avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Diferente intre CEC si BO in cazul neplatii creantei
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Diferente intre CEC si BO in cazul neplatii creantei

Lucrez intr-o companie de distributie care accepta la plata pe scara larga instrumente de plata (cec;BO).Stiu ,cel putin ,statistic vorbind ca cec-ul este mai sigur d.p.d.v. al sigurantei platii. Intrebarea mea este care instr. din cele doua este mai util ,in caz de neplata, privind recuperarea creantei ?
Cel mai recent răspuns: marillion , utilizator 16:08, 17 Mai 2009
As vrea sa completez ca, mai nou, bancile refuza deschiderea unui cont pentru un agent economic ce are incidente bancare. M-am lovit de o asemenea problema. Incercam sa ajut o firma care aparea in centrala de riscuri bancare si care avea de incasat o suma de la un client, si m-am lovit de refuzuri repetate la bancile la care am apelat. In momentul respectiv am fost furioasa, dar acum imi dau seama ca daca aceasta politica ar aplica-o toate bancile, poate ca s-r mai reduce anomalia care se intampla peste tot: refuzul instrumentelor de plata
=D>...ar fi ideal!....dar sunt anumite banci care accepta inca!....:mai mult ar trebui ca legatura dintre Administratie si Bancii sa fie mai deschisa....si bancile sa transmita mai repede catrea administratie deschiderea unui cont pe care o face un contribuabil.:secret:
O SGB si-o poate permite doar clientii cu adevarat seriosi. Procedura de emitere a unui astfel de document nu este greoaie insa presupune din partea clientului ca acesta ori sa blocheze suma de bani intr-un cont la banca ce emite documentul in cuantum-ul SGB, ori sa garanteze in favoarea bancii cu bunuri care au o valoare direct proportionala cu valoarea SGB pe care o emite banca. Firmele cu adevarat bine intentionate intr-un eventual parteneriat vor accepta aceasta conditie, dar firmele care nu doresc sa isi exprime intentia sigura de partener serios de afacere vor refuza.
Firmele cu adevarat bine intentionate intr-un eventual parteneriat vor platii in termenele stabilite in contract.
S-ar putea insa ca termenele de plata care reies din contract sa fie in viitor. De ex vine la mine un client cu care am mai lucrat sporadic in trecut si spune ca doreste sa achizitioneze marfa in valoare de 9000 lei, dar numai peste o saptamana poate plati pentru ca atunci are de incasat de la un client al sau. Nu este o suma prea mare, nici eu nu am prea vandut in utlimul timp cu criza asta, dar trebuie sa decid foarte bine cum sa fac sa nu dureze numai o saptamana bucuria ca vand, in sfarsit ceva. Ii propun sa imi elibereze un instrument de plata, (as prefera CEC), nu inainte de a face o interogare CIP la banca despre "bonitatea" lui, interogare care nu imi ofera garantia de 100% a incasarii creantei. Daca acest client este curat, imi asum riscul sa ii dau marfa respectiva, si astept "plina de sperante dar si de temeri" ca imi voi incasa banii dupa ce am depus instrumentul la banca mea. Probabiliatea ca voi incasa aceasta suma este discutabila, pentru ca variabilele se pot schimba de la o zi la alta.

Alte discuții în legătură

Instrument garantie: cec sau bo avalizat ike ike Buna Desfasor activitati de comert si as vrea sa stiu ce instrument imi este mai folositor (CEC sau BO avalizat) pt recuperarea eventualelor creante de la ... (vezi toată discuția)
Incident de plata-inregistrat corect in cip? MARIANAV MARIANAV Va rog pe cei care ati trecut prin asta sau cunosteti legislatia sa ma indrumati daca am dreptate acuzand banca ca a publicat eronat pe CIP firma la care este ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin- refuz de plata hambra hambra ce repercusiuni pot avea daca banca a refuzat un bilet la ordin din lipsa totala de disponibil (am fost plecat din localitate si am uitat sa depun bani in ... (vezi toată discuția)