avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune si evaluarea bunurilor.Exista ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune si evaluarea bunurilor.Exista reducere pt mostenitor cu handicap?

Buna ziua,
Zile acestea, la 5 luni de zile dupa decesul tatalui meu, am fost la notar pt primu' pas al deschiderii succesiunii ...in final taxa a ajuns undeva la 19 miloane lei vechi pt urmatoarele bunuri: 10 ha padure (asta spune ca a incarcat mult taxa, pt ca se evalueaza la 1 leu pe metru patrat) ; 6 ha fineatza extravilan, 1 apartament cu 3 camere din 1986, 1 Dacie din 1978, 1 cond bancar de 26 milioane (lei vechi).

1) Credeti ca e OK calculata taxa, adica aprox 19 mil ? Pot gasi accesa si eu STAS-urile de evaluare folosite de notar?
2) Eu am 1 handicap de gr. 1 (grav,in carutz), exista scutire sau reducere la aceasta taxa de succesiune pt mine?
3) A ramas sa saun cu 3 zile inainte pt a stabili cind ma prezint la sccesiune? Asta pt ca sa aibe timp sa verifice la Bucuresti actele sau, nu stiu, ... ce verifica la Bucuresti?

Mentionez ca mostenitori sunt: eu; fratele meu si mama mea (sotia tatalui meu decedat)

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 22:44, 11 Septembrie 2009
Mergeti la notariatul din localitatea de domiciliu a defunctei, in Bucuresti in sectorul in care locuia in momentul decesului.
Trebuie sa aveti actul de deces al mamei dvs,actele de identitate ale tuturor fratilor, actul de proprietate a garsonierei.Daca garsoniera era proprietatea mamei dvs, platiti o singura succesiune si garsoniera se imparte in trei parti egale.
Nu ati spus nimic despre tatal dvs. daca a decedat, daca garsoniera a fost cumparata in timpul casatoriei sau inainte de catre unul dintre ei. Atunci situatia se schimba, trebuie facuta si succesiunea dupa dansul.
Garsoniera este evaluata dupa grila in functie de gradul de confort, anul de constructie a blocului, etajul, zona in care se afla. Despre taxe, cititi ceea ce s-a scris mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator
Pentru domnul care a initiat topicul:
Am pus si eu niste intrebari asemanatoare si am primit ca raspuns un extras din Codul fiscal de la dna avocat cora2006.Gasiti acest text in topicul "mostenitor minor" din 6 septembrie,tot in aceasta sectiune a forumului.Poate gasiti aici raspunsurile care va intereseaza.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator
pt user-ul florentina m :
trebuie sa mergeti la un notariat in a carui raza teritoriala si-a avut ultimul domiciliu defunctul .
asta este valabil in situatia in care toti fratii, respectiv tatal dvs daca traieste, sunt de acord cu dezbaterea succesiunii .
in caz contrar, se va ajunge in instanta .
taxele pot fi diferite de la un notariat la altul, asa ca sfatul meu ar fii sa va interesati initial la mai multe notariate despre cuantumul taxelor percepute .
Buna seara. Va multumesc pentru raspuns. Nu se pune in discutie tatal nostru, caci a decedat in urma cu 36 de ani. Si, oricum, erau divortati, din 1956. Dar nu am gasit nimic in legatura cu taxele pe care trebuie sa le platim, in vederea succesiunii. Am auzit ca daca aceasta este facuta pana in 6 luni de la decesul mamei, nu ar costa nimic. Asa sa fie oare? Nu prea ne dau banii afara.....
O seara buna
Paula

Am uitat sa va spun ca mama a cumparat garsoniera in 1992.

Alte discuții în legătură

Taxa succesiune mauzi mauzi am o problema,tata a murit in luna martie 2008.Notarul mi-a spus ca succesiunea trebuie facuta pana la sfarsitul acestui an pentru a beneficia de reduceri de ... (vezi toată discuția)
Taxe la tranzactionarea imobilelor dory.na dory.na Buna ziua, As vrea sa intreb ce taxe i se percep celui care cumpara un imobil ? :-/ Dar celui care vinde ? Vorbesc despre tranzactii intre persoane ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit succesiune ContSters42249 ContSters42249 Buna ziua, Am cercetat o vreme dar nu am reusit sa gasesc un temei juridic pentru scutirea de impozit pentru o succesiune deschisa acum 9 ani si care s eva ... (vezi toată discuția)