avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita dubioasa
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita dubioasa

Buna ziua,am o problema mai delicata si diferita de cele obisnuite. Locuiesc cu mama mea intr-un apartament,intr-o vila de doua etaje.In anul 2012 vecinul nostru de la etajul 2 ne-a actionat in instanta,pentru a fi obligate sa ne dam acordul pentru inceperea lucrarilor de renovare la fatada si acoperisul imobilului.Au castigat si noi am fost obligate sa fim de acord cu aceste lucrari. Pe baza acestei hotarari ne-a actionat din nou in instanta si ne-au cerut despagubiri in valoare de 24.000 lei. Au castigat si acest proces,dar sentinta nu a fost definitiva. Am atacat hotararea cu recurs,recursul a fost acceptat si stabilit pentru data de 15.12.2014.In martie,acest an vecinii mei platesc o taxa de 5 lei si fac hotararea definitiva in ciuda faptului ca noi declarasem recurs. Cu aceea hotarare facuta definitiva se duc la executorul Judecatoresc Adrian Moianu si acesta incepe procedura de executare silita impotriva noastra.Noi am facut contestatie la executare dar ne-a fost respinsa pentru ca nu am platit taxa de timbru(mentionez ca mama nu are venituri,iar eu am un salariu de 900 lei). In data de 14.11.2014 executorul judecatoresc ne vinde imobilul pentru suma de 107000 lei,desi suma la care a fost evaluat este cam 77.000 euro.Am depus contestatie impotriva procesului verbal de licitatie.Mentionez ca eu si mama,am achizitionat imobilul pe legea 112,IN RATE,urmand ca pana in 2022 sa lichidam debitul.
Intrebarea mea este: Are dreptul acest executor judecatoresc sa vanda un imobil,deja grevat de sarcinii? Mai ales ca nu ia anuntat si pe cei de la ROM-VIAL ca a scos imobilul la licitatie.
Va multumesc pentru atentie.
Buna seara. Va multumesc pentru raspunsuri. Ca sa lamuresc mai bine problema; in contractul de vanzare-cumparare incheiat intre mine si ROM-VIAL se stipuleaza exact ce am scris mai sus: "se vinde apartamentul X,in valoare de...,in suprafata de...,in rate egale in valoare de...,ultima rata fiind in iulie 2022. Locuinta nu se poate instraina timp de 10,sub nici o forma." Acum un an am incercat sa iau un credit cu ipoteca. Nu s-a putut deoarece apartamentul era grevat de sarcini. Cei de la ROM-VIAL mi-au spus ca nu pot sa fac nimic cu apartamentul pana nu-l achit integral. Dumneavoastra spuneti ca la licitatie se poate vinde un apartament deja grevat,cei de la ROM-VIAL spun ca nu se poate,deoarece doar eu si mama avem dreptul de a plati acea suma de bani,conform regulamentului lor. Eu nu mai inteleg nimic. Totusi ceva am priceput! Am priceput ca atata vreme cat esti judecator sau executor,legea este in mana ta si poti sa furi,sa distrugi viata unor oameni,cat vrei si niciodata nu esti tras la raspundere.La primele doua licitatii care le-a organizat executorul Adrian Moianu,nu s-a prezentat nici un ofertant. La a treia licitatie,s-au prezentat in mod miraculos opt persoane,care au oferit care mai de care niste preturi aberante,intre 60.000 lei si 107.000 lei. Iar acea suma de 23.000 lei,pentru care a fost scos la licitatie apartamentul,este rezultatul unor magarii din partea "vecinilor" mei.Au facut un simulacru de reparatie a imobilului pe exterior,au adus o tona de bonuri fiscale pentru materialele respective si asta a fost! Renovarea unei vile cu doua etaje a costat 50.000 lei!
Oricum va multumesc pentru mesaje si va rog sa nu folositi acest topic ca motiv de cearta intre domniile voastre. O seara buna.
Va inteleg frustrarea generata de dramatismul situatiei in care va aflati. Totusi, dupa cum majoritatea juristilor v-au raspuns deja, nu vad probleme procedurale in modul in care s-a vandut bunul imobil, si acum argumentat:
1. executorul nu ia de capul lui hotararea de a urmari bunurile imobile ale debitorului sau oricare alt mijloc de recuperare a creantei creditorului; in speta, creditorul dvs. cred ca a solicitat in mod expres executarea silita imobiliara, iar executorul este la dispozitia creditorului. Mai mult, raportat la ceea ce ati spus initial ca beneficiati de venituri modice, este clar ca nu era in avantajul creditorului sa astepte sa recupereze din poprirea veniturilor;
2. cu privire la proprietarul imobilului nu cred sa existe neconcordante pentru ca la demararea procedurii de urmarire a bunului imobil, executorul solicita un extras de informare de la cadastru.
3. In cadrul executarii silite, ca regula, sau principiu de drept se urmarestea realizarea interesului creditorului. De aceea apararile ce se formuleaza de debitor sunt cumva limitate ori conditionate, tocmai pentru a nu prejudicia creditorul, in mod nejustificat, de la scopul final al procedurii de executare silita, adica recuperarea cu celeritate a creantei sale (vorbim aplicat la speta, pentru ca bineinteles se poate cere executarea silita si a unei obligatii de a face sau a nu face).
4. Nu insist pe subiectele pe care ati primit deja raspuns: pe noua procedura civila hotararile date in prima instanta sunt executorii, adevarat, pe riscul creditorului, chiar daca sunt supuse cailor de atac; da, trebuia sa platiti taxa de timbru la contestatia la executare sau sa solicitati ajutor public judiciar; da trebuia sa fi solicitat si suspendarea executarii silite, pentru care capat de cerere trebuia sa achitati cautiune (pe care ati fi recuperat-o daca v-ar fi fost admisa contestatia)...
5. Nu comentez afirmatiile celor de la care ati cumparat imobilul in cauza, si oricum nu ar trebui sa fie relevanta pentru dvs opinia lor, ci doar opiniile juridice avizate... inteleg ca ati consultat deja cativa avocati, insa opinia lor, pertinenta zic eu, nu a fost pe masura asteptarilor dvs.
6. Pe viitor e bine de stiut ca asociatiile de proprietari si hotararile reprezentantilor legali ori adunarii generale a acestora trebuiesc respectate de toti membrii lor. Altfel, exista si astfel de consecinte...
yzyy a scris:

