avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proba de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proba de donatie

Buna dimineata, am si eu o mica problema. Vreau sa-i dau o suma de bani baiatului meu dar nu cu act de donatie. Alta solutie care ar mai fi ?
Mentionez ca vreau sa existe si pentru mine o proba ca iam dat acei bani. Fac acest lucru ca sa ii acopar si pe ceilalti copii carora le-am dat si lor niste bani cu donatie. (si stiti ca donatia se ataca de frati)
Eu ma gandeam la ceva de genul : deschid un cont pe numele meu, depun banii acolo si il imputernicesc pe el sa ridice banii din cont. Credeti ca este buna aceasta metoda ? ( adica ar tine loc de donatie aceasta metoda daca se vor da in judecata copii vreodata ?)
Daca exista o solutie mai buna ca aceasta spuneti-mi si mie va rog.


Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 16:17, 29 Mai 2009
Nu stiu ce parere v-ati facut dumneavoastra despre mine, dar sa stiti ca eu nu scriu o opinie inainte sa citesc cu atentie toate mesajele si sa imi verific opinia. Nu conteaza ca ati facut actyul acum 1 an. Conteaza ca trebuie sa aveti o dovada ca s-a platit pretul in mod real, si nu o aveti. Faceti plata asta prin transfer bancar si treceti pret contract-vanzare-cumparare contract nr.... Asa veti avea o dovada ca s-a platit un pret real. S-ar putea sa aveti probleme la banca, pe spalarea banilor ca in contract scrie ca s-a platit deja pretul. asta ar fi singurul inconvenient.
Puteti sa vindeti sau sa cedati uzufructul, avand in vedere ca la incheierea contractului a existat, riscul ramane acelasi si nu il mitigati in niciun fel.

Doamna, am avut rabdare sa citesc cele 30 de postari de pina acum si dupa cum stau lucrurile va faceti griji degeaba.

Ati facut un act de vanzare cumparare fetei pe casa. Si va este frica ca ceilalti mostenitori il vor ataca... Bun, dar ar trebui sa stiti mai exact ce inseamna presupune atacatul acesta.

"Atacul" se face de catre ceilalti mostenitori prin raport (doar intre mostenitorii rezervatari) adica se aduce inapoi la masa succesorala bunul si se imparte intre toti succesorii, sau prin reductiune in caz de liberalitate excesiva care incalca rezerva lor succesorala. (rezerva baiatul de pe urma dvs este de 1/3; rezerva baiatului si fetelor de pe urma tatalui e de aproximativ 1/5)

In primul rand acel act de vanzare-cumparare facut cu fata se considera ca fiind o donatie deghizata. Dar donatiile deghizate in act de vanzare cumparare se considera ca sunt facute cu scutire de raport! Altfel spus, se considera ca dumnevoastra ati vrut sa o favorizati pe fata si sa-i acordati si cotitatea disponibila. (adica acea parte din mostenire de care puteti sa dispuneti libera, sa o lasati si vecinei cu care beti cafeua daca doriti)

Avand in vedere ca aceasta casa nu e raportabila la masa succesorala fata dvs in relatie cu fratele va fi datoare doar in cazul in care prin aceasta donatie acestuia i-a fost incalcata rezerva de 1/3 din tot ce ati agonisit dumnevoastra. Dar daca spuneti ca urmeaza sa-i donati si lui sume importante de bani - atunci nu o sa fie problema de reductiune.

Despre cele doua fiice ale sotului, colegii mei v-au exprimat destul de clar ca acestea vin doar la mostenirea sotului si rezerva lor succesorala este mica. Pentru ca mai intai se imparte la jumatate (presupunem ca tot ce aveti sunt bunuri comune) iar la jumatate sotului se imparte la cinci, dvs + copii.

Cat despre acel act il puteti face ca donatie - sau mai exista si varianta in care-l puteti face sub forma de imprumut. La dezbaterea succesiuni acel imprumut va aparea ca o datorie pe care baiatul o are fata de mostenire, si se va scadea din ceea ce i se cuvine.

Mai mult daca doriti sa o protejati pe fiica dvs faceti si un testament in favorea acesteia. (ii puteti lasa 2/3 din mostenirea dvs)
Pai mai pot sa-i fac testament pe un bun care e deja vandut ?
Colega se refera la bunurile ce v-au ramas in patrimoniu si de care puteti dispune prin testament cu conditia sa nu incalcati rezerva succesorala a celuilalt copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ... BarbuViorica BarbuViorica Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ,avem 2 copii ,o fata si un baiat. Eu am mostenit un apartament de la parinti si fiul meu este ... (vezi toată discuția)
Dovada unei sume de bani dati ca despagubire GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, parintii au 2 copii (fata si baiat). Fetei si prietenului acesteia le-au vandut casa cu contract de vz-cu cu uzufruct in cote parti egale. Dupa ... (vezi toată discuția)
Donatie bani namibia namibia un parinte poate dona sau oferi cadou unuia dintre copii o suma mai mare de bani? (vezi toată discuția)