Anul trecut am achizitionat un imobil prin licitatie publica.
In urma licitatiei am devenit proprietar (titlu de adjudecare, inscriere in CF). Toate datoriile inscrise in CF s-au anulat ... mai multe banci, impozite, amenzi.
Am constatat ulterior ca asociatia de locatari nu s-a inscris nici in CF si nici la licitatie, prin urmare nu au primit nici un ban, desi aveau prioritate inaintea bancilor.
Acum administratorul imi cere plata datoriilor fostului proprietar.
Din cate am inteles acesta putea sau avea obligatia ca dupa 3 luni in care proprietarul nu si-a platit cheltuielile sa se inscrie in CF si sa-l execute silit.
Dar nu a facut-o.
Dupa ce am consultat un avocat am aflat ca defapt nu am nici o obligatie "legala" sa platesc acest datorii.
Este 100% adevarat?
Poate administratorul sa faca ceva pt a ma obliga la plata acestora?
Ce pot sa fac eu sa scap de cererile lui si mai mult ... sa dispara datoriile apartamentului de pe fisele de cheltuieli afisate luna de luna?
Anul trecut am achizitionat un imobil prin licitatie publica.
Si de atunci, de un an de cand sunteti proprietar, ati avut vreo problema cu asociatia?
Ati achitat costurile intretinerii in acest an de cand sunteti proprietar?
Domnule, ceea ce faceti dvs, este "overreaction", care s-ar traduce prin "reactie disproportionata" sau in limbaj familiar "trageti cu tunul in vrabii". Daca aveti nervii slabi, aici este cazul sa lucrati. Tot timpul se va gasi cineva sa ceara ceva de la dvs. si, dvs., ce faceti, platiti ca sa scapati de el? Daca da, dati-mi datele de contact ca ma inscriu si eu la rand. :)
Vi s-a explicat intr-un mod foarte competent, cu trimitere la rticole de lege, ca nu va sunt opozabile datoriile fostului proprietar. Punct!
In ceea ce priveste plata cotei lunare a cheltuielilor de intretinere, eu nu mai stau la coada la subsolul blocului de ani de zile; platesc prin transfer bancar. Am cerut IBAN-ul contabilei, platesc prin Banca Millennium care, pentru ordine de plata sub 200 RON nu percepe comision, ma costa doar comisionul BNR, de 0,51 RON. Si chiar daca ar costa cativa lei, merita; la coada sunt multi pensionari, casierul este si el pensionar, in viata lor sunt putine evenimente asa ca socializeaza, ca sa ma exprim in mod eufemistic. :)
Ce as face eu? As scrie o scrisoare catre asociatie, pe care as depune-o la registratura sau, daca refuza sa mi-o primeasca, as trimite-o prin posta, cu confirmare de primire. In ea le-as spune ca datoriile vechiului proprietar nu ma intereseaza, ca este obligatia lor sa-si recupereze debitul, ca modul in care o fac nu ma intereseaza si, daca mai au ceva pretentii la mine, sa nu ma mai plictiseasca ci sa se adreseze instantei. Dupa care mi-as vedea de treburile mele, de care avem cu totii suficiente.
@Adriantot
Nu am nici o datorie / problema cu asociatia de locatari.
Am chitante pt fiecare luna de cand sunt proprietar si pana acum.
Intradevar @hotumattua ... cam exagerez cu problemele car epot sa apara. Asa sunt eu mai sceptic sau ... felul pesimist si nu optimist.
Intradevar am consultat un avocat si mi-a reconfirmat si el ce ati spus si voi. Nu am platit nimic deoarece am fost la ULAL (cei ce se ocupa cu "verificarile" administratorilor).
Deja trec peste partea cu datoriile. Am ajuns sa discut cu "presedintele" asociatiei de locatari.
L-am pus in ghilimele deoarece el stie ca este presedinte doar cu titulatura. Nu s-a ocupat de nimic ba nici nu stia ca avem datorii ce depasesc 100 de mil (pe bloc) la apa calda.
Mai concret, avem o asociatie care defapt nu exista. Nimeni nu stie nimic, avem doar un administrator care nu-si face treaba. Mai sunt vreo 3 restantieri care desigur ca nu ii executa silit nimeni (nici la CF nu s-a inscris nimeni).
