avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Amnistia fiscala mame
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Amnistia fiscala mame

Am beneficiat de indemnizatia de crestere al copilului iar in acelasi timp am realizat venituri suplimentare din activitatea de agent de asigurare, venituri in cuantum de 152 lei respectiv anul 2012 .Pe data de 04 august am primit de la ANAF somatie de plata si titlu executoriu pe indemnizatia de crestere al copilului pe anul 2012 si 2013, de restituire a banilor in suma de 2400 lei. Va rog respectos sa-mi spuneti daca pot beneficia de acea amnistie fiscala. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: jack_alx , utilizator 00:57, 23 Noiembrie 2015
Ministerul Muncii a decis să modifice legea după ce mii de mame au fost obligate de lege să dea înapoi parțial sau integral indemnizațiile pentru că au avut și alte venituri pe perioada indemnizației.

„Au fost cazuri ridicole. A vrut să-și cumpere pastă de dinți de la Amway sau cosmetice de la Avon, Oriflame și, fiind reprezentant, a intrat la ANAF cu comision“, spune Grecu.

Acele femei și altele ca ele care au fost obligate să restituie indemnizația parțial sau integral în perioada
1 ianua-rie 2011 – 27 septembrie 2014 vor primi sumele înapoi.

Debitele vor fi restituite în următorii cinci ani, în cote anuale egale.

În total, 16.000 de mame vor fi scutite de la plată, iar totalul debitelor amnistiate este estimat la 50.000.000 de lei.
[ link extern ]
Ce sa intelegem deci, daca am realizat venituri in perioada 2010 din asigurari si am beneficiat si de indemnizatia de crestere sunt sau nu amnistiata fiscal?
(3) In situatia in care sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatii pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat, materializata prin folosirea de catre aceasta, cu intentie, a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre aceasta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, prevederile alin.(2) nu se aplica.
Asa zice legea oricum e facut foarte interpretabila pai din moment ce ai declarat venitul la finante din activitati de brokeraj, de ce te incadrezi la nedeclararea unor informati? doar ai spus statului ca ai si alte venituri, nu? il fentai in momentul in care nu declarai acel venit din moment ce ai completat declaratia 200 anual, nu vad de ce nu ne-am incadra toti cei care am realizat si alte venituri din asigurari de ex. si am incasat si indemnizatia la scutirea de la plata indemnizatiei...Pareri... va rog...
Declararea trebuia facuta la Primarie si nu la ANAF, asa prevede OUG 111/2010 la art.19, si anume:
(1) Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.

(2) Comunicarea prevăzută la alin. (1) se transmite de către primărie agenţiei teritoriale în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării.
Discutabila problema, daca mergem strict pe articolele de lege observam ca intentia nu a fost de rauvoitor de a te sustrage de a fenta statul ci pur si simplu s-a dat o declaratie statului mai precis ANAF-ului privind veniturile realizate suplimentar deci nu putea fi furat statul daca el defapt stia ca tu ai alte venituri, iar legea oricum este prost gandita pai e normal sa dai inapoi banii care i-ai produs din acele venituri si nu cei indreptatiti pt. cresterea copilului...un judecator corect care vede astfel problema ar putea da castig de cauza in acest sens pai statul trebuia sa suspende plata in momentul introducerii in baza de date a declaratiei 200, de ce nu a fost o colaborare intre institutii ca pana la urma tot statul le conduce, e pacat sa sufere un copil din neglijenta unora gandint in sens larg la respectivele venituri infime cu indemnizatia de crestere a copilului, pai nu e posibil la 130 de lei venituri din brokeraj asigurari sa iti taie indemn. pe 4 luni sa dai inapoi 2400 de lei, unde este protectia sociala defapt, sa lasam astea cu necunoasterea legii aici este altceva...
Ce parere aveti deschiderea unui proces ar avea castig de cauza? invocand aceste lucruri? lipsa intentiei de a te sustrage...suma infima castigata prin alte venituri in schimb cu indemnizatia... sau ce este de facut in aceasta situatie? in care sunt implicati multi altii, ar fi un precedent...

Alte discuții în legătură

Amnistia fiscala alina_mirela00 alina_mirela00 Buna seara!in perioada oct2010-august 2012 am fost in concediu crestere copil.in ultimile3 luni in care beneficiam de indemnizatie am realizat venituri la o ... (vezi toată discuția)
Amnistia fiscala constantinao constantinao Buna ziua, Imi puteti spune, va rog frumos, daca Legea privind amnistia fiscala se aplica si acelor persoane care au incasat o indemnizatie privind ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil primita in plus in mod necuvenit andrady06 andrady06 M-am angajat cu 6 luni inainte sa ies din concediul de crestere al copilului si nu am fost sa depun nici o cerere pentru stimulent deaorece abia am aflat ca ... (vezi toată discuția)