avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita dubioasa
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita dubioasa

Buna ziua,am o problema mai delicata si diferita de cele obisnuite. Locuiesc cu mama mea intr-un apartament,intr-o vila de doua etaje.In anul 2012 vecinul nostru de la etajul 2 ne-a actionat in instanta,pentru a fi obligate sa ne dam acordul pentru inceperea lucrarilor de renovare la fatada si acoperisul imobilului.Au castigat si noi am fost obligate sa fim de acord cu aceste lucrari. Pe baza acestei hotarari ne-a actionat din nou in instanta si ne-au cerut despagubiri in valoare de 24.000 lei. Au castigat si acest proces,dar sentinta nu a fost definitiva. Am atacat hotararea cu recurs,recursul a fost acceptat si stabilit pentru data de 15.12.2014.In martie,acest an vecinii mei platesc o taxa de 5 lei si fac hotararea definitiva in ciuda faptului ca noi declarasem recurs. Cu aceea hotarare facuta definitiva se duc la executorul Judecatoresc Adrian Moianu si acesta incepe procedura de executare silita impotriva noastra.Noi am facut contestatie la executare dar ne-a fost respinsa pentru ca nu am platit taxa de timbru(mentionez ca mama nu are venituri,iar eu am un salariu de 900 lei). In data de 14.11.2014 executorul judecatoresc ne vinde imobilul pentru suma de 107000 lei,desi suma la care a fost evaluat este cam 77.000 euro.Am depus contestatie impotriva procesului verbal de licitatie.Mentionez ca eu si mama,am achizitionat imobilul pe legea 112,IN RATE,urmand ca pana in 2022 sa lichidam debitul.
Intrebarea mea este: Are dreptul acest executor judecatoresc sa vanda un imobil,deja grevat de sarcinii? Mai ales ca nu ia anuntat si pe cei de la ROM-VIAL ca a scos imobilul la licitatie.
Va multumesc pentru atentie.
Buna ziua,
In situatia dumneavoastra ati fost pusa in executare pentru o sentinta executorie, nu are importanta ca nu este definitiva, art.633. C.p.civ. "Sunt hotarari executorii: hotararile date in prima instanta, fara drept de apel " ceea ce a avut de facut vecinul dumneavoastra a fost sa legalizeze acea hotarare si sa o puna in executare( legea spune ca isi asuma riscul daca dumneavoastra veti castiga in recurs), de aceea a platit o taxa de 5 lei.
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2014
ASISTENTAEXECUTARE.RO, Avocat
yzyy a scris:

De asemenea este stipulat in contract ca noi devenim proprietare in drept,doar dupa achitarea sumei totale.


Ati putea cita exact aceasta clauza? Poate doar ati inteles acest lucru si scrie de fapt altceva.
Revin.Dvs. sinteti propietara de la data incheierii contractului de vinzare-cumparare.Clauza de care spuneti se refera numai la faptul ca vinzarea-cumparearea fiind in rate, numai dupa achitarea tuturor ratelor ( achitarea pretului integral ) deveniti propietara de " deplin drept ", adica aveti si dreptul de dispozitie asupra imobilului ( puteti in principiu sa-l vindeti ) , dupa radierea ipotecii vinzatorului inscris in CF si trecerea termenului de interdictie prevazut in legea 112/1995. Nu va recomand sa va agatati de iluzia ca ar fi ceva nelegal privind vinzarea silita ( executarea silita a locuintei !) a imobilului! Adjudecatarul se subroga , prin operatiunea de adjudecare ( vinzare silita ) in drepturile si obligatiile dvs. urmind sa plateasca in locul dvs. restul de rate neachitate, in urma faptului ca a devenit noul propietar al locuintei.Cititi dezmembramintele dreptului real de propietate ( nuda propietate, dreptul de folosinta si dreptul de dispozitie ).
Doamna Bianca Tudose, [editat]

Spuneti ca "nu este vorba despre o vanzare ca sa fie valabile prevederile mentionat e de dvs. Este vorba de procedura vanzarii prin licitatie publica fiind aplicabile prevederile din Cpc - procedura executarii silite." Mi-e teama ca practica judiciara va contrazice.

