avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

De ce nu s-ar putea renunta la doctorat?

Cu ceva timp in urma premierul a anuntat ca renunta la titlul de doctor in drept. In urma acestui anunt au aparut diverse reactii iar unul dintre fostii avocati ai poporului a facut urmatoarea declaratie:

"Un doctor în drept sau la altă materie nu poate renunța la titlu, ci eventual i se poate retrage titlul repectiv pentru anumita fapte sau situații care au generat o astfel de măsură", a declarat la Realitatea TV profesorul de Drept constituțional, Gheorghe Iancu.
"Numai cel care a dat, a acordat diploma de doctor, poate să purceadă la retragerea diplomei şi a titlului. Aşa scrie legea", a explicat la Realitatea TV Iancu, care a precizat că, "din nefericire", i-a fost profesor lui Ponta.

Deja stiti si ca in urma reactiilor din mass-media premierul si-a facut un act normativ cu valoare de lege care sa-i permita sa renunte la titlul de doctor. :O
Imediat ce am citit declaratia prof. Gh. Iancu m-am intrebat: "De ce nu s-ar putea renunta la un titlu stiintific?"
Unu. In primul rand, fac observatia ca purtarea titlului de doctor este un drept, nu o obligatie. De principiu, daca nu exista vreo interdictie expresa, la un drept se poate renunta.
Doi. Nu exista vreo interdictie privind renuntarea la titlul de doctor iar Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (inainte de modificarea ei prin OUG) prin art. 170 nu dispune decat privitor la retragerea titlului de doctor in conditiile nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională.
Trei. Haideti sa scoatem frauda si plagiatul din schema si sa presupunem ca dl X, a obtinut titlul de doctor (pe bune) la aceeasi universitate la care au obtinut titlul de doctor inca vreo 100 de alti plagiatori, afara de cel amintit mai sus. Dezamagit de lipsa de probitate si de coruptia academica, in semn de protest, vrea sa renunte la titlul de doctor obtinut la aceasta universitate. Dl. prof. Gh. Iancu zice ca nu poate face asta cu motivarea ca titlul i-a fost acrodat printr-un ordin al ministrului educatiei.
Patru. Las la o parte discutia privind natura ordinului ministrului educatiei prin care se acorda titlul de doctor si revin la esenta problemei: Cat timp purtarea titlului de doctor este un drept pe care-l dobandesti in urma promovarii unor examene si a sustinerii publice a tezei de doctorat si nu exista vreo interdictie expresa de ce nu se poate sa renunt la titlu? Simplul fapt ca ministrul educatiei a indeplinit formalitatile de verificare a conditiilor de acordare si a dispus printr-un act pur formal acordarea titlului nu mi se pare un argument convingator.
P.S. Desigur ca renuntarea la titlul de doctor nu poate impiedica cercetarile privind conditiile acordarii acestui titlu unde avem un profesor coordonator partas la frauda, o comisie complice si o multime de acte facute in dorul lelii. Desigur ca nu numai plagiatorul trebuie pedepsit ci toti cei care fie cu intentie, fie din culpa au permis astfel de anomalii.

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 13:37, 11 Ianuarie 2015
Eu as anula din constitutie dreptul guvernului la OG. De fapt boala politicii este non-dialogul, mostenire dinainte de 1989. Apropo, aceste OG gen ponta nu pot intra la abuz de serviciu? De exemplu daca un OG este emis pe baza unor minciuni spuse de prim-ministru si in comisiile parlamentului?
@u.b.i.k
Plagiatul academic este o chestiune usor diferita[...]

Asa o fi, sunteti pe taramul d-voastra si va puteti zbengui cu gratie printre sofisme.
Insa in lumea mea, lumea celor destupati la minte, nu se face nicio diferenta intre maruntul escroc, cel care ,,ciupeste" doi poli de la o baba vanzandu-i un aparat de bagat ata-n ac si asa-zisii white collar, care escrocheaza mii, zeci de mii de ...,,creduli" vanzandu-le vise : ambii sunt escroci.
OUG-ul de modificare a legii Educatiei a fost dat, pentru ca altfel dl. Ponta putea sa isi piarda calitatea de avocat.
Dupa cum se cunoaste, dl. respectiv a devenit avocat fara ca sa dea examen, desi nu avea suficienta vechime pentru a intrunii aceasta conditie. Detinand titlul de Doctor in Drept, nu mai intra in discutie vechimea, pentru a putea intra in barou fara examen.
Astfel ca daca renunta la titlul de doctor in drept, in baza OUG, si nu ii este retras de catre Universitatea Bucuresti pentru plagiat/frauda/nemeritat/etc, nu mai poate avea probleme in privinta calitatii de avocat.
...asa ca balena este un peste mare :) si pentru ca este mare face ce vrea in oceanul ei.
=D>

Cea mai inteligentă postare pe acest topic. Bravo. :)
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
@Birou-De-Mediator
:love2:
Are dreptate Patrick_ foarte inteligenta postarea. De fapt, este atat de inteligenta incat cu toate ca este absolut adevarat ce ati scris nu cred ca ii putea trece d-lui in cauza prin cap asa ceva. Cred ca la el este mai mult o incapatanare de om slab care vrea sa fie el totdeauna deasupra si cu ultimul cuvant (ce va de genul: "Ce, ba? Sa-mi luati voi mie doctoratu' ? Tineti-va, ba, doctoratu' si [autoeditat] plecati de la usa mea ca pun cainii pe voi! Milogilor!")
:strong:

Alte discuții în legătură

Lucrarea de doctorat plagiată poate fi obiectul unui dosar penal? icealinutza icealinutza Se vehicula zilele trecute pe mass media următoarea știre: Lucrarea de doctorat a domnului \"X\" face obiectul unui dosar penal, după ce \"Academia ...\" a ... (vezi toată discuția)
Plagiat mariana33 mariana33 Buna, Am si eu nevoie de ajutor in urmatoarea problema. Am facut o lucrare de licenta, iar anul acesta, profesorul care mi-a fost coordonator la lucrarea ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sau diploma bryan bryan pentru acordarea sporului de 15% de doctorat trebuie diploma sau e de ajuns si o adeverinta din care rezulta acest lucru( am inteles ca ptr. eliberarea ... (vezi toată discuția)