cu cateva zile pentru a indrepta o alta eroare produsa unui mare trust de presa. Acest trust de presa am aflat ca a avut in spate 21 de avocati in proces.
Justitia "copy-paste"