avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cheltuieli cu nasterea de la iubit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cheltuieli cu nasterea de la iubit

Daca iubitul meu m a dat in judecata pentru stabilirea paternitatii baietelului nostru eu ii mai pot cere jumatate din cheltuielile de nastere sau daune?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 05:27, 21 Octombrie 2014
Actiunea in stabilirea paternitatii Art. 425
(1) Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.
(2) Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii copilului, in conditiile legii.
(3) Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

dupa cum vedeti, rezulta din text ca tatal nu are calitate procesuala.

(2) Copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau.

Puteti solicita in instanta recuperarea cheltuielilor cu nasterea si starea de leuzie in termen de 3 ani de la nasterea copilului. Formulati cerere reconventionala la cererea iubitului.
@ gi-jane2

Nu are legatura cu acest articol? Nu stiu daca sau care este diferenta intre cei doi termeni.

Stabilirea filiaţiei
Art. 432

Tăgada paternităţii de către pretinsul tată biologic

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.

(2) Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic.

Ma bag si eu ca nestiutoarea....de ce sa nu poata cere chiar pensie alimentara femeia? Care e ratiunea barbatului neinsurat de a cere paternitatea unui copil "din flori"? Sa participe la cresterea lui, nu? Atunci femeii de ce i s-ar interzice dreptul de a primi pensie alimentara?
@adema, nu-i voba de pensoe alimetara in postul asta nici o clipa. pensie dse va acorda de orice judecator daca mama cere, vorbim de altceva.

@SilviaM: tagada paternitatii este o institutie aplicabila in cazul in care mama este casatorita, iar sotul ei este prezumat a fi tatal copilului, chiar daca biologic nu este. Nu e cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Minori xmicle xmicle am o fetita de 2 ani . tatal nu a recunoscut-o legal. ce pot face in cazul asta.? a stat o per cu noi a poi ne-a parasit (vezi toată discuția)
Paternitate moonshadow moonshadow In cadrul unei casatorii, sotia ramane insarcinata cu un alt barbat. Intervine un divort=D>. Cum va putea acest \"alt barbat\", casatorindu-se cu mama ... (vezi toată discuția)