avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Problema de etica
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Problema de etica

Daca seful dvs. v-ar interzice sa va prezentati intr-un dosar in care sunteti parat, si sa nu faceti nici un fel de aparari, cum ati proceda? As vrea pareri sincere, nu teorii, pentru ca trebuie sa fim realisti, daca nu iti permiti sa iti pui slujba in pericol, ce alta metoda mai poti sa alegi? Daca mi-as fi facut apararile, instanta ar fi respins in mod cert actiunea indreptata asupra mea, pentru ca am anumite informatii despre care aceasta nu ar putea sti decat daca i le-as invedera eu. Astept opinii...
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:53, 23 Mai 2009
V-am mai spus, teoretic stiu ce trebuie sa fac, practic nu imi permit sa raman fara loc de munca. Sa fiu mai exact, credeti ca exista posibilitatea sa impac si capra si varza? Adica, as putea sugera, cumva, instantei, sa solicite o anumita masura, care m-ar scoate pe mine din corzi? (bineinteles, fara sa ma prezint in dosar, ci neoficial).
In mod normal, toate apararile dintr-un dosar trebuiesc formulate si semnate de catre seful dvs. sau/ori redactate de dvs. si corectate/supervizate de catre seful dvs.
In caz contrar, pana a raspunde dvs., raspunde seful dvs.
Depinde insa si ce scrie in fisa dvs. de post.
Daca aveti inscrisuri de depus in dosar, se pot depune prin serviciul registratura, fara sa va prezentati in dosar.
Dar daca instanta va da castig de cauza, seful dvs. cu siguranta va afla si va pune intrebari...sau cine stie...
Pai dvs. stiti daca puteti sa va intalniti neoficial cu instanta:)
Nu ne-ati precizat care este obiectul litigiului, dar eu inteleg ca dvs. aveti o cauza personala tocmai impotriva institutiei la care sunteti consilier juridic. Ma insel? In cazul acesta este un clar conflict de interese, si seful dvs. - sau al institutiei, ar trebui sa desemneze un al consilier juridic care sa reprezinte institutia.
Banuiesc ca acum nu se prezinta nimeni in cauza, nici pentru institutie, si nici pentru dvs.
Pe vremuri cand erau litigii pentru sporuri salariale intre functionarii publici si institutiile in care lucrau, am vazut ca reclamantii consilieri juridici isi angajau colegi avocati care sa-i reprezinte.
Am mai vazut si un caz in care jurista de la o institutie publica, avand mai multe dosare la o sala, a spus judecatorului ca intr-un anumit dosar X nu se prezinta, ca nu are delegatie, si ca partea adversa este tocmai o alta colega de-a ei consilier juridic la aceeasi institutie.
Dvs. stiti despre ce cauza este vorba, nu ne-ati onorat cu mai multe detalii, eu v-am scris doar ce as recomanda eu in cazul in care e vorba de o cauza personala tocmai impotriva institutiei dvs.

Tot dvs. sunteti singurul care poate sa aprecieze daca e mai important sa va pastrati acest serviciu, cu acest sef, sau sa va aparati in procesul respectiv. Inteleg ca sunteti doar in faza de prima instanta, asa ca inca nu e prea tarziu pentru o revenire in forta!

Ca o paranteza ( fac multe paranteze si supozitii pentru ca ati scris foarte putine detalii), nu s-ar putea face o cerere de interventie din partea cuiva in acel dosar, si acel cineva sa aduca probele pe care dvs. sunteti impiedicat sa le aduceti....sa zicem ca dvs. castigati procesul pentru ca a intervenit vecina in mod reusit:)
Daca ati scris in aceasta sectiune, sunteti numita/numit in functia publica de consilier juridic prin act administrativ, deci nu aveti contract de munca.

As putea sa fac referire la dispozitiile art. 45 din Legea nr. 188/1999, la incompatibilitati si conflicte de interese reglementate prin Legea nr. 161/2003 precum si la prevederile Legii nr. 571/2004.

Daca doriti un raspuns, este necesar sa ne spuneti care este obiectul actiunii si cine are calitatea de reclamant, respectiv de parat in litigiul dedus judecatii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1.Indiferent de situatie mi-as da demisia pe care am considerat-o si o consider un act dec demnitate si curaj si la care am apelat si eu personal in anumite momente.Motivul:demnitatea si dorinta personala sa nu imi"inconvoi coloana vertebrala" in fata nimanul.
2.D-na consilier Pintea are dreptate,elementele pe care le-ati relatat nu sunt indestulatoare pentru creerea unei convingeri ferme asupra subiectului.
3.Chiar daca nu este indicat ,exista posibilitatea de a discuta personal,in calitate de coleg cu judecatorul care instrumenteaza cauza si de a-i spune adevarul,urmand ca in functie de reactia acestuia sa va ganditi strategia ulterioara.

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate?urgent cola cola eu cola sunt reclamant in proces impreuna cu toti membrii de sindicat , inclusiv persoanele din conducerea institutiei .Obiect:suplimentul postului, treptei de ... (vezi toată discuția)
Anexa la fisa de post krisstta krisstta Sunt functionar public intr-o institutie din administratia publica. Doresc sa supun atentiei dvs. urmatoarea situatie: - in cadrul unei directii sunt doua ... (vezi toată discuția)
Examen de intrare in randul consilierilor juridici sau avocatilor stagiari bcfbmv bcfbmv Buna Ziua, Spuneti-mi va rog, cum se face dupa absolvirea Facultarii de Drept, ce examen se sustine? De consilier juridic debutant sau se poate si de ... (vezi toată discuția)