avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca unica

Buna seara tuturor.
Am descoperit pe internet Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 257/2013Art. I
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
(2^5) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.

Acesta inseamna cumva ca daca parintele care a fost condamnat pentru violenta conjugala asupra celuilalt parinte,celalalt parinte va primi autoritatea parinteasca unica sau nu neaparat?

Cel mai recent răspuns: utilizatoare , utilizator 08:28, 16 Octombrie 2014
Stimată utilizatoare danielacristache, în procesul dvs.undeva s-a greşit. Faceţi neapărat apel, pentru restrângerea programului de vizită şi autoritate părintească unică.
Poate aveţi norocul ca în apel, să daţi de judecători care citesc dosarul.
-Am înţeles, lege există pentru ordin de protecţie, dar autorităţile noastre se încurcă în birocraţie, până când ameninţările se împlinesc, sunt multiple exemple;
- La fel, există stipulat în lege că se dă autoritate unică dacă părintele este violent în familie, violenţa există, dar judecătorii consideră că trebuie ca agresorul să omoare victima ca să ia o măsură, oricum nu autoritate părintească unică, fiindcă nu mai au cui s-o dea, eventual adoptatorilor
-Tatăl trăieşte în afara ţării, departe de copil, este inabordabil în situaţiile critice, de care nici măcar nu e interesat, dar de el depind anumite aspecte din viaţa a două fiinţe, mama şi fetiţa
-Vizitele tatălui sunt de natură a tulbura echilibrul psihicşi fizic al copilului, ţinând cont de afecţiunea sa.

Luaţi dovadă de la medicul curant al fetiţei , în care să se specifice diagnosticul şi să se arate că fetiţa trebuie să fie ferită de mediile conflictuale, de schimbare a mediului în care trăieşte, de şocuri psihice.
Nu stiu de ce va suparati pe mine ca eu n-am sustinut ca aveti nevoie de autoritate parinteasca in comun si nici de vizitele respective. Doar v-am spus ca ati obtinut fix ce-ati cerut si apoi v-ati suparat pe judecator.
Sa fiu mai clara, ca sa nu va mai suparati pe mine: cereti program de vizita in prima sambata din luna de la 10:00 -14:00. Ca sa obtineti ceva ce puteti controla.
Nu va lasati la mila judecatorului ca ei nu se ocupa cu rezolvarea problemelor dvs ci cu rezolvarea dosarelor. De problemele dvs trebuie sa va ocupati dvs.
Imi pare rau ca ati avut asa un avocat care, dat fiind situatia dvs, n-a stiut sa va sfatuiasca sa cereti un program cat mai concret.
Imi pare tare rau caci sunteti in situatia in care si copilului ii este greu sa refuze vizitele (desi are dreptul) pentru ca ele se desfasoara la dvs in casa si nu puteti sa ii inchideti usa in nas tatalui fara sa incalcati hot judecatoreasca - poate doar sa plece copilul sa doarma in alta parte.
Imi cer scuze daca a parut ca m-am suparat pe dvs mirebire.Nu m-am suparat ,si nici pe altcineva de aici de pe forum nu m-am suparat.
si tin sa multumesc tuturor pentru interesul acordat subiectului si raspunsurilor date.
Mirebire, e dificil cu noua procedura de executare sa refuze vizitele copilul.

