avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari fara Presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari fara Presedinte

bun gasit

pe scurt:

1 - achizitionez locuinta ( apart )
2 - doresc sa cunosc presedintele si administratorul
3 - aflu ca presedintele si-a dat demisia
4 - nu exista vice.
5 - comitetul executiv este doar teoretic ( cand le-am spus ca raspund penal, au replicat ca de fapt nu sunt in comitet, ci doresc sa se implice doar )
6 - mai aflu ca administratorul si-a preluat functia in urma cu un an , atunci cand vechiul administrator "a renuntat" din cauza unor probleme ( gauri ) legate de bani , dar ca nu exista un proces verbal de "predare-primire".

intrebari:

1. un presedinte poate demisiona pur si simplu? el nu raspunde in fata niciunei institutii ?
2. daca nimeni nu doreste sa preia functia de pres., cum poate functiona o asociatie de proprietari?
3. am fost rugat de administrator sa preiau functia de presedinte ... in ce conditii este corect si legal sa fac asta ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: tatutzul , utilizator 17:35, 26 Noiembrie 2014
thran a scris:

nici dumneavoastra nu ati intrebat concret ce va intereseaza, ati lansat o intrebare, dar va gandeati cu un pas inainte fata de ce ati intrebat!


am lansat 3 intrebari la care nu am primit niciun raspuns.

m-ati trimis la legea 230, in conditiile in care eu trageam un semnal de alarma ca aici situatia e tulbure.

nici macar nu am intrebat despre statutul si obligatiile unui presedinte - am studiat legea - aici e vorba de lipsa unui presedinte si implicatiile ei ( a lipsei )

prin intrebarile mele incerc sa captez atentia unui presedinte de asociatie care are habar despre implicatiile legale ale existentei sale in functie, ca sa imi poata sugera care sunt primii pasi in preluarea unei astfel de functii.

cand spun "primii pasi", ma refer la documentele absolut necesare care trebuie puse la dispozitie, si care sa reprezinte OGLINDA fiscala a functionarii corecte si legale a unei asociatii de proprietari.

adica DA, astept un ajutor de genul "mura-n gura"
Cred ca ati citit printre randuri, haideti sa vedem ce ati intrebat si ce am raspuns, da?
1. INTREBARE:
un presedinte poate demisiona pur si simplu? el nu raspunde in fata niciunei institutii ?


RASPUNS:
Un presedinte poate demisiona oricand, motivele sunt diverse, discutiile cu proprietarii carcotasi sau probleme personale, el nu raspunde pentru acest lucru in fata nici unei institutii, nu il poate forta nimeni sa faca un lucru daca nu doreste.

2. INTREBARE:
daca nimeni nu doreste sa preia functia de pres., cum poate functiona o asociatie de proprietari?


RASPUNS:
Daca nimeni nu doreste sa preia aceasta functie, cineva tot trebuie sa o faca, pentru bunul mers al condominiului, cum cineva trebuie sa se implice si in comitet.

3. INTREBARE:
am fost rugat de administrator sa preiau functia de presedinte ... in ce conditii este corect si legal sa fac asta ?


RASPUNS:
Daca doriti sa preluati aceasta functie trebuie sa fiti proprietarul apartamentului, iar cel mai important lucru, este sa aveti ceva timp ca sa va implicati si sa cunoasteti foarte bine Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.

Iar in finalul raspunsurilor am mai scris:

Multa bafta!!

Este asa greu de citit?
Daca nu sunteti atent ce va raspundem, nu ne injurati tot pe noi, nu incercati sa aflati raspunsul citind printre randuri, aveti rabdare si nu intrebati in bataie de joc:

stie cineva despre ce vorbesc ... sau am nimerit siteul gresit ?


Special v-am dat si Legea 230 si HG 1588 ca sa cititi mai mult decat raspunsurile primite!
Presedintele ales al asociatiei de proprietari care a incheie un contract de mandat penru o perioada determinata, remunerat asumandu-si astfel atributii si responsabilitati daca demisioneaza inainte de finalizarea mandatului acest lucru poate creea prejudicii asociatiei dar el nu raspunde in fata legii si a proprietarilor pentru neindepinirea mandatului pana la capat?
Orice om, inclusiv presedintele unei asociatii de proprietari, poate demisiona din functia pe care o indeplineste la un moment dat din diferite motive. Demisia este un act de vointa personala si nu depinde de nimic si de nimeni,necum sa intre in sfera penala.

Sigur ca o asociatie de proprietari poate deveni disfunctionala la un moment dat din aceasta pricina, dar nu penala.

Viata unei asociatii se poate desfasura cat de cat normal daca este administrata normal, la limita, daca locatarii isi achita cotele de intretinere, iar administratorul incaseaza si plateste facturile, daca tine o evidenta contabila corecta, daca elaboreaza la timp listele de intretinere.
Dar este nevoie ca lista de intretinere si statul de salarii si indemnizatii sa fie semnate de presedinte, Este nevoie de el si de un comitet executiv pentru a se intruni si a rezolva o serie de probleme care apar in viata unei asociatii, e nevoie de el ca sa incheie sau sa reinnoiasca contracte cu furnizorii, cu prestatorii, este nevoie de el si in cazul in care trebuie sa instituie privilegiul imobiliar sau sa se ocupe de procesele intentate restantierilor sau tertilor.

E stiut faptul ca proprietarii nu se inghesuie sa preia aceste functii de raspundere de pe urma carora au mai putin de castigat, dar mult de pierdut - timp, nervi, atentie acordata multor lucruri care pana acum nu-i preocupau.

In cazul in care un proprietar se simte capabil sa se dedice comunitatii, atunci el trebuie sa fie dorit si ales de proprietari, in conditiile legii.
Nu administratorul il pune presedinte, ci se convoaca o AG si se supune la vot alegerea presedintelui. In aceasta situatie cei doritori se propun sau sunt propusi de altii si votati in AG.

Presedintele nou ales se poate informa de la administrator asupra situatiei financiare a asociatiei, poate consulta dosarele lunare ale asociatiei, diferitele registre, dar asupra sa nu preia decat stampila asociatiei.
@tomasso, dumneavoastra raspundeti in fata legii daca va dati demisia?
NIMENI nu poate sa fie fortat sa ramana in functia de presedinte al asociatiei, este adevarat ca sunt unii care odata ajunsi "in scaun" nu vor sa mai plece decat "cu picioarele inainte", dar asta este alta discutie!

Alte discuții în legătură

Asociatie fara presedinte apt4bm apt4bm Buna, asociatia de proprietari in blocul nostru a fost infiintata in 2001. de atunci cei care apareau trecuti ca membrii ai comisiei de cenzori au vandut ap ... (vezi toată discuția)
Alegere presedinte timpuriu timpuriu candidatul pentru functia de presedinte al unei asociatii de propietari deja constituite , trebuie sa fie membru al comitetului executiv ( in legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)
Cine este seful? elga50 elga50 Cine este seful unei Asociatii de proprietari pe cale administrativa si in ce lege se prevede acest lucru. Cine sanctioneaza o Asociatie de proprietari / ... (vezi toată discuția)