avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Numar ore lucrate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Numar ore lucrate

Buna ziua!
As dori sa ma ajutati intr-o problema legata de numar efectiv de ore lucrate.
Cum se intocmeste un stat in cazul in care pentru un salariat cu un CIM in care numar de ore/zi este de 8, iar el a lucrat mai putin , ex: luni 6 ore, marti :8 ore, miercuri 6 ore , etc, in total in luna mai 120 de ore.
Mentionez ca, salariatul a lucrat mai putine ore deoarece, lucrarile care i-au fost incredintate atat au necesitat.
Va rog sa-mi spuneti cum o sa apara pe stat?
Ptr. luna Aprilie apare cu 20 zile lucrate , cu sal de incadrare cat e in CIM si cu salariu realizat mai mic?
daca asa o sa apara asa cum am mentionat mai sus, mai avem nevoie sa intocmim ceva acte ptr. ITM?
Va multumesc!!!!!



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:46, 29 Noiembrie 2011
POti sa treci si in ponatj si in declaratiile lunare ac acele ore reprezinta suspendari, CFs sau altceva.Darca orice om care raspunde de aceste lucruri, trebuie sa stii ca in spatele pontarii respective trebuie sa stea niste documente, nu?

Poti sa risti sa nu le ai, dar e un risc.

Poate sa vina si ITM si sa nu iti ceara solicitarile de CFS care au stat la baza pontajului, daca ei au venit cu scopul de a verifica alte lucruri la acel moment...

Daca noi nu invatam angajatorul despre cum trebuie sa procedeze suntem buni de trasi la raspundere pentr aceste lipsuri.

Desigur ca dealtfel solutiile care respecta legea sunt zic eu sunt cele mai simple, doar ca de multe ori se cere sa o ocolim mai mult sau mai putin.
Si cand iei o decizie pui in balanta costurile si beneficiile, si e drept ca sunt situatii cand poti alege o cale ocolitoare in baza acestui rezultat.

Mihai_u, sper sa iei raspunsul meu ca un schimb de opinii si nu altfel.
:coffee:
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Tudorvaleriu: Nu ma simt absolut deloc lezat de interventia dvs. Dimpotriva critica e constructiva, iar acest forum pentru aceasta a fost creat si nu pentru a face complimente gratuite.

Din cunostintele pe care le am nu cred ca pt foaia de pontaj mai este un act normativ in vigoare legat de formatul acesteia si de circulatia lui in cardul departamentului de resurse umane, prin urmare poate avea orice forma atat timp cat este intocmit corect si corespunde realitatii (binenteles ca trebuie sa ofere toate informatiile necesare).

Sunt curios care va fi rezultatul acestei dezbateri..... :)

Va doresc zi buna si va rog sa continuati sa aveti aceste interventii in spiritul legii ca si pana acum.
grace_r a scris:

In mod legal angajatorul trebuia sa asigurea lucrari pentru 8 ore pe zi pentru ca asa este contractul incheiat, nu e vina omului ca nu i s-au dat lucrari.
Orele care lipsesc cum sunt pontate? absent?

Parerea mea este ca in orele in care nu i s-a data de lucru trebuie platit cu salariul tarifar orar, asa cum se prevede si in CCMUN 9007-9010:

Art. 43. - (1) Angajatorul va asigura condiţiile necesare realizării de către fiecare salariat a sarcinilor ce îi revin în cadrul programului zilnic de muncă stabilit.
(2) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, parţial sau total, condiţiile necesare realizării sarcinilor de serviciu, el este obligat să plătească salariaţilor salariul de bază pentru timpul cât lucrul a fost întrerupt.

Ce ziceti, va incadrati in acest articol?

grace_r, parerea mea este ca nu se incadreaza la acest articol. In speta de fata nu este vorba de imposibilitatea angajatorului de a asigura salariatului conditiile necesare realizarii sarcinilor de serviciu. Salariatul isi termina treaba mai repede si pleaca, ca asa vrea el.
Singura prevedere legala pe care am gasit-o referitor la pontaj este aceasta, din Codul Muncii::
Art. 116.
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
De unde rezulta ca angajatorul este obligat sa tina evidenta orelor de munca si atat. Daca salariatii in cauza semneaza in condica de serviciu ca au venit la 8 si au plecat la 14.00, asta este, angajatorul ii va ponta 6 ore. Ca ei lipsesc nemotivat, iarasi este vorba de alegerea angajatorului: lipsa de doua ore reprezinta absenta nemotivata = sanctiune disciplinara sau nu, functie de angajator. Insa acesta poate conveni cu angajatul ca acesta sa absenteze 2 ore pe zi, care nici sa nu constituie abatere disciplinara, dar nici sa nu fie platite.
Ca urmare, faptul ca exista ceva acoperitor la pontaj pentru orele care nu sunt platite, este util angajatorului si eventual, salariatului, in cazul unui eventual litigiu. Insa ITM nu ar avea ce sa amendeze in acest caz. Obligatia tinerii evidentei este indeplinita de catre angajator.
daca salariatul termina mai repede presupun ca nua re ce sa lucreze 8 ore pentru ca nu i s-au dat lucrari..

da, poate sa ii treaca absenti nemotivati si sa nu ia masura sanctionarii.. e o solutie!

evidenta orelor de munca, cred ca nu inseamna doar foaie de ponatj, inseamna si docuemntele care stau in spatele inregistrarilor.

eu cel putin asa am lucrat, cu aceste documente in spatele pontajelor si mi se pare firesc asa
grace_r, atata timp cat legea nu distinge, de ce am face-o noi? Dupa cum am precizat, "documentele din spatele inregistrarilor" folosesc angajatului si angajatorului, ca dovezi in cazul unui eventual litigiu. Nu o vad insa o obligatie sanctionabila de catre ITM.

Alte discuții în legătură

Pontaj + salariu ContSters60781 ContSters60781 In ciuda faptului ca sunt atat de multe discutii pe aceasta tema, tot nu imi este clar. Nici o retinere salariala nu se poate face fara intreaga procedura a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, un angajator trebuie sa elibereze angajatului un document ... EugenGA EugenGA Buna ziua, un angajator trebuie sa elibereze angajatului un document pe care acesta trebuie sa îl semneze, dacă vrea sa îl treacă absent nemotivat? ... (vezi toată discuția)
Preaviz nelucrator mihaeladobrinoiu mihaeladobrinoiu Doresc sa stiu daca exista notiunea de preaviz nelucrator.Adica o societate comerciala decide sa concedieze un angajat si-i acorda cele 20 zile de preaviz pe ... (vezi toată discuția)