Este posibil sa fie asa (ar fi util textul de lege) caz in care individualizam trei posibilitati: 1. atunci cand semneaza de primire contravenientul, 2 atunci cand semneaza de primire un alt locatar de la adresa respectiva si 3. atunci cand nu semneaza nimeni de primire a acestuia si procesul verbal se intoarce.
In cazul al treilea, conform afirmatiei: "termenul curge de la data semnarii de primire", deduc ca nu poate fi considerat ca fiind comunicat acest proces verbal.
Totusi in anumite cazuri, spre exemlu citarea partilor de catre expert, este suficienta probarea faptului ca aceasta a fost expediata prin recomandata postala. In cazul procesului verbal nu poate fi considerat ca fiind comunicat prin probarea ca a fost expediat prin recomandata postala?
1) Pentru considerarea datei de semnare de primire ca data de la care incepe sa curga termenul respectiv.
Procedura comunicarii proceselor verbale de contraventie este una lapidara -
comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată de face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor. - art. 27, O.G. 2/2001.
Pentru detailiere putem aplica/asimila prevederile art. 92, alin. 1,Cod de procedura Civila care mentioneaza ca inmanarea citatiei se va face personal celui citat,
care va semna adeverinta de primire, agentul insarcinat cu inmanarea certificand identitatea si semnatura acestora.
Chiar daca e vorba de acte/emitenti diferiti ( citatie/instanta vs. p.v./agent constatator), scopul ( comunicarea unui act) si modalitatea (pe baza unei dovezi de primire) sunt similare.
2) In ceea ce priveste situatia in care un alt locatar semneaza de primire, din formularea art. 27, amintit mai sus, se intelege ca aceasta este legala, atata vreme cat se prevede ca procesul-verbal se comunica, prin posta, cu aviz de primire.
Astfel, modalitatea concreta de predare este lasata la latitudinea operatorului postal, in functie de caracteristicile produsului postal utilizat.
La aceasta data, operatorul postal utilizat este Posta Romana, care are in portofoliu, 2 serviicii postale susceptibile incadrarii prevederilor art. 27, din O.G. 2/2001:
- trimiterea recomandata cu confirmare de primire;
- actul de procedura, cu dovada de primire;
Ambele servicii se potrivesc descrierii art. 27, deoarece presupun o modalitate de confirmare si apartin domeniului postal. Deoarece legiuitorul nu detalieaza insa exact cui i se face predarea procesului-verbal, putem intelege ca se aplica conditiile fiecarui serviciu postal, din cele doua amintite, astfel:
- trimiterea recomandata cu confirmare de predare se preda oricarei persoane majore de la domiciliu;
- actul de procedura se preda personal destinatarului.
3) in situatia in care obiectul de corespondenta continand procesul-verbal se intoarce, inseamna ca, din anumite motive, acesta nu s-a predat, implicit dovada de primire nu a fost semnata si , deci, comunicarea nu a fost indeplinita.
In prezent, agentii constatatori din Romania utilizeaza ambele servicii postale.