avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Despre certificatul de nastere international
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Despre certificatul de nastere international

Daca imputernicesc pe careva din romania sa-mi scoata certificatu de nastere international,il poate scoate de unde am domiciliu sau trebuie sa mearga unde mam nascut.Eu traiesc in germania.Va multumesc

Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
Mihaikevin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 12:39, 23 Septembrie 2014
Daca persoana pe care dvs. o imputerniciti nu are domiciliul in localitatea dvs. de domiciliu este de la sine inteles ca nu poate apela la starea civila decat din localitatea unde dvs. v-ati nascut ori din localitatea unde persoana imputernicita are domiciliul. Este vorba de competenta teritoriala. In practica multi ofiteri de stare civila considera ca daca o persoana isi ia angajamentul ca ridica un certificat al altei persoane inseamna ca se angajeaza a se deplasa la locul de nastere al acesteia pentru a solicita eliberarea certificatului. Personal consider ca nu este o mare greseala de a depune cererea de solicitare la starea civila de la locul de domiciliu al celui imputernicit cu toate ca in legislatie nu se face mentiunea expresa in cazul imputernicitului ci doar in cazul titularului de act. De aici si confuzia.

Daca imputernicesc pe careva din romania sa-mi scoata certificatu de nastere international,il poate scoate de unde am domiciliu sau trebuie sa mearga unde mam nascut.

Justitiarul, cred ca ati inteles gresit. Este vorba de locul de domiciliu al celui care imputerniceste, nu al imputernicitului. A precizat si mai departe:
persoana ce lucra la starea civila a spus ca nu se poate decit unde mam nascut
Normal ca ofiterul de stare civila de la domiciliul celui care imputerniceste (adica al persoanei care este in Germania) nu poate lua actele, intrucat nu are competenta teritoriala. In fata lui , la ghiseu se afla o persoana care nu domiciliaza si nici nu este nascuta pe raza sa de activitate. Este de la sine inteles ca nu o poate ajuta decat in cazul in care domiciliul celui imputernicit coincide- se afla in acelasi oras cu cel al imputernicitului.Sigur ca in acest caz ofiterul a procedat corect si a trimis imputernicitul la starea civila unde este nascut cel care l-a imputernicit, pentru ca mai mult ca sigur imputernicitul nu avea domiciliul pe raza unde domiciliaza cel care l-a imputernicit.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator

Este de la sine inteles ca nu o poate ajuta decat in cazul in care domiciliul celui imputernicit coincide- se afla in acelasi oras cu cel al imputernicitului.

V-as fi recunoscatoare daca mi-ati explica de ce este de la sine inteles.
Ar trebui sa fie specificat in metodologie ca procura speciala trebuie facuta doar unei persoane care are domiciliul in acelasi oras ca si cel care imputerniceste. Nu e o conditie fara importanta.

Eu stiu doar de 3 conditii in privinta locului depunerii cererii:
- la locul nasterii celui care solicita
- la locul domiciliului celui care solicita
- la locul resedintei celui care solicita

De asta pe care o pomeniti, ca imputernicitul sa aiba domiciliul in localitatea unde va depune cererea mandantului, n-am auzit in viata mea. Competenta nu se stabileste in functie de cerere? Eu asa stiu, ce importanta ar putea avea unde sta nenea Gheorghe? Pana nu vad scrisa o sursa oficiala nu cred pentru ca imi pare absurd. Cum aveti acces la astfel de surse astept cu interes sa o postati, multumesc.
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
Ares-3, moderator
Ati raspuns singura. Cererea o depune imputernicitul. Acesta neavand domiciliul pe raza de competenta ofiterul de stare civila nu poate prelua cererea. Personal sunt de acord cu punctul dvs, de vedere in schimb in practica totul se rezuma la competenta teritoriala a functionarului.
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare certificat de nastere tabitasartor tabitasartor Am facut o procura surorii mele sa-mi preschimbe certificatul de nastere vechi. Mentionez ca domiciliez in alta localitate decat cea in care m-am nascut( ... (vezi toată discuția)
Pierdut certificat nastere si de casatorie rmarius rmarius BUNA ZIUA ! Am pierdut certificatul de nastere , si certificatul de casatorie . Ce pasi trebuiesc urmati pentru obtinerea duplicatelor? Va multumesc f. ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana CRDS care a avut ultimul domiciliu in Romania intr-un oras z imputerniceste o alta persoana din orasul x pentru a o reprezenta in fata autoritatilor ... (vezi toată discuția)