Buna ziua. Desi urmaresc forumul de ceva vreme, astazi am hotarat sa cer si eu ajutorul/parerea celor avizati. Pe scurt: in data de 16.02.2014 am fost oprit de un echipaj pt un control de rutina, etilotest 0,56 in aerul expirat, sange 1,15 prima proba, 1 cea de-a doua. Analizele platite in data de 18.02.2014. Nu am antecedente penale , cazier s.a.m.d. Mi-am angajat avocat din data de 22.2.2014, insa cu parere de rau o spun nu m-a ajutat deloc. Spun asta deoarece eu a trebuit sa aflu numarul dosarului, eu am dat telefon la politie sa ma interesez de stadiul dosarului, eu am fost in audienta de 4 ori la procuratura pentru a afla in ce stadiu este dosarul. Am atasat la dosar pentru circumstantiere o caracterizare de la locul de munca si o anexa din care reiese de ce am ales sa conduc sub influenta bauturilor alcoolice. In data de 8.9.2014 am semnat cu procurorul un acord de recunoastere a vinovatiei. Pedeapsa propusa de procuror este de 1 an de suspendare, 2 ani si 6 luni sub supraveghere, 60 de zile de munca in folosul comunitatii, prezentarea periodica la oficiul de probatiune pe perioada supravegherii, prezentarea unor acte - tot pe perioada supravegherii - din care reiese ca am un loc de munca si am cu ce ma intretine. Acordul l-am semnat in prezenta avocatului angajat. Intrebarea care ma framanta pe mine: pedeapsa propusa de procuror va ramane cea definitiva in cazul acceptarii ei de catre instanta sau mai pot spera la posibilitatea amanarii aplicarii pedepsei sau renuntarea la aplicarea pedepsei, asa cum am vazut chiar aici pe forum ca a mai fost un caz. Va multumesc
Hotararea definitiva de la Curtea de Apel sau de la Judecatorie?
Întrebare de necunoscator. Ma mai pot astepta acum la vreun alt apel sau la vreo alta cale de atac din partea parchetului, avand in vedere ca sentinta este definitiva? Multumesc
În încheiere, am sa va povestesc ce se face dupa ce hotararea devine definitiva. Trebuie mers la Curtea de Apel cu o taxa de timbru judiciar (taxa este de 1 leu pt fiecare pagina a minutei ) si se solicita o copie dupa minuta sentintei. Daca aveti norocul sa nu fi fost judecat in orasul de resedinta, atunci copia vi se da in max 10 minute (cazul meu), daca nu, atunci de la o zi la alta. Cu aceasta minută, mergeti la Judecatorie la arhiva penala si solicitati o copie dupa hotararea definitiva. Trebuie sa platiti o taxa de timbru judiciar in valoare de doi lei.La fel, daca nu sinteti din oras, vi se va face copia in maxim jumatate de ora. Daca nu, trebuie sa reveniti a doua zi.Cu copia dupa hotararea definitiva, mergeti la politie. Aici mai trebuie sa aveti, pe langa copia hotarârii, o copie xerox dupa cartea de identitate, o copie xerox fata verso dupa dovada fara drept de conducere si o cerere de clarificare a situatiei pe care o gasiti la orice birou de copiat acte. Depuneti actele. Eu le-am depus ieri, iar azi la ora 14.00 aprox am fost la politie cu cartea de identitate si dovada fara drept de conducere si mi-am ridicat permisul. Am primit si o dispozitie a sefului serviciului rutier care spune ca mi-a fost suspendat permisul pe o perioadă de 120 de zile incepand cu data savarsirii infractiunii, adica 16.02.2014. Cam asta a fost. Asadar , dupa 1 an si 9 zile am reusit sa imi recuperez permisul. Daca parchetul nu ar fi facut apel, probabil l-as fi recuperat din decembrie.Dar asa sint unii, mai zelosi din fire, probabil vor sa iasa in evidenta. A fost mult, a fost putin? Cred ca este o lectie de viata, din care trebuie sa tragem invataminte si sa ne gandim si la cei din jurul nostru, nu numai la propria persoana si eventual la consecintele pe care le putem provoca. Personal, nu vreau si sper sa nu mai am de a face cu sfera penalului. Mie mi-a fost de ajuns. Rog pe cei care citesc aceste rânduri, cei care se afla in situatia in care am fost si eu sa ia atitudine atunci cand vad un prieten sau eventual o cunostinta vrea sa conduca dupa ce a consumat bauturi alcoolice. Spuneti-le ce risca si relatati-le prin ce am trecut( eu/noi). Nu se merita. Va doresc la toți numai bine.
Am si eu niste intrebari daca ma poate ajuta cineva, as ramane tare recunoscator. Am patit si eu exact aceasi treaba ca tine. Prins baut la volan, 0.56/aer , 1.20/sange, prima fapta,nu am avut niciodata treaba cu politia sau alte chesti. S-a intamplat in data de 3 octombrie 2014,adica aproape acum un an. Precizez ca nu mi-am luat avocat nimic. Dupa aproximativ 6-7 luni mi-a fost trimis dosarul de la politie catre parchet. De atunci astept si nu s-a mai intaplat nimic. Acum ma gandeam sa fac si eu o cerere de recunostere a vinovatiei.Intrebarea mea este daca se poate face chestia asta fara un avocat? Daca este bine sa mai astept? Sau ce as putea sa fac cel mai bine? nu ma pricep chiar deloc,astept un sfat daca se poate pentru ca nu imi permit un avocat. Multumesc anticipat
Salut Ovidiu000,
In faza asta ai nevoie de un avocat care sa faca cereri catre procuror. Cerere de acord, cerere de urgentare a situatiei, etc. La mine a durat din momentul on care dosarul a ajuns la parchet pana am fost trimis in judecata aprox 6 luni timp in care am depus vreo trei cereri la procuror. Asadar, dosarul a ajuns la parchet pe 22 iunie 2014 iar pe 8 dec 2014 am primit acasa instiintarea ca am fost trimis in judecata in stare de libertate pentru art 336 NCP. Pe 26 ian 2015 am avut camera preliminara, pe 9 feb procesul si pe 16.02 sentinta de amenda penala. Pe 11 martie a ramas definitiva prin neapelare, pe 23 martie am primit instiintarea acasa atat de la Judecatorie cat si de la Politie ca mi-a fost anulat permisul. Pe 25 martie am platit amenda iar saptamana viitoare pe 25 sept ma duc sa ma programez pentru examen, trecand cele 6 luni de interdictie cat se da in cazul amenzii penale. Tin sa ti spun ca alcoolemia mea a fost de 0,58 in aer si 1 la mie in sange. Conform NCP nu s-au mai luat in considerare proba 2 si recalcularea. Prin urmare valori fooooarte apropiate. De aceea iti recomand un avocat care sa stie ce are de facut pentru a nu-ti lua inchisoare cu suspendare. Daca ai nevoie de mai multe detalii sau orice fel de sfat spune-mi te rog. Eu am stat 2 ani si 3 luni pe bara si am mancat legislatia si codul penal pe aceasta speta. Nu te lasa imbatat cu apa rece de diversi stiutori ca legea si aplicarea ei s-au schimbat foarte mult.