Ref. acord: am solicitat includerea acordului in 2005, 2006 și 2006. Nu am primit un raspuns explicit pentru aceasta problema de la casa de pensii. Singura precizare, ca sa spun asa, a fost pe dosul deciziei, unde scrie ca acordul nu se ia in calcul. În 2014, am primit o adeverinta pentru acord care o suplimenteaza pe cea din 2005 cu un interval suplimentar de ani. Deci Adeverinta din 2014 include si perioada si valorile din 2005. Intrebari:
1. mai este posibil să primesc prin instanta recalcularea corespunzătoare adeverintei din 2005 incepand din 2005?
2. care este instanta la care trebuie sa ma adresez pentru un proces mai rapid (având în vedere varsta pensionarului) ?
3. judecata prin contencios administrativ prevede și posibilitatea unui recurs?
4. pentru Adev. din 2014 am facut contestatii la Casa Locală si la Comisia Nat. Mai trebuie sa astept raspunsul de la Comisia Natională (cele 45 zile) pentru acționarea în judecată?
5. oare in cursul judecății, deoarece persoana este foarte în varsta și nu prea aude, aceasta poate fi secondata de o ruda, pentru a i se explica si reda cele spuse de catre judecatori sau este obligatorie o procură?
6. la judecata în contencios se pot cere recuperarea cheltuielilor de judecată?
7. cum se numeste documentul prin care dau în judecata Casa de Pensii (cea locala in acest caz, cred), există o formulare acceptabilă a conținutului necesar, disponibila pentru muritorii de rând?
Stimate Domn,
Observ ca nu prea aveti cunostinte ,motiv pentru care vin cu urmatoarele precizari:
1-depuneti cerere de chemare in judecata a CJP (sau de sector), insotita de: ultima decizie de pensionare,adeverintele de acord global pe care le detineti, indublu exemplar (un ex.pentru instanta si unul pentru Casa de Pensii).
La ultimul termen de judecata sa depuneti un borderou cu toate documentele justificative privind cheltuielile de judecata.
2-daca nu dati procura notariala persoanei care va insoteste, veti preciza in fata instantei ca intelegeti sa fiti ajutata (reprezentata)de ruda dvs.
Imi cer scze ca am facut aceste precizari elementare.
"2. Chemați în judecată Casa de Pensii a Municipiului București."
Este necesar să chem în judecată și Casa Națională/Comisia Națională?
"3. Puteți să introduceți cererea pe rolul instanței."
Am văzut că trebuie să treacă 45 zile calendaristice + 5 zile pentru primirea deciziei redactate pentru a depune chemarea în judecată. Este suficient / necesar a aștepta toată perioada?
3 bis. Da, puteți recupera cheltuielile de judecată efectuate în modalitatea arătată de dvs. chiar dacă nu veți avea avocat angajat. Nu vă trebuie avocat. În București litigiile care au ca obiect valorificarea la pensie a veniturilor lucrate în acord global se câștigă cu ochii închiși.
"4. În apel nu vă trebuie acte normative noi și decizii noi ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dar oricum nu o să declarați apel pentru că o să câștigați la fond. O să declare apel casa de pensii iar dvs. o să depuneți întâmpinare."
Apelul poate fi susținut fără avocat, bazându-mă pe faptul că îmi susțin în continuare cererea? Sau trebuie depusă o altă întâmpinare/cerere de chemare în judecată (după caz)?
"5. Apelul va fi soluționat de către Curtea de Apel București. Apelul este și el tot o cale de atac, dar, spre deosebire de recurs, este o cale de atac ordinară."
Care este diferența între cele două?
În ceea ce privește contestațiile (la Casa locală și Comisia Națională), am specificat în acestea că am mai solicitat o parte din intervalul de timp (anii 1975-1982) și cu alta adeverinta din 2005, la care nu mi s-a răspuns. După cum am mai scris, la această adeverință este posibil să mi se fi răspuns, (informațiile de pe dosul deciziei).
Deci adeverința din 2014 cuprinde ca interval de timp 1961-1982, deci si intervalul din adev din 2005. Oare mai am șanse să obțin tot intervalul, 1961-1982, la cele două instanțe?
La aceste venituri (acord+prime) cf. adeverință se adăugă în principiu și pensia suplimentară calculată corespunzător, pentru care s-au virat CAS-ul și dările către stat? Să cer în mod explicit și venitul derivat din reținerea pensiei suplimentare, calculate conf. veniturilor suplimentare din adeverințe?
"
\"4. În apel nu vă trebuie acte normative noi și decizii noi ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dar oricum nu o să declarați apel pentru că o să câștigați la fond. O să declare apel casa de pensii iar dvs. o să depuneți întâmpinare.\"
Apelul poate fi susținut fără avocat, bazându-mă pe faptul că îmi susțin în continuare cererea? Sau trebuie depusă o altă întâmpinare/cerere de chemare în judecată (după caz)?
"
Fac o corecție.
Sigur că este necesar să depun întâmpinare sau chemare în judecată, dar să scriu în acestea numai că îmi susțin cererea de obținere a recalculării cu toate veniturile din adeverență.
2. Nu este necesar să chemați în judecată Casa Națională de Pensii Publice.
3. Nu veți avea probleme dacă nu o să așteptați trecerea perioadei de 50 de zile, iar asta o știu din practica instanțelor. Sigur că, dacă doriți să procedați așa, așteptați.
4. În apel nu este obligatorie angajarea unui avocat. Veți primi citație de la instanța de apel prin care vi se va pune în vedere să depuneți întâmpinare într-un anumit termen. În întâmpinare o să scrieți că solicitați respingerea apelului și menținerea ca temeinică și legală a hotărârii pronunțate de instanța de fond. Asta este pe scurt, pentru că nu am cum să vă dau exemple de întâmpinare pe forum, într-un apel prezumtiv.
5. Nu vă pot explica pe forum care este diferența dintre două căi de atac. Acesta este subiect de întindere și de lucrare de specialitate.
Părerea mea este că nu mai aveți cum să obțineți veniturile realizate în întreaga perioadă (1961-1982) pentru că nu ați contestat la timp decizia anterioară. Însă, puteți încerca să le obțineți, nu aveți nimic de pierdut.
Procentul de pensie suplimentară este valorificat așa cum este el prevăzut în Legea nr. 263/2010. Prin urmare, nu îl amestecați cu veniturile realizate în acord. Pensia suplimentară nu s-a calculat la aceste venituri.
raspuns la intampinare
sch
In calitate de mostenitoare, am solicitat Casei de Pensii, daune proportionale cu sumele CASS retinute in plus din pensia mamei(deciziile 223,224/2012Contenc. ... (vezi toată discuția)
Legal
DumitruMihai
Buna seara,
am primit de ANAF anul trecut adica 2014, o adresa cum ca as avea de plata o suma de aprox. 4200 ron reprezentand dobanzi si penalitati, acestea ... (vezi toată discuția)