Am nevoie de un sfat legat de posibila actionare indviduala in instanta a societatii care administreaza blocul in care locuiesc.
Am devenit proprietar in acest bloc acum 2 ani. In scara, din 27 apartamente, sunt 4 proprietari cu datorii mari (intre 3000 si 10000 RON), restul sunt la zi sau au maxim 1-2 luni intarziere. Situatia cu care ma confrunt in acest moment este sistarea functionarii liftului si amenintarea de sistare a apei curente; asta in conditiile in care eu sunt cu platile la zi.
Administratorul, la inregistrarea platilor, isi opreste cu prioritate tariful de administrare, dupa care din suma ramasa plateste facturile catre furnizori. In cazul liftului exista un contract de mentenanta cu plata lunara, si exista intarzieri de aproape un an.
Ma gandesc la solutii individuale pentru ca ori de cate ori se organizeaza o sedinta de bloc, ori nu se intocmeste minimul de 50%+1, ori discutiile degenereaza si se abat de la topica pentru ca unii vecini au cateva "placi" pe care le tot repeta de fiecare data si nu tin cont de subiectul dezbaterii (probabil si din motive de capacitate intelectuala, varsta, s.a.m.d)
Sunt de parere ca:
1. Administratorul incaseaza abuziv costul de administrare prioritar, inainte de plata celorlalti furnizori. Consider ca fiecare incasare ar trebui sa fie repartizata proportional la fiecare furnizor.
2. Administratorul nu si-a indeplinit obligatiile administrative fie din complicitate/rea-vointa (pentru ca atata timp cat sunt datorii esti obligat sa ramaii in administrarea lor) sau permisivitate/incompetenta/dezinteres (a permis prin pasivitate de-a lungul multor ani ca aceste datorii sa se acumuleze).
Ce masuri credeti ca se pot lua in aceasta situatie?
Atata timp cat eu sunt la zi cu platile proprii mi se pare normal sa analizez situatia dintrun plan personal si sa ma intereseze mai putin de profitul obtinut de marea companie de administrari locuinte.
De acord cu faptul ca trebuie schimbat administratorul. S-a incercat acest lucru insa ghiciti ce... Administratorul a folosit datoriile si penalitatile acumulate in 'mandatul' sau ca parghie pentru a ne impiedica sa trecem la alta firma (au facut presiuni de asa natura incat alte 2 firme de administrare ne-au refuzat preluarea dupa ce in prealabil trecusem de multiple etape de negociere). Profita de datornici pentru a constrange un bloc sa le plateasca comision de administrare pentru ca ei sa nu administreze nimic altceva decat acumularea datoriilor si plati catre sine. Deci cu ei nu se poate pentru ca am ajuns in aceasta situatie iar de plecat la altii nici nu poate fi vorba. Tocmai din acest motiv am intrebat ce pot face din punct de vedere individual.
Am inteles mesajul pe care ati intentionat sa il transmiteti facand comparatia cu compania cotata la bursa insa nu cred putem echivala obtinerea unui profit de pe urma unor dividende cu beneficierea de o utilitate pe care ai platit-o.
Spuneti ca trebuie sa lupt sau sa plec... Dumneavoastra cum ati lupta in aceat caz?
Dv. nu cu firma de administrare trebuie sa va razboiti, ci cu conducerea asociatiei care nu a procedat in niciun fel pentru recuperarea restantelor de la cei datornici, chiar si in instanta.
Asa cum vi s-a mai spus, firma este un prestator care munceste pentru dv., proprietarii, si e normal sa-si incaseze comisionul lunar. Nu este firma de vina ca asociatia dv. este datoare la furnizori pentru ca proprietarii nu platesc. Nu are instrumente de a face presiune pe proprietari pentru plata cotelor sau a restantelor.
Instrumentele le are conducerea asociatiei dv.
Da, presedinte si comitet executiv nu aveti? Stiti ca este datoria lor sa se ocupe de ce ati scris mai sus? Adica presedintele sa actioneze restantieri in judecata. Observ ca nu cunoasteti legislatia si e o mare confuzie ca administratorul ar face acest lucru. Gresti. In ceace priveste incasarea salariului scrie prin legislatia munci ca intro-o societate intat se platesc salariile, taxele si impozitele si la urma furnizori. Asta e. Nu e nimic de comentat. Mai bine scuturati presedintele si comitetul executiv care doarme si nu face nimic ca e treba lor.
Multumesc tuturor pentru sfaturi, sugestii si clarificari. Mi-e clar ca trebuie facut ceva in privinta asta. Comitetul executiv actual (a fost schimbat anul trecut) isi da interesul insa "cozile" mostenite de la presedintele anterior sunt consistente. Dupa toata discutia cred ca cea mai buna solutie imi e sa ma documentez in detaliu asupra legii 230 si sa ma implic personal acolo unde se poate.
Ca o alta clarificare, administratorul de fapt ce responsabilitati si obligatii ar trebui sa aiba fata de proprietarii pe care ii administreaza? Din tot ce mi s-a raspuns pana acum am senzatia ca atata timp cat o asociatie de proprietari are datorii (care nu se pot achita rapid ca sa il poti schimba), administratorul este intangibil.
Dv. n-ati inteles din tot ce vi s-a spus ca administratorul nu poate actiona in niciun fel asupra restantierilor?
Cititi, va rog, Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii unde veti gasi atributiile administratorului, ale cenzorului, ale comitetului executiv, ale presedintelui asociatiei....
Administratorul ramane intangibil atata timp cat proprietarii nu-si achita cotele de intretinere si, deci, nu are bani sa plateasca facturile. Administratorul nu vine cu bani de-acasa ca sa plateasca aceste facturi.