Am luat problema in mana si impreuna cu presedintele vom convoca o adunare (la care din experienta mi se spune ca vor fi doar 4-5 persoane) si vom schimba administratorul.
Apoi trebuie sa vedem ce facem totusi sa nu mai fie restante. Altfel ne vom trezu cu apa calda taiata ...
Eventual sa se imparta la toti locatarii ...
Ca din cate am inteles administratorul este un simplu angajat si nu prea are lucruri de care sa fie acuzat. Am inteles ca si inscrierea in CF intra in atributiile presedintelui.
Mai exact, trebuie sa facem ceva, dar nu cu acest administrator (care a lasat vechiul proprietar de la care am luat eu apartamentul prin licitatie sa adune datorii timp de 2-3 ani). Defapt nu e vina lui, e a asociatiei in frunte cu presedintele ... dar daca nimeni nu stie nimic.
Raman datoriile care intr-un final vor trebui recuperate cumva.
Va multumesc pt raspunsuri. Si m-ar ajuta si unele sfaturi in legatura cu cum am putea proceda mai departe. Eu impreuna cu 4-5 vecini si presedintele asociatiei care e dispus sa invete sa faca ceva. Daca nu sunt dispus sa-i preiau titulatura ...
Pai daca nu e vina administratorului ca s-au inregistrat atatea restante, de ce vreti sa-l schimbati pe el si nu pe presedintele asociatiei, comitetul executiv al asociatiei care chiar aveau aceste obligatie - de a face toate demersurile pentru recuperarea debitelor restante?
Aveti cumva impresia ca administratorul poate umbla cu de-a sila in buzunarul cuiva sa-i ia banii? Credeti ca administratorul e obligat sa umble cu notificari pe la usa restantierilor si sa doarma la usa lor ca sa recupereze restantele?
Nu, toate acestea trebuie sa le execute membrii comitetului - sa convoace sedinte in care sa-i cheme pe restantieri si sa stabileasca cu ei grafice de plata a restantelor - sa inscrie imobilele in CF, sa deschida procese restantierilor.
Ati casunat pe administrator pentru ca peste el dati mereu cand platiti, dar el nu e de vina in toata aceasta poveste.
Pai ... nu il schimbam pe presedinte deoarece este nestiutor si a preluat functia pt ca nu a vrut nimeni altcineva.
Daca e sa-l schimbam .. il schimbam cu cine?
Dupa cum am spus, preiau eu functia si cer consiliere celor de la ULAL.
Eventual gasesc un administrator bun caruia sa-i dam drept de semnatura si pe care sa-l verifice ULAL de 2 ori pe an.
De ce-l schimbam pe administrator? Pt ca am aflat ca din luna aprilie nu s-a mai platit preluarea gunoiului. Pt ca daca a vazut ca cei care l-au angajat sunt nestiutori, in loc sa-i ajute a profitat de ei. A lasat datoriile sa se adune ... sa aibe locatari care nu pun intrebari si pecare-i poate fura mai usor. Acum vor sa schimbe liftul cu 10 mii de euro cand noi avem 5 mii datorii la utilitati. Ca nah, din datorii nu prea castiga nimic ... din schimbarea liftului poate face 1.000 de euro daca mergem pe unica oferta prezentata de el.
Alte motive? Pt ca cei de la ULAL ne-au spus ca la ultimele 2 asociatii care l-au dat afara pe acelasi administrator el nu a avut registru de casa.
De ce? Pt ca oricand putem gasi pe altul mai interesat sau mai competent care nu doar sa astepte sa treaca lunile si sa-si ia banii.
Administratorul e angajat pe bani ... si piata-i mare. Sunt multi care vor sa castigie bani. Presedintele e ales dintre noi si nimeni nu doreste aceasta responsabilitate din cate vad. Pot sa-l acuz pe cel care a fost nestiutor? Pot ... dar ce rezolv? Important e ca acum are ochii deschisi si vrea sa o scoatem la liman.
Poate cu un presedinte putin mai interesat (sau un altul ... dar care sa-si dea interesul) si un administrator mai bine intentionat reusim sa facem primii pasi in a avea o "asociatie de locatari".