Oricum, in caz ca atacati hotararea, nu puteti cere ceva nou, trebuie sa va raportati la ce ati solicitat in fond.
Nu sunt chiar convinsa ca e nevoie pentru doamna de un program mai concret, poate ca o avantajeaza asta totusi.
Poate il notificati pe domnul sa va anunte cu 3-4 zile inainte care este weekendul in care vine... sau sa va trimita o programare pe anul in curs, asa incat sa il asteptati acasa cand doreste sa puna in aplicare hotararea.
In acest fel, in lipsa unui program sau a unei informari, puteti sa va faceti ce program doriti; ramaneti in domiciliu doar daca si cand anunta ca vine.
Cat despre asteptarea vizitelor, nu-i spuneti copilului ca il asteptati pe tata, ii spuneti ca azi ramaneti acasa ca e innorat sau ace aveti treaba in bucatarie sau... si cand si DACA vine tatal, ii spuneti: uite ce bucurie, a venit tata!
Ma rog, adaptati dv; ideea centrala e ca sa nu simta copilul stresul asteptarii si, apoi, in caz ca domnul nu apare, sentimentul de abandon.
Omul asta care din intimplare ii este tata,ultima oara cind a vazut o pe fetita(anul trecut in octombrie,cind a venit de fapt nu pentru ea ci pentru interesele lui personale),deoarece fetita vorbea amestecat cele doua limbi care le cunoaste,a spus de fata cu ea "x este pentru mine o straina","eu nu sint tatal ei,sint genitorul ei",nu i a adus o bomboana macar sau un euro(leu),nu i a adus o bluzita(tinind cont ca toate lucrurile fetitei,si cind spun toate chiar toate,ramasesera in casa la el)a plecat ca o furutna injurind si blestemind(pe mine ,pe ea,pe bunica si sora ei),dupa ce de fata cu fetita mi a luat telefonul mobil,a scos din priza telefonul fix ca sa nu l pot folosi sa cer ajutor,a luat o in brate cu brutalitate si a urlat spre mine ca pleaca cu ea si nu o mai vad niciodata daca nu i dau niste acte de proprietate ale mele si altele de genul asta..a invatat o si incurajat o sa se dea peste cap,la virsta de 2 ani si 2 luni...
fetita mea este un copil destept,istet,foarte energic,eu ma pliez la nevoile si dorintele ei.daca sint in mijlocul curateniei de ex sau orice altceva,si ea vrea sa iesim afara,ca ploua ,ninge sau bate soarele,eu o scot afara.nu o mint,nu ii fac promisiuni desarte.
cum sa mi duc eu cu zaharelul copilul,sa fiu si sa pun si copilul la cheremul dumnealui,poate vine poate nu vine,vizitele astea ar trebui sa fie in folosul copilului,nu la bunul plac al domnului,care azi poate spune vin miine si daca peste doua minute vede o fusta mai colorata sa uite ca il apucase dorul de copil?si asta sa fie contributia lui la cresterea copilului,vizite sporadice cind isi aduce el aminte,pai un copil istet,care la un moment dat va realiza ca ceilalti copii au si mama si tata acasa la ei,isi va dori prezenta tatalui,si ce va gindi acest copil,mama oricum e mama dar ce ma amageste,poate domnul vine la usa cind eu ma pregatesc sa plec cu copilul in vacanta la mare sau la bunici la tara,si atunci raminem acasa ca a venit taticul.ah,a venit taticul,ce mi as dori sa l am si eu acasa ca ceilalti copii.hm,poate el are dreptate,mama e rea si nu ma iubeste,ca doar asa imi spune el,mama nu l suporta,si am vazut si eu ca mama se schimba cind e el de fata,poate e vina mamei,ah taticul meu.....
sau cum,daca eu ii vorbesc de el ca este tatal ei,ca sta departe de noi deoarece lucreaza in alta tara,si ca el o iubeste de fapt,dar mama si tata nu se inteleg,tata o iubeste pe fata,sa cred ca si el ii va vorbi la fel?...foarte bine stiu ca nu! el cu gura lui mi a zis,cind va creste fata mai mare,asa cum fac cu baiatul meu mare ,asa voi face si cu ea:o voi face sa te urasca!
si atunci,de ce sa l ocrotesc eu pe el?amagind copilul si lasind sa se rasfringa asupra mea faptele lui netrebnice?
copilul asta deja este in dejavantaz,ca nu creste cu mama si cu tata impreuna,teoretic da,dar este de fapt norocos ca nu creste sub acelasi acoperis cu tatal care stie sa umileasca,jigneasca,loveasca,sa dea afara din casa si sa tina pe la usa,sa priveze de mincare etc etc. pe mama copilului.si care,atunci cind i am cerut sa mi promita ca el nu o va tine noaptea intreaga pe la usa pe fetita ca sa o pedepseasca,asa cum a facut tatal lui cu el,mi a spus ca nu mi poate promite acest lucru.
cu cit trece timpul,si astept sa primesc hotarirea acasa prin posta,ma gindesc din ce in ce mai serios sa fac apel si sa cer conform acelei legi cusotdia unica,si inca ceva,cind sint obosita,seara,am inceput iar sa ma uit bine prin jur sa nu l vad ca apare de undeva sa mi faca rau,sau sa mi smulga copilul din brate si sa fuga cu el.sau sa nu dea un camion peste mine cind sint in trafic ...sau sa nu mi arunce cineva in fata cu vitriol...asa cum m a amenintat "subtil" prim email.(procurorul a hotarit sa nu continuie urmarirea penala pentru ca nu prezinta pericol public,ha!).

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)
Pensia alimentara petrina_cristina petrina_cristina in urma divortului mama a castigat copilul, iar tatal are dreptul de al luat in week-end. insa ea nu-i da copilul acestuia si au fost momente cand nu la lasat ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor dupa divort de comun acord maties24 maties24 buna recent am primit sentinta de divort de comun acord care a ramas definitiva in 06.01.2014 prin care minora in varsta de 3 ani si 9 luni mi-a fost ... (vezi toată discuția)