Mai bine ne spuneti care este scopul urmarit si cum ati procedat si cu ceilalti copii.
Treaba sta in felul urmator : am 2 copii, fata si baiat. Fetei si prietenului acesteia ( viitor sot) iam facut act de vz-cu cu uzufruct in cote parti egale pe casa care o detin eu si sotul meu. Sotul mai are 2 fete facute din flori care le-a recunoscut si platit pensie alimentara, dar nu vorbim cu ele deci nu avem nici o relatie. Dupa ce am facut actul am auzit tot dupa aici ca acest act (mai exact partea fiicei mele) se ataca de frati. Eu si sotul meu nu mai avem decat un teren in camp de 2500 mp (faneata) si mobila din casa pe care nu iam facut act fiicei. In ziua cand am facut actul iam facut si baiatului donatie (autentificata la notar) pe suma primita din actul de vz-cu. Noi am mai avea sa-i dam niste bani baiatului (ca asa ne-am inteles), dar acum ca stim care e treaba cu actul (adica ca se ataca conf. art.845 c.civ.) vrem sa o acoperim cat se poate de bine pe fata sa nu aiba probleme cu baiatul si cu surorile vitrege pe viitor.
Poate ma sfatuiti acum si mai bine cum sa rezolv aceasta problema.
Va multumesc !!!
Eu inteleg din ce scrieti ca dvs. vreti sa-i donati o suma de bani acestui copil, asa cum spuneti ca ati procedat si cu ceilalti copii, dar:
1) nu doriti sa autentificati vreun act la notar, ca sa nu cheltuiti si sa nu va complicati inutil;
si
2)doriti sa aveti dovada ca i-ati daruit aceasta suma de bani, pentru cazul in care mai tarziu vor exista probleme intre copii, mostenitorii dvs.
In opinia mea, cel mai simplu este sa operati prin banca un transfer bancar din contul dvs., intr-un alt cont deschis pe numele copilului. La explicatii privind plata operata, puteti sa scrieti donatie/dar manual, ca sa fie mai clare lucrurile.
Pentru acest lucru nu este nevoie de incheierea unui act autentic de donatie, si in acelasi timp este cea mai buna dovada ca banii au fost efectiv primiti de copilul beneficiar.
In momentul in care se va dezbate succesiunea dvs., fiecare copil care a primit aceste sume de bani va trebui sa le raporteze la masa succesorala ( adica se va tine cont de avansul din mostenire primit in acest fel de la dvs.), cu exceptia cazului in care dvs. ati facut donatia cu scutire de raport, conform art. 751 Cod civil.
O donatie cu scutire de raport se poate face de parintele donator din cotitatea disponibila a averii sale - partea de care poate dispune in favoarea cui doreste. De exemplu, daca are 3 copii mostenitori, cotitatea disponibila este de 1/4 din avere, si de aceasta cotitate parintele poate dispune prin donatie in favoarea oricui, inclusiv in favoarea unuia dintre copii; daca precizeaza ca donatia in favoarea copilului este cu scutire de raport, copilul care primeste donatia nu mai trebuie sa raporteze cele primite la masa succesorala, ramanand astfel cu o parte mai mare decat a celorlalti frati.
PS Adaug, in considerarea detaliilor suplimentare pe care le-ati scris in ultimul mesaj, ca in privinta fiicelor tatalui dreptul lor exista doar cu privire la partea tatalui din bunurile comune dobandite de soti in timpul casatoriei si eventualele bunuri proprii ale sale- mai exact, sotul dvs. are 4 copii si o sotie- la decesul lui, dvs. aveti dreptul la 1/4 din averea sa ca sotie supravietuitoare iar dreptul fiicelor din afara casatoriei este doar de 6/16 din averea tatalui - daca tatal nu are decat partea din bunurile comune cu dvs., cele doua fiice au dreptul doar la 3/16 din acestea.
Conform art. 845 Cod civil, imputatia si raportul bunurilor instrainate unui succesibil in linie dreapta cu uzufruct sau renta viagera nu poate fi ceruta de acei succesibili in linie dreapta care au consimtit la instrainare.
Ca sa o protejati pe fiica dvs., puteti incheia un act aditional la contractul de vanzare cu clauza de uzufruct, prin care sa il modificati in sensul mentinerii unui drept de abitatie in favoarea dvs. si a sotului, si nu a unui drept de uzufruct, sau sa obtineti declaratia notariala a celorlalti mostenitori cum ca sunt de acord cu instrainarea - cel putin baiatul dvs. ar putea sa faca aceasta declaratie.
Utilizand banca pentru transferul banilor, beneficiati de confidentialitate, doar dvs. sau fiul dvs. fiind in posesia actelor de transfer si fiind singurii in masura sa decida pe cine sa instiinteze despre darul pe care l-ati facut.
Si eu stiam ca donatia cu scutire de raport se poate face de parintele donator din cotitatea disponibila a averii sale - partea de care poate dispune in favoarea cui doreste.
Dar , daca donatia este atacata de catre frati , se mai aplica art 751Cod civil?
Darul manual e... dar manual, dat din mana in mana, cu diverse ocazii: aniversari, nunti si botezuri, dar din inima sau de vreun sfant...
Nu cred ca valoarea darului manual poate fi foarte mare comparativ cu nivelul economic al donatorului... dar e o parere care nu prea e impartasita de multi...
Oricum, desi Deak vede ca drepturile de creanta nu pot face obiectul darurilor manuale, el vede totusi ca depunerea unor sume la banca pe numele altei persoane poate fi dar manual. Aceasta opinie nu este insa unanima si se cam contrazice cu ideea ca totusi drepturile de creanta nu pot fi daruri manuale. Eu cred ca nu mereu se poate indeplini traditiunea darului conform 644 Civil.
Or asta e o conditie esentiala a darului manual, darea din mana in mana.
Ceea ce doriti insa dv., anume exheredarea celor doua fete., e ilegal. Asa incat, orice acte veti face in acest sens vor putea fi desfacute.
Ca sa poate fi cat mai greu de desfacut, va trebui sa cheltuiti mai multi banuti, sa detaliati situatia mai mmult etc.
Ca fata dv. si baiatul sa aiba dovada donatiei, dar aceasta dovada sa nu existe pentru ceilalti, nu se poate. Nu exista act, fapt care sa existe pentru unii dar pentru altii ba.
In plus, darul manual este supus, in afar de regulile de fond, acelorari reguli ale donatiilor si este, si el, o liberalitate raportabila.
Asa incat, schimband numai forma in care donati acei bani nu protejati pe nimeni.
Ca sa nu mai spun ca o astfel de protectie daca va reuseste pentru banii dati fiului, vor pune in pericol donatia catre fiica. Daca vanzarea e chiar vanzare, atuci ar fi fost indicat un transfer bancar ca dovada, insa am inteles ca nu exista.
Astfel, cand va fi atacata donatia presupusa catre fiica, ea se va apara aratand donatia catre fratele ei, astfel masa succesorala creste si partea ei se mareste... sperand sa poata obtine totusi casa aceea...
Asa ca, si daca fetele vitrege nu ar avea dovada donatiei catre fiul dv., e foarte posibil sa o scoata fiica dv. ca metoda de aparare a partii ei.
Nu am facut inca unele calcule sa va spun cat ar putea-o ajuta, insa cred ca i-ar fi mai bine.