avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune, rog ajutor!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune, rog ajutor!

mama mea, care locuia in strainatate a decedat recent, inmormantarea a fost facuta in Romania. problema este ca sora mea si sotul acesteia, care locuiau cu ea acolo nu mai vor sa-mi raspunda nici la telefon, nici la mesaje desi inainte de inmormantarea mamei vorbeam frecvent la telefon sau pe net. Din cate banuiesc eu, totul se rezuma la mostenire si la impartitul acesteia cu mine. va rog sa ma ajutati pentru ca nu stiu cum sa aflu daca intradevar exista ceva de impartit (din cate stiu eu are si un teren retrocedat in tara, dar nu am acte sa dovedesc). Puteti sa ma indrumati ce trebuie sa fac sa aflu daca chiar exista acest teren sau daca avea alte bunuri mobile sau imobile la care sa am si eu dreptul? este posibil sa se faca succesiune iar eu sa nu fiu contactat?
Cel mai recent răspuns: iesiredinindiviziune , utilizator 19:53, 18 Mai 2009
Cum v-au spus si colegii mei, trebuie sa dati acea declaratie de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la decesul mamei dvs, la orice notar. Daca doriti sa verificati daca s-a dezbatut succesiunea dupa mama, trebuie sa va adresati camerei notarilor. Problema e ca mama, avea domiciliul in strainatate, iar in acest caz succesiunea se dezbate acolo unde avea ea bunurile de valoare mai mare.... deci incercati la camera notarilor din localitatea unde banuiti ca avea bunuri.
Daca nu s-a dezbatut inca succesiunea si ati dat aceasta declaratie de acceptare, iar ceilanti vor dori sa faca succesiunea fara dvs, aveti si avantajul ca la dezbaterea succesiunii, notarului care doreste sa inregistreze dosarul succesoral, camera notarilor ii va elibera un certificat de inregistrare si faptul daca exista in evidenta mostenitori renuntatori sau acceptanti ai defunctei..... deci va recomand sa nu intarziati cu acea declaratie.
Cat despre acceptarea sub beneficiu de inventar.... aici este o adevarata discutie..... ar trebui sa va intereseze in conditia in care banuiti ca mama are mai multe datorii decat bunuri.... iar dvs nu stiti nici ce bunuri are..... iar la momentul efectuarii acestei declaratii trebuie facut inventarul succesoral.... in cazul dvs ce sa inventariati?????
va multumesc tuturor pentru sfaturi si pentru bunavointa, sper sa ma descurc
salut ! pai un exemplu este "un imprumut al unei mari sume de bani de la banca" !

chiar pe acest Forum exista persoane care au de platit (!) pentru au acceptat sa mosteneasca o succesiune cu datorii catre o banca !?

in strainatate notarul face automat baleiajul tuturor bancilor si stabileste care este starea financiara, dar bineinteles trebuie ales un notar, nici un notar nu face automat acest demers fara sa fi cerut cineva din familie; tot acel notar va descoperi daca persoana are vreun depozit de bani rezultat dintr-o asigurare de viata (sau nu), in fine - acest demers este de durata, intre cateva saptamani si cateva luni, dar principalul este ca selectia notarului sa se faca in termen de 6 luni de la data decesului; in paralel decesul trebuie sa fi fost declarat si in tara unde este inmormantarea... si aici trebuie apelat la un alt notar

esentialul este ca decesul sa fi fost inregistrat acolo unde s-a produs daca acolo exista bunuri succesorale !
Ultima modificare: Duminică, 17 Mai 2009
iesiredinindiviziune, utilizator
In acest caz se recomanda acceptarea mostenirii sub beneficiu de inventar pentru a se evita confuziunea.
Trebuie mers la notar in acest caz.
iesiredinindiviziune a scris:

esentialul este ca decesul sa fi fost inregistrat acolo unde s-a produs daca acolo exista bunuri succesorale !

pai....... decesul se inregistreaza acolo unde s-a produs!!!!.... poate doriti sa spuneti ca va trebui transcris acel certificat de deces si in tara pentru a se putea dezbate succesiunea aici!

Alte discuții în legătură

"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Datoriile tatalui yossaria yossaria Parintii mei au divortat in 1996, iar eu fiind minora la vremea respectiva, am fost lasata cu mama. Dupa partaj, tatal meu s-a mutat in alta localitate. ... (vezi toată discuția)
Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)