avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati asociatie locatari

Buna ziua!
Ma confrunt cu o situatie despre care cred ca e cam nedreapta, ma intreb daca mi se pare doar sau am chiar dreptate.
Locuiesc din 2010 intr-un apartament cumparat. In momentul cumpararii proprietarul era la zi cu cheltuielile fata de asociatia de loctari, si in sensul acesta a prezentat notarului si o adeverinta.Administratorul blocului mi-a confirmat intr-o discutie ca sunt niste panalitati fata de un furnizor pe care le-a preluat o data cu asociatia in anul 1998. Ieri ne-am trezit cu un afis prin care eram instiintati ca exista o decizie definitiva si irevocabila prin care trebuie sa achitam respectivele panalitati furnizorului in cauza, adica esalonat in 36 de luni cate 230 ron lunar fiecare familie.
Nu mi se par corecte urmatoarele lucruri:
1. noi locatarii nu am stiut ca administratorul in numele asociatiei a avut un proces cu respectivul furnizor
2.de ce sa platesc eu penalitati acumulate de nu stiu cine intr-o perioada in care eu nici nu locuiam acolo.
3.daca in 2010 in momentul cumpararii apartamentului am primit o adeverinta din care reiese clar ca apartamentul si proprietarul din acel moment nu avea nici un fel de datorii catre asociatia de proprietari- e corect sa platesc eu acum acesti bani ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:12, 23 Octombrie 2014
administratorul in numele asociatiei a avut un proces cu respectivul furnizor

Furnizorii de utilitati nu incheie contracte cu administratorii de imobile,ci cu persoana juridica asociatia de proprietari-reprezentata prin presedintele de asociatie
Obligatiile dv fata de asociatie sunt conditionate de motivatia instantei de judecata
Daca instanta retine ca debitul este anterior achizitiei apartamentului-ramane ca asociatia de proprietari sa solutioneze recuperarea sumei direct de la vanzatorul apartamentului
Daca insa instanta in 2014 dispune obligarea asociatiei de proprietari la plata de sume/
penalitati acumulate de la inceputul actiunii pana la solutionare,atunci sveti obligatia sa achitati sumele dispuse prin hotarare de instanta,vanzatorul apartamentului nefiind vinovat pentru timpul de solutionare in instanta
thran a scris:

Dar daca era invers, in sensul ca asociatia avea un proces cu un proprietar care avea o restanta la intretinere, iar dupa proces intra o suma mare de bani din penalizari, atunci mai anuntau vechiul proprietar sa ii restituie suma, sau utilizatorul era "multumit si cu lacrimi pe obraz"?
Adeverintele nu se pot elibera cu "ANEXA"..

Daca asociatia castiga un proces si incseaza restantele si penalizarile de la cel actionat in judecata, sumele incaste vor stinge debitele acelui proprietar ce a fost actionat in judecata.
Nu inteleg de unde sa-i dea asociatia bani unui proprietar care a vandut sau chiar celor care nu au vandut si-au ramas in asociatie.
Banii castigati in procese nu se impart proprietarilor ci acopera gaurile asociatie: debite catre furnizori, penalizari catre furnizori, fondurile asociatiei epuizate...

Cat priveste situatia descrisa initial sunt multe de spus.
Cumparatorul, asa cum spune, a stiut de penalizarile asociatie. Daca nu stie, poate chema in judecata pe fostul proprietar pe motivul ca l-a inselat si i-a vandut un apartament cu datorii.
Dar nu mi se pare corecta repartizarea sumei pierduta in proces, in mod egal tuturor apartamentelor. Aceast mod de repartizare nu respecta nici o prevedere legala.
Din ce cauza asociatiei i s-au cerut penalizari de catre un furnizor? Pentru ca asociatia a avut restante catre acel furnizor.
De ce a avut asociatia restante? Pentru ca unii proprietari au avut restante mai mari, altii mai mici... Pai acestia sa suporte penalizarile proportional cu restantele pe care le-a avut fiecare.
Atunci s-ar vedea foarte clar daca fostul proprietar a avut restante, a generat penalizari... ori acesta nu a avut restante si nu trebuie sa suporte penalizari.
Daca asociatia castiga un proces si incseaza restantele si penalizarile de la cel actionat in judecata, sumele incaste vor stinge debitele acelui proprietar ce a fost actionat in judecata.
Nu inteleg de unde sa-i dea asociatia bani unui proprietar care a vandut sau chiar celor care nu au vandut si-au ramas in asociatie.


