avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cheltuieli cu nasterea de la iubit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cheltuieli cu nasterea de la iubit

Daca iubitul meu m a dat in judecata pentru stabilirea paternitatii baietelului nostru eu ii mai pot cere jumatate din cheltuielile de nastere sau daune?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 05:27, 21 Octombrie 2014
N-a trecut termenul de prescriptie, copilul s-a nascut in 2013.
Dar mama NU a initait actiunea de stabilire, tatal este cel care a pornit procesul.
Concomitent, tatal a recunoscut copilul la notar, deci oricum actiunea promovata de tata va fi respinsa ca lipsita de obiect...
Oricum, mama nu a promovat nimic, dimpotriva, cam rezulta ca nici nu a vrut stabilirea paternitatii fata de acel barbat, si deci cererea ei de cheltuieli vine numai ca urmare a actiunii in instanta a tatalui.

Daca interpretam gramatical, nu are dreptul sa le ceara ... Dar fiind nou articolul de cod, nu stiu daca nu cumva exista argumente ca, indiferent cine promoveaza actiunea, mama are dreptul la cheltuieli.
Ba da, aveti dreptul:

(1) Dreptul la actiunea in stabilirea paternitatii nu se prescrie in timpul vietii copilului.


Puteti cere despagubiri, fiind in teremenul de 3 ani, dar trebuie sa faceti si dumneavoastra actiune de stabilirea paternitatii.
Inteleg ca iubitul contesta paternitatea.

In privinta a ceeace puteti cere este bine sa discutati cu un avocat.
@carturarul :thumbdown:Iubitul nu contesta nimic, a recunoscut copilul in procedura necontencioasa. D-na nu mai are de ce sa ceara satbilirea paternitatii, pe care nici nu o dorea la bun inceput.
Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
Scuze, acum am vazut ce a scris mama pe prima pagina referitor la data nasterii precumnsi ca cel mic a fost recunoscut.
Cereti respingerea cererii daca e una de stabilire pt ca l-a recunoscut. Cel mult, el poate contesta recunoasterea.
Daca cel mic nu era recunoscut si mama era in termen, putea cere despagubiri odata cu cererea de stabilire a paternitatii, putea sa formuleze o cerere reconventionala.
Tatal oricum nu are calitatea de a cere stabilirea.
Cum Tatal oricum nu are calitatea de a cere stabilirea? Multumesc

Alte discuții în legătură

Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Minori xmicle xmicle am o fetita de 2 ani . tatal nu a recunoscut-o legal. ce pot face in cazul asta.? a stat o per cu noi a poi ne-a parasit (vezi toată discuția)
Paternitate moonshadow moonshadow In cadrul unei casatorii, sotia ramane insarcinata cu un alt barbat. Intervine un divort=D>. Cum va putea acest \"alt barbat\", casatorindu-se cu mama ... (vezi toată discuția)