trope_doi a scris:
La infractiunea de fals intelectual subiectul nu poate fi decat un functionar (legea cere subiect calificat – nu are legatura cu logica).
1. Prin "functionar" se intelege, conform art. 162 CP, "orice persoană care exercită o însărcinare în serviciul unei persoane juridice de drept privat". Pe scurt, orice salariat este functionar.
Pe de alta parte, sensul notiunii de "declaratie" nu este definit nicaieri de catre legiuitor, din cite stiu.
2. Am avut grija sa imi formulez cu prudenta concluziile. Am afirmat, bunaoara, ca un rezultat intermediar important "
pare sa fie acela ca nu poate exista evaziune fiscala fara fals intelectual". Rezultatul nu este neaparat cu certitudine acela, ci doar pare sa fie acela.
De ce e totusi plauzibil ca lucrurile sa stea astfel a aratat mai sus
studentica, preluind dintr-un articol de pe
hotnews. In plus, in acelasi articol se mai spune (sublinierea imi apartine): "
elementul material al infractiunii de evaziune fiscala nu se poate realiza decat prin elementul material al infractiunii de fals intelectual (prevazuta de Legea nr.82/1991) - ca si exemplu, o inregistrare inexacta in contabilitate atrage denaturarea venitului (pana aici avem infractiunea de fals intelectual), iar daca s-au produs consecinte si in plan fiscal, avem urmarea imediata a infractiunii de evaziune fiscala". (Opinia citata aici apartine reprezentantului unei reputate case de avocatura. Asta, fireste, nu o face adevarata, dar o face mai plauzibila decit daca mi-ar fi apartinut mie).
Editare ulterioara:
4. Fireste ca unele declaratii sunt adevarate, iar altele false - dar asta nu are nicio legatura cu intrebarea mea. Intrebarea mea era
daca tacerea (omisiunea de a face un anunt prin viu grai sau prin scris) este o declaratie. Daca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, atunci tacerea este uneori o declaratie falsa.