avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Numar ore lucrate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Numar ore lucrate

Buna ziua!
As dori sa ma ajutati intr-o problema legata de numar efectiv de ore lucrate.
Cum se intocmeste un stat in cazul in care pentru un salariat cu un CIM in care numar de ore/zi este de 8, iar el a lucrat mai putin , ex: luni 6 ore, marti :8 ore, miercuri 6 ore , etc, in total in luna mai 120 de ore.
Mentionez ca, salariatul a lucrat mai putine ore deoarece, lucrarile care i-au fost incredintate atat au necesitat.
Va rog sa-mi spuneti cum o sa apara pe stat?
Ptr. luna Aprilie apare cu 20 zile lucrate , cu sal de incadrare cat e in CIM si cu salariu realizat mai mic?
daca asa o sa apara asa cum am mentionat mai sus, mai avem nevoie sa intocmim ceva acte ptr. ITM?
Va multumesc!!!!!



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:46, 29 Noiembrie 2011
mihai_u:
Raspunsul dvs. este cel care complica situatia si deruteaza pe user-ul nostru.
Repet: foaia colectiva de prezenta arata prezenta la serviciu nu orele lucrate de salariat. Il ponteaza cat a stat la program si il plateste cat a scos dupa norma.
Daca salariatul s-a inteles cu angajatorul trebuie modificat CIM intr-unul cu part-time.
Aici nu e vorba de ITM (care poate lua statele de plata asa cum sunt, nu sta sa le verifice).
In pontajul unui salariat trebuie evidentiate orele normale din luna, indiferent sub ce forma sunt ele: lucrate, nemotivate, concediu medical, CO, CFP, invoit etc. Suma lor trebuie sa dea numarul de ore normale ale lunii.
adica nu poti pru si simplu sa platesti 120 de ore si celelalte sa nu le bagi in seama, mihai_u.
Pentru orele lipsa trebuie sa mentionezi ceva, ele nu rama pur si simplu in aer; pot fi concediu fara plata, concediu odihna, absente nemotivate, etc..

In toate declaratiile facute dupa calaculul salariilor se solicita inregistrarea acesto ore la verificarea regimului lunii, nu doar la ITM se depun date dis statele de plata!

Mai adaug doar ca parerea mea este ca nu se interzice nicaieri ca angajatul sa nu poate cere 2 ore de concediu fra plata (este ceea ce se mai numea invoire fara plata mai demult), doar ca nu stiu cum pot prelua programele actuale de decalaratii aceste situatii. dar cred ca s-ar gasi o solutie si acolo.

Si in general chiar daca ITM nu are nimic de comentat nu inseaman ca nu te poti trezi cu reclamatii la ITM, controale sau chemari in instanta ulterior...
Nu urmaresc deloc sa complic situatia sau sa derutez user-ii :">

Consider ca pontajul trebuie completat corect (adica daca angajatul a fost prezent la lucru 6 ore, respectiv a muncit cele 6 ore- nefiind cazul platii in acord- trebuie pontat 6 ore).
Avand in vedere ca exista o intelegere intre cele 2 parti, diferenta de ore pana la 8 (orele normale de lucru) se pot ponta ca invoite.

Nu cred ca este obligatorie modificarea CIM ( aceasta ar putea legitima angajatorul -nelegal- sa plateasca numai orele din CIM -adica "trebuie sa-ti faci treaba in cele 6 sau 4 ore pe zi"), avand in vedere ca este o situatie provizorie si orele zilnice sunt fluctuante. In plus nu vad avantajele angajatului.

De asemenea varianta nu program de 8 ore si zile de CFS este corecta si legala dar este mai dezavanajoasa pt angajat decat pontarea zilnica in functie de orele muncite.

Angajatul are posibilitatea de a contesta orice abuz din partea angajatorului atat la organele statului cat si in instanta

As dori, daca se poate un act normativ legat de intocmirea pontajului - se poate sa nu cunosc eu in amanunt aceste aspecte, caz in care imi cer mii de scuze.
grace_r: departe de mine intentia de a nu respcta legea.
Eu nu am avut probleme cu declaratiile de aceea te rog sa-mi spui care dintre declaratii nu pot fi completate numai cu cele 120 de ore fara a inregistra ca suspendate celelalte ore pana la luna completa.
Am avut reclamatii de la ITM si mi s-a verificat pontajul si nu am avut nici o problema in cazul zilelor pontate cu mai putin de 8 ore.
Sunt convins ca nu cunosc toate aaspectele ce pot interveni in relatia angajat-angajator si ca mai am de invatat o gramada de lucruri dar am invatat ca lucrurile simple sunt cel mai usor de gestionat si de explicat oricui.:">
Nu e nevoie neaparat de un act normativ care sa explice cum se completeaza foaia colectiva de prezenta.
Daca aveti o asemenea foaie in fata, imprimatul ca atare si semnele conventionale va spun cum se completeaza.
Nu trebuie sa va simtiti lezat de interventia mea. Am o mare experienta si am patit si am vazut multe necazuri datorate evidentei incorecte a timpului de lucru al salariatilor.
Cu stima!

Alte discuții în legătură

Pontaj + salariu ContSters60781 ContSters60781 In ciuda faptului ca sunt atat de multe discutii pe aceasta tema, tot nu imi este clar. Nici o retinere salariala nu se poate face fara intreaga procedura a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, un angajator trebuie sa elibereze angajatului un document ... EugenGA EugenGA Buna ziua, un angajator trebuie sa elibereze angajatului un document pe care acesta trebuie sa îl semneze, dacă vrea sa îl treacă absent nemotivat? ... (vezi toată discuția)
Preaviz nelucrator mihaeladobrinoiu mihaeladobrinoiu Doresc sa stiu daca exista notiunea de preaviz nelucrator.Adica o societate comerciala decide sa concedieze un angajat si-i acorda cele 20 zile de preaviz pe ... (vezi toată discuția)