avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Despre certificatul de nastere international
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Despre certificatul de nastere international

Daca imputernicesc pe careva din romania sa-mi scoata certificatu de nastere international,il poate scoate de unde am domiciliu sau trebuie sa mearga unde mam nascut.Eu traiesc in germania.Va multumesc

Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
Mihaikevin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 12:39, 23 Septembrie 2014
Sa recapitulam.. un om aflat in strainatate nascut in Constanta si cu domiciliul in Arad, imputerniceste un prieten cu domiciliul in acte in Targoviste sa faca cerere in numele sau pt eliberarea unui certificat, se duce omul sa depuna cerere la dvs in Arad si il trimiteti la plimbare ca nu are domiciliul la dvs la Arad ? Asa se intelege din ce ati scris initial..
Nu a sustinut nimeni ca imputernicitul va putea depune cererea la TArgoviste, ci la C-ta sau Arad.
De asemenea utilizatorul nu a zis niciunde ca cel imputernicit nu ar avea domiciliul in acelasi oras de domiciliu cu cel ce solicita, asa ca interventia dvs " Daca persoana pe care dvs. o imputerniciti nu are domiciliul in localitatea dvs. de domiciliu.." e .. offtopic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
In practica insa fiecare o ia cum o pricepe, si se rezuma doar la persoana care se afla in fata sa la ghiseu, pentru ca asa au fost instruiti sa respecte mai intai competenta teritoriala, de aici si confuzia.

Cine i-o fi instruit asa?!

Am scris la DEPABD, am prezentat situatia (solicitant domiciliat in localitatea X, imputernicit domiciliat in localitatea Y) si am primit raspunsul care confirma ca nu are importanta unde domiciliaza omul care se prezinta cu procura speciala.

In referire la solicitarea dvs. din 04.08.2014 transmisa pe adresa de e-mail a institutiei noastre privind comunicarea unui punct de vedere privitor la primaria competenta sa primeasca cererea pentru eliberarea certificatului de stare civila prin procura va invederam urmatoarele:

Conf. Dispozitiilor art. 10 alin (3) din Legea 119/1996:
(3) Cererea se depune la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare registrul de stare civila sau de la domiciliul ori resedinta petitionarului.

In aceasta situatie, dvs. in calitate de persoana imputernicita puteti depune cererea pentru eliberarea certificatului de stare civila la primaria care are in pastrare registrul de stare civila sau la primaria de la domiciliul ori resedinta titularului actului, persoana ce are calitatea de petitionar.

Cu stima,
Imputernicit DIRECTOR
Comisar-sef de politie X


Daca doriti sa vedeti raspunsul oficial dati-mi pe privat adresa dvs. de e-mail si vi-l trimit.
Concluzia este ca imputernicitul nu se poate prezenta la starea civila de la locul sau de domiciliu sau resedinta. Oricum urmeaza ca HG 64/2011 sa fie republicat cu ceva modificari. S-au facut propuneri in sensul ca imputernicitul sa se poata adresa oricarei primarii fie cea de la locul sau de domiciliu fie la locul de domiciliu a petitionarului, adica a celui care imputerniceste. Sa speram ca propunerile vor fi luate in considerare, nu de alta dar e pacat sa alerge omul de la un serviciu la altul, indiferent ce probleme de st.civ. ar avea.
nConcluzia este ca imputernicitul nu se poate prezenta la starea civila de la locul sau de domiciliu sau resedinta.

E bine... in final ati inteles ca domiciliul imputernicitului n-are nicio legatura cu obiectul mandatului. Ne batem de 3 pagini sa va convingem de asta :)
Justitiarul711 a scris:

Ca parere personala solicitantul este cel care imputerniceste nicidecum imputernicitul. Deci imputernicitul se prezinta dupa parerea mea la domiciliul/resedinta solicitantului sau la starea civila unde se afla inregistrat actul, nicidecum la domiciliul propriu. Ca o paralela, logic vorbind de ce la buletin imputernicitul se prezinta la SPCLEPul de domiciliu al celui care imputerniceste si nu depune actele la propriul domiciliu? Deoarece solicitantul este cel care imputerniceste si este firesc sa fie asa. Sau la schimbarea de nume, de ce se prezinta imputernicitul la starea civila de la locul de domiciliu a celui care doreste sa isi schimbe numele si nu face cererea la starea civila de la propriul domiciliu? Pentru ca legiuitorul cand a scris solicitant s-a gandit la cel care este in cauza nicidecum la imputernicit.:vishenka:
Consider ca orice discutie fie ea si contradictorie este constructiva. Chiar daca uneori nu suntem pe aceeasi unda este important ca in final ajungem la un numitor comun.Nu consider ca e o suparare.:kissing:

Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare certificat de nastere tabitasartor tabitasartor Am facut o procura surorii mele sa-mi preschimbe certificatul de nastere vechi. Mentionez ca domiciliez in alta localitate decat cea in care m-am nascut( ... (vezi toată discuția)
Pierdut certificat nastere si de casatorie rmarius rmarius BUNA ZIUA ! Am pierdut certificatul de nastere , si certificatul de casatorie . Ce pasi trebuiesc urmati pentru obtinerea duplicatelor? Va multumesc f. ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala Justitiarul711 Justitiarul711 O persoana CRDS care a avut ultimul domiciliu in Romania intr-un oras z imputerniceste o alta persoana din orasul x pentru a o reprezenta in fata autoritatilor ... (vezi toată discuția)