avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare?

Buna seara! Lucrez ca agent vanzari, iar in decursul zilei de astazi mi sau furat 1.600 de lei bani din incasari. L-am sunat pe seful meu sa ii spun iar acesta ma amenintat spunandumi ca daca pana maine la ora 4 30 nu depun banii imi face plangere penala pentru delapidare. Vroiam sa va intreb daca poate sa imi faca si daca da ce pedeapsa pot lua avand in vedere ca sunt al prima abatere si nu am avut probleme cu legea pana acum, nici macar amenzi! Urgent daca se poate. Multumesc
Cel mai recent răspuns: brazvan , utilizator 17:40, 15 August 2014
Problema sta in felul urmator, eu trebuie sa imi iau salariul pe luna iulie si august, am anuntat firma acum 2 saptamani ca voi mai lucra pana pe data de 25 august, am vorbit cu seful meu sa imi opreasca banii din salariu. Am depus astazi 850 ron din suma totala, salariul meu pe luna iulie si jumatate din luna august este de 1.300 ron iar seful meu mi`a spus ca daca nu depun toti banii astazi imi face plangere penala pentru delapidare si infund puscaria, exact asa mi`a spus. Dar chestia este ca el imi datoreaza mie 1.300 ron deci ar putea sa ii scada de acolo. Daca imi face plangere penala voi declara la politie ca cei 750 ron pe care trebuie sa ii depun i`am luat eu din incasari urmand sa imi dau demisia iar daca nu imi luam ei nu imi dadeau banii. Sunt fosti colegi din firma care au plecat si nu le`a mai dat niciun ban.
avocatmonica a scris:

Ce abatere anume ati savarsit?



Pai mi`a spus ca daca nu depun cei 1.600 de lei banii din incasari care mi`au fost furati, imi va face plangere penala pentru delapidare. Eu am depus astazi 850 ron. Vroiam sa va intreb daca se poate face puscarie pt 750 de lei avand in vedere ca dansul trebuie sa imi dea salariul
patrascu razvan a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca nu e adevarat se vor face cercetari si riscati sa raspundeti penal pentru fals in declaratii.


Risca mult daca fapta nu este reala, va fi acuzat de inducerea in eroare a organelor judiciare, art.268 c.p. din moment ce depune o plangere penala, nu vad sa fie vorba de fals in declaratii.



Se poate sa absoarba art 268 NCP si falsul in declaratii.
Dar, se poate sa se considere si concurs de infractiuni.

Art 259 vCP are o alta redactare normativa.

Cat priveste sustragerea banilor fara drept constituie infractiunea de delapidare strict juridic vorbind.
Nu puteti sa trageti bani de la firma chiar daca aveti de luat salariul.
Vorbiti insa cu el daca poate opri salariul.
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eu nu am mai auzit sa se retina fals in declaratii, la depunerea unei plangeri penale in care arati fapte nereale.
conf NCP subiectul activ al infractiunii de delapidare -autor este functionarul public art 175 alin 1 si 2 . Intrebarea mea este daca functionarul unei societati comerciale care "nu are nicio legatura cu domeniul public" poate fi subiect activ alacestei infractiuni. Sper sa se inteleaga ce am vrut sa intreb. ..in vechiul cod penal la subiect activ aveam functionar, iar in NCP functionar public.care e diferenta? Multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
MedeeaMaya, utilizator

Alte discuții în legătură

Plangere penala - declaratii false Martonze Martonze Bună ziua, În ultimul proces avut, reclamantul a făcut plângere penală împotriva mea, (după demararea procesului), pentru a constitui probe. După 2 ... (vezi toată discuția)
Plangere penala calomnie/defaimare care este cel mai potrivit ... andrey0121 andrey0121 Plangere penala calomnie/defaimare Care este cel mai potrivit art. din Noul Codul Penal pentru calomnie/defaimare? Speta este aceea ca un reprezentant al ... (vezi toată discuția)
Proces civil Mamuni Mamuni Cum pot da in judecata pe un primar, care in calitatea lui de presedinte al Comisiei pt. restituirea proprietatilor, a facut un fals intelectual, determinand ... (vezi toată discuția)