Iata ce spune Tribunalul Bucuresti, intr-un recurs:

"[...] vânzarea la licitaţie la preţul cel mai mare oferit trebuie corelat în mod necesar cu dispoziţiile legale în materia vânzării referitoare la preţ cuprinse în art. 1303 din Vechiul Cod civil aplicabil în cauză. În această privinţă, tribunalul consideră că aceste dispoziţii sunt pe deplin aplicabile şi în cazul vânzării silite, în ceea ce priveşte condiţiile generale de validitate ale oricărui act juridic cu referire la cauza acestuia, mai exact la scopul imediat, contrapestaţia, deoarece, chiar dacă o asemenea vânzare se realizează prin mijlocirea executorului judecătoresc, ea nu se poate îndepărta de la aceste condiţii generale şi esenţiale pentru validatea sa.
Prin urmare, tribunalul are în vedere că dispoziţiile art. 1303 din Vechiul Cod civil, stabilesc că preţul vînzării trebuie să fie serios şi determinat de părţi. În analiza acestei condiţii reţine că preţul serios presupune ca el să fie stabilit astfel încât să nu fie disproporţioant în raport de valoarea lucrului, încât să se considere că nu există şi prin urmare să nu poată constitui obiect al obligaţiei cumpărătorului şi cauză suficietă a obligaţiei asumată de vânzător
."

Detalii: [ link extern ]

Alte surse in sensul mentionat mai sus:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Pe viitor, am rugamintea sa va informati foarte bine sau sa consultati un avocat inainte de a va exprima opinia pe forumuri.

Domnule Cornea Florin, sunteti sigur ca in contract e vorba despre proprietar "de plin drept" ? Doamna a vorbit despre "proprietar in drept". Ce va face sa credeti ca doamnei i s-a transmis numai un dezmembramant al dreptului de proprietate ? [editat] Faceti confuzie intre "dezmembramintele" dreptului de proprietate si "atributele" dreptului de proprietate.Daca i s-a transmis numai un dezmembramant al dreptului de proprietate, cine credeti ca are nuda proprietate ? Si cum ar fi executata legal doamna prin vanzarea imobilului, daca nu are nuda proprietate, ci numai un dezmembramant ? Nu ar fi mai bine sa fiti mai echilibrat, precum domnul Marian Bratu de mai sus, si sa asteptam cu totii sa ne spuna doamna exact ce scrie in acea clauza ? Numai asa vom avea certitudinea momentului la care se transmite dreptul de proprietate in patrimoniul doamnei si a mamei sale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator
[editat]
PS. Dezmembramintele dreptului de proprietate sint cuprinse in art. 693 - 772 din Noul Cod civil.Codul civil nu cuprinde o definitie a acestora ( sint in numar de cinci ) dar sint definite de doctrina ca fiind drepturi reale principale ce deriva din dreptul de proprietate asupra unui bun proprietatea altei persoane care se constituie sau se dobindesc prin transferarea unor elemente ale continutului juridic al dreptului de proprietate asupra bunului respectiv ,catre o alta persoana sau prin exercitarea acestor elemente de catre proprietarul bunului si o alta persoana.Credeti ca explicitarea teoretica a dreptului de proprietate si a continutului juridic al dreptului de proprietate ajuta persoana in cauza ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil grevat de sarcini teisoara teisoara Buna ziua, as vrea sa cumpar un apartament la licitatie (primul termen),dar care are notate urmatoarele sarcini - -contract de ipoteca -cesiune ... (vezi toată discuția)
Licitatii publice geogeorge geogeorge buna ziua, am cateva notiuni la care as dori o lamurire,daca se poate: 1)in urma achizitionarii la licitatie publica a unui imobil,ce se intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
adjudecare imobil eugennico eugennico Am adjudecat la licitatie un imobil la 75% din valoare fiind creditor, in luna ianuarie, l-am intabulat personal la ocpi , am deschis rol la primarie. Am ... (vezi toată discuția)