avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz la locul de munca

in 26.09.2014 am fost chemata in biroul directorului,vroiam sa il inregistez ca simteam ca voi fii amenintata,dar nu am reusit ca am fost luata prin surpridere.a inceput sa ma ea ca am avut multe foi de boala in decursul aniilor si mi-a zis ca numai are nevoie de servicile mele si ca sa semnez hartia ca el nu ma mai tine ca nu are nevoie de oameni dinastia.eu pot demonstra foile de boala am dovezi -operatie la picior (proteza).in cele din urma eu refuzam sa semnez ca am zis sa ma interesez de drepturile mele si ma amenintat ca nu ca din firma nu ies numai semnand si eu tot nu si nu si nu am zis sa ma lase sa ma documentez si mi-am cerut dreptul la somaj si a zis ca nu ma da,ca sa caut un alt loc de munca in 20 zile si sa dau mita la aia pt luna care ma angajeaza sa ma dea in somaj si am zis ca nu cred asa ceva in cele din urma presiunea pusa asupra mea mi-a intans hartia si la nervi nu imi dadusem seama ca de fapt mi-a dat hartie care eu imi ceream demisia la care a vorbit cu secretara si a zis ca nu e bun ce am facut si mi-au dat alta hartie sa o semnez.in 29.09.2014 mam dus sa cer un exemplar si pt mine si mi-au zis ca nu imi trebe ca imi dau o copie,de data asta am intrat cu inregistrare si cand am cerut ultima hartie care imi ziceau ca e buna mi-au zis ca nu era aia buna ca prima si aceia a rupt-o si se auda pe inregistrare asa ca nici ei nu stiu cum sa ma arda cum pot sa imi fac dreptate as avea drept castig de cauza daca ias da in judecata pt abuz :((.imi pare rau ca nu iam inregistrat,imi pare rau ca am semnat as da timpul inapoi#-o.dupa 3 ani de munca nici drept de somaj nu am nici un venit mi-a facut de parca din banii lui imi platea somajul
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
ContSters332125, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:03, 11 Octombrie 2014
stiu ca nu pot beneficia de somaj, dar am dovezi cum se vede ca eu nu am vrut sa plec ca am fost fortata si mintita pe fata,acuma ca am mai fost chemata sau mai strans dovezi,eram dezamagita ca nu pot sa imi fac dreptate,dar acuma am sperante si ITM i-am sesizat si mi-au zis ca tot ce am scris si ce e de dat in judecata,ca ei nu ma pot ajuta.ce au crezut ca se spala usor pe maini si scapa repede.dar nu va fii asa
1. Demisia nu implica acordul partilor. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

4. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Din păcate, de multe ori este auzită sintagma greşită „demisie prin acordul părţilor”, făcându-se o confuzie între două dintre cele mai folosite modalităţi de încetare a contractului individual de muncă: încetarea prin acordul părţilor şi încetarea prin demisie.
Încetarea contractului de muncă prin acordul părţilor are temeiul legal la art. 55 lit. b din Codul Muncii şi este o modalitate simplă şi rapidă de a înceta un contract de muncă. Aceasta poate fi iniţiată fie de salariat, fie de angajator. De cele mai multe ori, aceasta este iniţiată de către salariat printr-o simplă cerere adresată angajatorului prin care solicită încetarea contractului de muncă la o anumită dată. Această modalitate de încetare a contracutului de muncă NU este afectată de un termen de preaviz (ca în cazul demisiei,
Încetarea contractului de muncă prin demisie reprezintă o încetare a contractului individual de muncă urmare a voinţei unilaterale a salariatului, reglementată de art. 55 lit. c şi art. 81 din Codul Muncii. Demisia nu trebuie confundată cu o concediere, cea din urmă reprezentând încetarea contractului ca urmare a voinţei unilaterale a angajatorului şi este reglementată diferit (art. 58–80 din Codul Muncii).
am si eu o intrebare ca nu inteleg.deci daca renunta angajatorul la preaviz inainte de termen,eu nu trebuie sa fiu de acord?si daca e de acordul partilor renuntarea la preaviz inainte de termenul de preaviz,dece mi-a incheiat cu demisie art81 alin 7,nu trebuia incheiat cu acordul partilor?eu numai sant in preaviz de 20 de zile pentru ca a renuntat directorul.ma tinut doar 8 zile.dece tot lor lii se da tot dreptul.eu nu am fost la munca cat am fost in preaviz si am dovezi ca nu am fost,dece a inchis cu art 81 alin 7,si am dovezi in care zice ca ma tine si 20 zile si plus ca ma fortat ceva dovezi am,dar am vb cu un avocat si a zis ca nu se poate sa am drept de castig pentru ca tot ei au drept castig.atunci noi pentru ce mai santem ca tot drepturile si castigurile sant de partea lor.asta e dreptatea in romania?incerci sa faci dreptate si nu poti.
In cazul in care angajatorul renunta la preaviz , salariatul nu trebuie sa-si dea acordul.

Reiterez inca o data , demisia nu este cu acordul partilor. Este o incetare unilaterala a c.i.m. .

Art.81 alin.7 C.mun. este temeiul de drept al incetarii c.i.m.prin demisie. In speta, angajatorul a procedat corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contact de munca ContSters134265 ContSters134265 Acum o saptamana am depus cerere pentru incetarea CIM, incepand cu data de 09.12.2013. Angajatorul meu mi-a comunicat verbal ca este de acord, dar mi-a ... (vezi toată discuția)
Demisie GMN GMN Buna ziua. As dori sa stiu ce documente trebuie sa-mi elibereze angajatorul la incetarea contractului de munca prin demisie. Cu stima, G.I.N. (vezi toată discuția)
Pot depune demisie fara sa patesc vreo ceva? sorin_iacob87 sorin_iacob87 Buna ziua! sunt angajat la clinica sante galati, in functia de asistent medical si doresc sa nu mai profesez in cadrul acestei firme..drept pentru care as dori ... (vezi toată discuția)