avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de boala

Cineva care este propus de catre medicii care-l trateaza pentru pensionare de boala, datorita diagnosticelor,care are varsta de 39 ani si 8 ani vechime (stagiu de cotizare), se poate pensiona de boala?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:21, 7 Iulie 2009
Salariatii care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca beneficiaza de pensie de invaliditate. Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii a Muncipiului Bucuresti, spune ca "pot primi acest tip de pensie asiguratii care au avut de suferit de pe urma accidentelor de munca, bolilor profesionale si tuberculozei, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca".
Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face printr-o decizie emisa de medicul specializat, numit "medic expert al asigurarilor sociale".
Beneficiaza de pensie de invaliditate si salariatii care au realizat pana la data ivirii invaliditatii cel putin jumatate din vechimea necesara, prevazuta in tabelul de mai jos:
Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca in urma unui accident de munca, a unei boli profesionale sau a tuberculozei, precum si cei la care invaliditatea s-a ivit in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare pot beneficia de pensie de invaliditate indiferent de vechimea in munca.
daniela vorovenci a scris:

Salariatii care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca beneficiaza de pensie de invaliditate. Mihaela Kanovits, directorul Casei de Pensii a Muncipiului Bucuresti, spune ca ...

Doamna la care faceti referire nu mai este director al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti din februarie 2007! O salut cu respect, oriunde ar fi!

Revenind la topic, redau mai jos prevederile art. 57, alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000:
"(1) Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului 3."
"(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3."

Potrivit tabelului 3 din Legea nr. 19/2000, pentru a beneficia de pensie de invaliditate, o doamna in varsta de 39 de ani trebuie sa aiba un stagiu de cotizare necesar de 14 ani. Avand in vedere alineatul 2 al art. 57 din Legea nr. 19/2000, doamna poate beneficia de acest tip de pensie.

Intrucat nu ati specificat afectiunile doamnei, redau si prevederile Legii nr. 11/2008, act normativ prin care s-au modificat prevederile art. 58 din Legea nr. 19/2000:
"Art. 58. - In cazul in care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum si in situatia in care invaliditatea s-a ivit in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare prevazute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea



Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Mai intai va multumesc pentru raspunsuri.
Si in al doilea rand ash vrea sa povestesc ce s-a intamplat cand am fost si m-am intersat la spital unde sant cei "competenti " si in masura sa dea relatii si informatii despre acest lucru.
Am fost plimbata si trimisa de la un cabinet la altul doar pentru a obtine o informatie, nimeni nu stie nimic , nimeni nu cunoaste legile., de pensionare de boala. In final mi s-a raspuns de catre o asistenta de la pensionari ca o persoana de 39 de ani trebuie sa aibe un stagiu de cotizare , la inceput mi s-a spus de 11ani , iar apoi ca nu stie sigur ,apoi de catre alta asistenta tot de la pensionari ca ar fi necesar 10 ani lucrati. Nu stiau nimic de acest aliniat doi al articolului 57 pe care -l mentionati dvs. Ce sa cred ?ca persoanele, care lucreaza acolo nu cunosc legile, sau este rea vointa , sau legile nu se aplica si nu sant la fel pentru toata lumea. In final mi s-a propus nonsalant in schimbul unei sume de bani o audienta la sefa comisiei de expertiza .Ca aceste lucruri se aranjeaza numai pe bani, stiam si eu, dar persoana respectiva chiar are reale , grave probleme de sanatate ce necesita tratament complex pe toata durata vietii.,si multiple afectiuni cronice., si o situatie finaciara precara.
SAnt din ONESTI judetul BACAU. nu stiu cum decurg lucrurile in alte localitati din tara, dar aici asha se intampla din pacate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
marilef, utilizator
buna ziua, este vorba despre mama mea care a fost pensionata timp de 5 ani pe caz de boala cu gradul de invaliditate 2 si 1, dupa care a plecat cu tatal meu in italia fara sa-i anunte pe cei de la casa de pensii si fara sa-si mai refaca dosarul de pensionare. Au trecut 7 ani si ar dori sa-si refaca dosarul. Cum ar trebui sa procedeze si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze
Nu ne-ati spus ce s-a intamplat cu pensia mamei. Daca beneficiarul pensiei de invaliditate nu se prezinta la revizuirea medicala periodica, plata pensiei se suspenda. Daca a plecat fara sa anunte Casa de Pensii, ar putea avea constituit un debit.

Reveniti cu mai multe date.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare? Ariela Ariela Buna ziua, As dori sa stiu si eu conditiile de pensioanre pentru mama mea. Data de nastere este 05.04.1960. Vechime - 22 ani Daca este posibil doresc sa ... (vezi toată discuția)
Legea in cazul unui bolnav de cancer?! e.eine e.eine as vrea sa stiu ce drepturi are o bolnava de cancer mamar careia i s-a facut o masectomie a fost in concediu medical timp de un an si jumatate iar acum ii este ... (vezi toată discuția)
Pensionare de boala floryn_artistul floryn_artistul daca sunt bolnav de TBC si sunt in concediu medical de 285 de zile pot sa ma pensiones pe caz de boala?..am varsta de 43 de ani si o vechime in munca de 24 de ... (vezi toată discuția)