avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool la volan / Acord recunoastere vinovatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool la volan / Acord recunoastere vinovatie

Buna ziua. Desi urmaresc forumul de ceva vreme, astazi am hotarat sa cer si eu ajutorul/parerea celor avizati. Pe scurt: in data de 16.02.2014 am fost oprit de un echipaj pt un control de rutina, etilotest 0,56 in aerul expirat, sange 1,15 prima proba, 1 cea de-a doua. Analizele platite in data de 18.02.2014. Nu am antecedente penale , cazier s.a.m.d. Mi-am angajat avocat din data de 22.2.2014, insa cu parere de rau o spun nu m-a ajutat deloc. Spun asta deoarece eu a trebuit sa aflu numarul dosarului, eu am dat telefon la politie sa ma interesez de stadiul dosarului, eu am fost in audienta de 4 ori la procuratura pentru a afla in ce stadiu este dosarul. Am atasat la dosar pentru circumstantiere o caracterizare de la locul de munca si o anexa din care reiese de ce am ales sa conduc sub influenta bauturilor alcoolice. In data de 8.9.2014 am semnat cu procurorul un acord de recunoastere a vinovatiei. Pedeapsa propusa de procuror este de 1 an de suspendare, 2 ani si 6 luni sub supraveghere, 60 de zile de munca in folosul comunitatii, prezentarea periodica la oficiul de probatiune pe perioada supravegherii, prezentarea unor acte - tot pe perioada supravegherii - din care reiese ca am un loc de munca si am cu ce ma intretine. Acordul l-am semnat in prezenta avocatului angajat. Intrebarea care ma framanta pe mine: pedeapsa propusa de procuror va ramane cea definitiva in cazul acceptarii ei de catre instanta sau mai pot spera la posibilitatea amanarii aplicarii pedepsei sau renuntarea la aplicarea pedepsei, asa cum am vazut chiar aici pe forum ca a mai fost un caz. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andreiy97 , utilizator 16:28, 18 Aprilie 2024
Trebuie sa asteptati ca hotararea sa devina definitiva, impotriva sentinţei pronunţate procurorul si inculpatul poate declara apel, în termen de 10 zile de la comunicare.. Apelul se poate declara numai cu privire la felul şi cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia.
ART. 103 OUG 195/2002
(1) *) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
#M18
c) ***) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
#M5
Va multumesc pentru raspuns. Ce nu inteleg este daca aceasta masura este obligatorie, este impusa de lege sau serviciul politiei rutiere va tine seama si de dovada fara drept de conducere pe care am primit-o la data savarsirii infractiunii si a faptului ca 10 luni nu am avut drept de conducere.
Dl avocat Patrascu va apreciez pentru bunavointa dumneavoastra . Faptul ca ajutati niste persoane speriate si poate disperate care poate nu au bani si pun niste intrebari aici la care raspundeti pertinent consider ca e o fapta care merita multa consideratie si respect.
In legatura cu raspunsul dv. de mai sus din care citez aici:
c) ***) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
Consider ca ar fi trebuit sa subliniati si "precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat"......caz in care ceea ce este scris in continuare se aplica numai in cazul unui accident de circulatie.
Intrebarea care se mai spune este: Daca NCP Art. 90 Efectele amanarii aplicarii pedepsei spune ca (1) Persoanei fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusa nici unei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarsita, cum ar putea Politia sa mai suspende permisul pentru o perioada de 90 de zile cand o instanta a hotarat ceea ce este scris in art. 90.
In alta ordine de idei daca instanta a hotarat o pedeapsa de un an si aplicarea acesteia a fost amanata sub rezerva supravegherii timp de 2 ani, cum poate Politia sa mai aplice pentru aceeasi fapta si aceasta o pedeapsa respectiv suspendarea permisului. Nu se poate spune ca se primesc 2 pedepse pentru aceeasi fapta ?
Si perioada de suspendare de 90 de zile pe care eventual ar putea Politia sa o aplice de cand se aplica ? Incepand cu data retinerii permisului sau incepand cu data ramanerii definitive a sentintei prin care ai fost de fapt condamnat chiar daca exista o amanare?
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
C_Isaincu, utilizator
@C_Isaincu
Pentru o perioadă de 90 de zile(avem 2 situatii):
1.când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice,
2.precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane
(continuarea se refera la ambele situatii)-şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
In alta ordine de idei daca instanta a hotarat o pedeapsa de un an si aplicarea acesteia a fost amanata sub rezerva supravegherii timp de 2 ani, cum poate Politia sa mai aplice pentru aceeasi fapta si aceasta o pedeapsa respectiv suspendarea permisului. Nu se poate spune ca se primesc 2 pedepse pentru aceeasi fapta ?

Daca rationamentul ar fi valabil, atunci cand te condamna nu ar mai trebui sa iti anuleze permisul.
In cazul de fata suspendarea permisului este o masura tehnico-administrativa care decurge de la lege.
Am sa actualizez un pic informatiile, astfel incât cei care se confrunta cu aceeasi problema ca si mine sa stie prin ce am trecut. Asadar dupa solutia pe scurt prezentata mai sus, parchetul a facu apel. Apelul s-a judecat la Curtea de Apel pe 13.02.2015 si astazi 23.02.2015, am primit solutia care suna asa:

Tip solutie: Nefondat
Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov împotriva Sentinţei penale nr. .... pronunţată de Judecătoria Braşov în dosarul penal nr. ..., pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în procedura apelului rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23.02.2015. DECIZIA PENALĂ NR. .../Ap/23.02.2015
Document: Hotarâre ...... 23.02.2015.

Asadar, la un an si o saptamana de la comiterea infractiunii, am reusit sa am o decizie favorabila si definitiva.

Rog persoanele abilitate sa imi spuna ce urmeaza. Ce trebuie sa fac in continuare? Multumesc celor care imi vor raspunde. O zi buna

Alte discuții în legătură

Dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat alex.andrei alex.andrei Buna ziua, Am nevoie si eu de un raspuns din parte dvs. Am permisul suspendat pe trei luni pentru viteza si am fost de domnii politai de doua ori. In ... (vezi toată discuția)
Amanare aplicare pedeapsa alcool la volan. Bobo12 Bobo12 Buna ziua. In 13.05.2016 am fost prins conducand un vehicul sub influenta alcoolului cu 0.54 fiola si 1.20, respectiv 1.10 in sane pe raza judetului ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto tiberiu448 tiberiu448 26.02.2015 Ora estimata: 10:00 Complet: C1P Tip solutie: Solutia pe scurt: În temeiul art. 336 alin.1 C.pen., cu aplicarea art. 396 alin 10.C.proc.pen., ... (vezi toată discuția)