avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune si evaluarea bunurilor.Exista ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune si evaluarea bunurilor.Exista reducere pt mostenitor cu handicap?

Buna ziua,
Zile acestea, la 5 luni de zile dupa decesul tatalui meu, am fost la notar pt primu' pas al deschiderii succesiunii ...in final taxa a ajuns undeva la 19 miloane lei vechi pt urmatoarele bunuri: 10 ha padure (asta spune ca a incarcat mult taxa, pt ca se evalueaza la 1 leu pe metru patrat) ; 6 ha fineatza extravilan, 1 apartament cu 3 camere din 1986, 1 Dacie din 1978, 1 cond bancar de 26 milioane (lei vechi).

1) Credeti ca e OK calculata taxa, adica aprox 19 mil ? Pot gasi accesa si eu STAS-urile de evaluare folosite de notar?
2) Eu am 1 handicap de gr. 1 (grav,in carutz), exista scutire sau reducere la aceasta taxa de succesiune pt mine?
3) A ramas sa saun cu 3 zile inainte pt a stabili cind ma prezint la sccesiune? Asta pt ca sa aibe timp sa verifice la Bucuresti actele sau, nu stiu, ... ce verifica la Bucuresti?

Mentionez ca mostenitori sunt: eu; fratele meu si mama mea (sotia tatalui meu decedat)

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 22:44, 11 Septembrie 2009
Brom a scris:

Domnule. Daca ati pierde 5 secunde ssa cititi mesajul meu o sa vedeti ca nu veti cheltui bani. Ar fi si o chestiune de bun simt. Daca m-am obosit sa va raspund, poate va obositi sa si cititi. Doar onorariul notarului il veti plati.
...domnu brom...care e diferenta intre taxa succesorala si impozit pe succesiune si unde scrie de 1 an si unde de 2 ani....as dori un citat din codul fiscal pe care il invocati...multumesc...
Domnule,

Taxa succesorala este taxa de timbru pe succesiune. Impozitul pe succesiune este impozit datorat pentru transferul de proprietate in temeiul succesiunii.


Codul fiscal art. 77 ind.1 alin 3 pentru impozitul pe succesiune si art.284 alin 11 pentru taxa succesorala.


Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
ContSters42249, utilizator
...taxa de timbru s-a abrogat odata cu abrogarea og 12/1998...deci astazi nu mai putem vb de perceperarea taxei de timbru pt activitatea notariala...impozit se plateste de mostenitori daca nu s-a dezbatut succesiunea in termen de 2 ani...
din pacate scutiri nu exista pentru persoane cu handicap...
Domnule Ovi, faptul ca s-a abrogat OG 12/1998 nu inseamna ca nu se datoreaza taxa de timbru. Ia vedeti ce stipuleaza Legea 36/1995 Art. 81 - În succesiunea în care există bunuri, s-a realizat acordul între moştenitori şi s-au administrat probe îndestulătoare, notarul public întocmeşte încheierea finală a procedurii succesorale.

Încheierea finală va cuprinde, pe lângă menţiunile comune încheierilor notariale, numele, prenumele şi ultimul domiciliu al defunctului, data decesului, numele, domiciliul şi întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor şi legatarilor, bunurile şi datoriile succesiunii, taxele de timbru, onorariul, precum şi alte date care au fost necesare la soluţionarea cauzei.

Ca atare se datoreaza taxe de timbru. S-a abrogat ordonanta dar taxa este prevazuta de alta norma. Nu am gasit textul de lege care prevede si cuantumul, dar cred ca aveti o dovada suficienta ca aceasta taxa exista in continuare.

Scuzati-ma, dar prevederea unei legi anterioare celei abrogate nu serveste drept motiv pentru aplicarea in continuare a unei taxe abrogate. Chiar asa - in ce cuantum s-ar plati?

Pana la urma OG 12/1998 a fost abrogata de codul fiscal tocmai avandu-se in vedere noul mod de calcul al impozitelor, chiar nu vad de ce (nici pe fond nici pe forma) s-ar mai aplica aceasta taxa.

Alte discuții în legătură

Taxa succesiune mauzi mauzi am o problema,tata a murit in luna martie 2008.Notarul mi-a spus ca succesiunea trebuie facuta pana la sfarsitul acestui an pentru a beneficia de reduceri de ... (vezi toată discuția)
Taxe la tranzactionarea imobilelor dory.na dory.na Buna ziua, As vrea sa intreb ce taxe i se percep celui care cumpara un imobil ? :-/ Dar celui care vinde ? Vorbesc despre tranzactii intre persoane ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit succesiune ContSters42249 ContSters42249 Buna ziua, Am cercetat o vreme dar nu am reusit sa gasesc un temei juridic pentru scutirea de impozit pentru o succesiune deschisa acum 9 ani si care s eva ... (vezi toată discuția)