avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca unica

Buna seara tuturor.
Am descoperit pe internet Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 257/2013Art. I
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
(2^5) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.

Acesta inseamna cumva ca daca parintele care a fost condamnat pentru violenta conjugala asupra celuilalt parinte,celalalt parinte va primi autoritatea parinteasca unica sau nu neaparat?

Cel mai recent răspuns: utilizatoare , utilizator 08:28, 16 Octombrie 2014
În mod logic, şi neplata pensiei alimentare este dovadă de neglijenţă gravă , ceea ce ar trebui să ducă la decăderea din drepturile părinteşti.
Violenţa domestică este şi mai gravă, fiind demonstrat faptul că copiii îşi imită părinţii: băieţeii îşi vor imita tatăl în violenţă şi agresivitate, în limbaj, iar fetiţele pe mama, adică vor fi timorate, lipsite de iniţiativă, fricoase în faţa băieţilor.
Nu-i adevărat că un om agresiv la serviciu este pâinea lui Dumnezeu acasă, omul agresiv este pur şi simplu agresiv, oriunde şi ori de câte ori i se iveşte ocazia.
D-na utilizatoare, nu sunteţi singura care beneficiază de o aşa benefică hotărâre, cunosc caz cu ordin de protecţie pentru ameninţare cu moartea, dovedită în scris şi audio, de către un "tată" care lucra când cerea autoritate comună (şi instanţa, în larga-i mărinimie, i-a şi dat-o) şi care nu avea venituri în procesul de abandon, în procese paralele la aceeaşi judecătorie! Şi cu toate dovezile, încredinţarea din 2010 s-a transformat în autoritate comună !!! E greu cu judecata la unii magistraţi!
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2014
Martonze, utilizator
AVLIL a scris:
"Totusi, pentru ca nu vad legatura intre traficul de droguri si calitatea de parinte, consider ca acest alineat incalca niste drepturi personale nepatrimoniale, presupunand, discriminand, fara o baza obiectiva.
Cred ca acest articol ar putea fi atacat cu succes, caci nu poti presupune ca un om violent la munca urla si acasa. Sau ca violent intre colaboratori inseamna violent si acasa. Sau ca dragut pe strada inseamna dragut si acasa.
Atata timp cat infractiunea nu duce la un mediu neprielnic copilului, nu vad de ce acel parinte sa nu-l ia in vizite si, atata timp cat, chiar mediu prielnic, nu se dovedeste ca ia decizii in defavoarea minorului,"

Maica Precista pana unde poate merge partizanatul!!!
Cum sa fie un mediu neprielnic daca Gigel se joaca intre pungulitele de drog, si il mai vede pe "taticule" ca trage pe nas, sau isi baga pe vena! Pai ce sa afecteze asta? Ce nu poate "taticul" lua decizii despre copil? (irelevant ca nu le poate lua nici despre viata proprie!)
Si apoi, si asta cu violenta, zau asa! nu-i un comportament invatat si copiat, las' ca o bate doar pe ma-sa, Violenta a nuuuuuuuuuuuuuuu, e precum costumul de baie: sunt violent vara (eu vara nu dorm), iarna: sunt painea lui Dumnezeu!
Cu iertare sa-mi fie dna avocat AVLIL, dar intelesesem ca acest forum, prin bunavointa celor carora le multumim, are ca scop informarea, nu propaganda ARPC pe a carei site va regasiti si a carei "principii" le propavaduiti chiar si in ciuda evidentei!
Zau asa, daca n-ar fi de plans sigur ar fi de..........sa zicem ras, ca nu ne permitem mai mult!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
proastasatului, utilizator
Va multumesc pentru raspunsuri,
Clar nu sint multumita de hotarire,totusi banuiesc ca am dreptul(sau mi-l iau singura) ca in momentul in care imi va cere sa o vada pe fiica noastra sa-i spun ca poate sa o vada dupa ce plateste la zi obligatia de pensie alimentara(el niciodata nu a contribuit cu nici un ban,ba din contra ,cind am plecat de la el am plecat doar cu hainele de pe noi).
Desi,mai degraba ma astept sa faca apel,pacat ca nu pot aduce martori,nu vor sa-si dezvaluie identitatea de frica lui.
Si tot legat de pensie,a omis sa aduca instantei dovada veniturilor lui,astfel incit pensia s-a stabilit pe venitul minim,el avind propria afacere.

Si mai am o nelamurire,dreptul la vizita e formulat in felul urmator,12 week end uri pe an la mine acasa.Mi se pare destul de ambigu,el imi poate cere sa-si petreaca intregul week end la mine in casa,zilele si noptile,ce se intimpla cu iestul afara ,iesim impreuna(cumparaturi,pentru fetita in parc etc) sau el imi poate cere sa ramina singur cu ea in casa sau sa iasa singur cu ea.Sau daca eu cer mamei mele sa fie prezenta in timpul vizitei lui el poate refuza?Am o gramada de nelamuriri.....
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2014
utilizatoare, utilizator
Doamna daca ii veti spune ca nu poate vedea fetita decat daca plateste pensia, exact asta va folosi in instanta impotriva dvs! Si anume ca-i conditionati "dreptul" lui de "tata"!! Atentie, aceste "drepturi" ale tatalui sunt precum cele ale faronului, nu au nicio obligatie corelativa! El are drepturi si punct! Cumparati-va un tel mobil cu care sa puteti si filma si inregistra, Chemati totdeauna pe cineva acasa cand vine, daca aveti bani, cumparati un dispozitiv ascuns care sa inregistreze intreaga vizita (de tipul celor ascunse intr-un ceas de perete, intr-o planta etc).
Pai, la o asa hotarare .... ori faceti direct apel ori cereti o lamurire de dispozitiv ca "12 we pe an la dvs acasa" ... e un fel de cuiul lui Pepelea.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)
Pensia alimentara petrina_cristina petrina_cristina in urma divortului mama a castigat copilul, iar tatal are dreptul de al luat in week-end. insa ea nu-i da copilul acestuia si au fost momente cand nu la lasat ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor dupa divort de comun acord maties24 maties24 buna recent am primit sentinta de divort de comun acord care a ramas definitiva in 06.01.2014 prin care minora in varsta de 3 ani si 9 luni mi-a fost ... (vezi toată discuția)