...
Pe baza acestei hotarari ne-a actionat din nou in instanta si ne-au cerut despagubiri in valoare de 24.000 lei. Au castigat si acest proces,dar sentinta nu a fost definitiva. Am atacat hotararea cu recurs,recursul a fost acceptat si stabilit pentru data de 15.12.2014.In martie,acest an vecinii mei platesc o taxa de 5 lei si fac hotararea definitiva in ciuda faptului ca noi declarasem recurs.
...



Apel catre toti utilizatorii care au avut bunavointa de a posta in cadrul acestui subiect :

Recursul declarat de yzyy nu se judecase la momentul cand "vecinii" au investit sentinta primei instante cu titulatura de definitiva , insa era inregistrat !!!

Nimeni nu observa in acest aspect un impediment pentru a se trece la executarea silita ?

:O
Si care ar fi impedimentul? Noul cod de procedura specifica foarte limpede ca executarea silita a hotararilor definitive se face pe riscul creditorului.
yzyy a scris:

"se vinde apartamentul X,in valoare de...,in suprafata de...,in rate egale in valoare de...,ultima rata fiind in iulie 2022. Locuinta nu se poate instraina timp de 10,sub nici o forma."


Cu tot respectul, din ce scrieti aici eu unul inteleg ca sunteti proprietar. Astept cu interes de la utilizatorii de profil juridic dar eu unul asta inteleg din aceasta exprimare.

E ca si cum ati lua de la credit cu ipoteca de la o banca ... deveniti proprietarul dar nu aveti voie sa faceti ce vreti cu respectiva proprietate pana nu va achitati datoriile.

Haideti sa luam alt caz. luati un credit de nevoi personale pe care il garantati cu ipoteca (peste 15000 euro e obligatorie ipoteca. Sa zicem ca luati 20000 euro si va luati de ei o masina care costa 20000. Sunteti proprietara masinii, chiar si a casei cu precizarea ca aveti o datorie de 20000 euro la banca si daca vreti sa va vindeti casa trebuie sa achitati ipoteca inainte de aceasta vanzare.

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil grevat de sarcini teisoara teisoara Buna ziua, as vrea sa cumpar un apartament la licitatie (primul termen),dar care are notate urmatoarele sarcini - -contract de ipoteca -cesiune ... (vezi toată discuția)
Licitatii publice geogeorge geogeorge buna ziua, am cateva notiuni la care as dori o lamurire,daca se poate: 1)in urma achizitionarii la licitatie publica a unui imobil,ce se intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
adjudecare imobil eugennico eugennico Am adjudecat la licitatie un imobil la 75% din valoare fiind creditor, in luna ianuarie, l-am intabulat personal la ocpi , am deschis rol la primarie. Am ... (vezi toată discuția)