@Adriantot, nu era vorba de banii care sunt restanta, era vorba de penalizari, care daca asociatia nu are restante la furnizori intra in fondul de reparatii, sunt bani de care "beneficiaza" actualul proprietar, pentru ca scade cota de intretinere lui, nu vechiului proprietar.

Legea 230/2007 Articolul 49 (1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti [b]si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
ContSters241232, utilizator
Incercati sa argumentati dar eronat. Ati spus ca:
... dupa proces intra o suma mare de bani din penalizari,atunci mai anuntau vechiul proprietar sa ii RESTITUIE suma,... "?

Vedeti unde-i marea greseala? Ca sa restitui o suma vechiului proprietar ar insemna ca acel vechi proprietar ar fi platit candva acea suma catre asociatie. Ori aici asociatia, dupa cum spuneti, primeste bani de la altcineva, de la un restantier actionat in judecata si banii intra in contul asociatiei. Asociatia, asa cum ati aratat, foloseste sumele incasate din penalizari (prin proces sau fara proces) conform legii:
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Iar ce intra in fondul de reparatii, se foloseste pentru reparatii, fiind cunoscut faptul ca banii din fondul de reparatii nu se restituie proprietarilor. Banii adunati din penalizari si repartizati in fondul de repartii, se inregistreaza in registrul fondului de reparatii pe fiecare apartament, in functie de cota indiviza a fiecaruia, indiferent de cine detine apartamentul. Aceste sume aflate in fondul de reparatii nu diminuiaza "cota de intretinere" a nimanui, asa cum poate din viteza ati scris mai sus.
Din fondul de reparatii se fac reparatii iar acestea sunt cauzate adesea de uzura in timp, de multi ani. Nu e corect sa credem ca, de exemplu, terasa ce o reparam anul acesta s-a deteriorat in ultimele 2 luni de cand a cumparat un apartament vecinul de la parter sau etajul 3, atat timp cat blocul e de 30 de ani iar aceasta terasa a fost reparata ultima data acum 12 ani.
Asadar, cu permisiunea dumneavoastra, sumele incasate de asociatie ca penalizari, se folosesc conform legii si nu se dau proprietarilor.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
Adriantot, moderator
@nelusha
3.daca in 2010 in momentul cumpararii apartamentului am primit o adeverinta din care reiese clar ca apartamentul si proprietarul din acel moment nu avea nici un fel de datorii catre asociatia de proprietari- e corect sa platesc eu acum acesti bani ?


Utilizatorul s-a trezit dupa 4 (patru) ani ca apartamentul are o "buba", fostul proprietar poate sa fie mort, plecat din tara, in puscarie, la dracu cu carti, si se intreaba daca este normal sa plateasca el "buba" sau cel care a cumparat primul apartamentul in 1900 cand a fost dat in folosinta blocul, atunci am intrebat retoric, daca intrau niscava banuti din penalizari, care ar fi redus intretinerea utilizatorului cu 1 leu, era suparat sau plangea pe aici.
Daca se trezeste dupa 4 ani ca s-a spart o teava in apartament, cheama vechiul proprietar sau repara?
Nu exista garantie pe viata la nimic, iar dupa cate stiu, datoriile se mai si prescriu!
Eu am vazut partea plina a paharului, nu pe cea goala!!

Alte discuții în legătură

Repartizare sume pierdute in procese nikoleta_steliana nikoleta_steliana Buna ziua! Traiasca Avocat-Net care ne va ,,lumina\\" iarasi! Cu tot respectul, va relatez urmatoarea situatie : am avut procese pe rol cu 2 restantieri si ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie ContSters208825 ContSters208825 Buna seara! Sunt administratorul unui bloc si am preluat un locatar cu penalitati de acum 5 ani din care nu a platit nimic, dar platea la zi fara ... (vezi toată discuția)