avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanþã preºedinþialã încredinþare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanþã preºedinþialã încredinþare minor

As dori sa stiu daca intr-un astfel de dosar sunt ascultati copiii si daca se tine cont de parerea acestora(asta in cazul in care minorii au varsta de 10 ani impliniti-bineinteles)si in cazul in care nu sunt ascultati cum pot solicita aceasta;mentionez ca exista pe rol si un proces de divort iar autoritatea tutelara mentioneaza pozitia copiilor fata de ambii parinti.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dragoste_de_tata , utilizator 14:49, 1 Februarie 2010
rarespopa a scris:

Aveti dreptate insa lunga durata a unui proces si neintelegerile dintre soti nu sunt in sine motive de urgenta deoarece se considera ca parintii chiar aflati in aceasta stare pun pe primul loc interesul copilului. Reclamantul trebuie sa demonstreze fara putinta de tagada ca amanarea incredintarii minorilor in situatia data este de natura a prejudicia iremediabil dezvoltarea armoniasa a acestora...
Iminenta eventualelor escaladari si degenerari a tensiunilor dintre soti trebuie demonstrata si ea deoarece instanta nu are dreptul de a prezuma ca acest lucru se va intampla chiar daca pare posibil.

In esenta sunt de acord cu dumneavoastra dar aceste lucruri trebuie motivate/demonstrate pentru ca actiunea sa aiba sorti de izbanda.


Neintelegerile dintre parinti genereaza o stare de stres minorului.Daca fiecare sustine ca are drepturi si nu se inteleg, instanta, in toate cazurile mele, dupa mici nedumeriri a procedat la judecarea pe fiond ca cauzei.
Daca nu exista neintelegeri intre parinti se poate respinge actiunea.Dar, daca nu exista neintelegeri nimeni nu plateste avocat doar asa ca nu are ce face cu banii.
Daca instanta este neincrezatoare se va putea lamuri odata cu administrarea probatoriului.Prin urmare, toata povestea se rezuma la gravele neintelegeri dintre parinti cu privire la exercitarea drepturilor asupra minorului intrucat in lipsa unei hotarari judecatoresti pronuntate pe cale de ordonanta presedintiala ambii parinti au drepturi perfect egale.Asa e legea.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule avocat Lascoschi, eu inteleg ca asa este legea numai ca obiectiv vorbind, in realitate nu prea se intampla ce spune legea. Eu spre ex am fost impiedicata sa-mi vad copilul timp de 6 luni pe motiv ca exista o ordonanta presedentiala ce stabilea domiciliul copilului la tata, pana la solutionarea definitiva a fondului si eu dupa spusele fostului, trebuia sa introduc actiune pt program de vizitare, ordonanta tinand loc hotararii de incredintare...La doua saptamani dupa pronuntarea ordonantei, s-a pronuntat si fondul in favoarea mea, dar hotararea nefiind definitiva a trebuit sa astept si sa sufar doar pentru niste chestiuni birocratice si datorita rautatii si orgoliului a 3 persoane...
Este doar un exemplu in care legea nu s-a aplicat chiar daca am recurs la toate mijloacele posibile si in care instanta pe ordonanta , dupa parerea mea nu a studiat bine dosarul.. Avand aceleasi acte instanta de fond a hotarat contrariul..
Bun asta a fost, dar ceea ce este important si siner imi pare rau pentru aceasta, copilul chiar daca avea 5 ani, are amintiri destul de urate . Aveti dreptate ca sunt copiii care sufera, dar si adultii sufera ca niste lei in cusca, sechelele ramanand pe viata, nu se pot uita....

Dar ce facem cu ordonanta d-lui??? cel mai bine este sa discutati cu fosta sotie si sa va ascultati reciproc, fara sa impuneti unul altuia nimic.. Puneti totul in balanta, apoi luati impreuna o hotarare.
Si nu uitati copiii la 8,9 ani nu sunt capabili sa decida pentru ei, dar sunt adultii care decid(incluzand instanta)!!!!

Va doresc numai bine!

In cazul dvs fara program de vizitare stabilit prin hotarare pe cale de ordonanta presedintiala aveati probleme intrucat tatal nu va lasa.Deci, nu era vorba de o interdictie legala.
Este doar o obstructie profitand de situatia de fapt.
In cazul dvs. daca deschideati un proces pe ordonanta primeati dreptul de vizitare.Aici nu ati stiut dvs. cum sa procedati si din acest motiv s-a ajuns la aceasta situatia.Nu legea va interzicea.

avocat Claudiu Lascoschi
Tatal avea odonanta pentru domicilul minorului, eu incredintarea. Si cu drepturile si obligatiile parintilor cum ramanea?? Aveam drepturi si obligatii ca si fostul sot nu, este ceea ce ati spus dvs. Si drepe
turile copilului de a vedea ambii parinti??

Am actionat legal , dar nu pt program de vizitare ci pt anularea primei ordonantei di obligarea tatalui sa-mi dea copilul, atata timp cat aveam incredintarea si era specificat ca motivare a hotararii mediu psihosocial, la locuinta tatalui, abuziv pt minor... A trebuit sa astept 4 luni redactarea hotararilor, in acea perioada erau f.multe dosare..

Eu v-am dat doar un ex de caz cand pentru aceleasi acte doua instante se pronunta diferit... Motivul? studiul dosarului altceva nu cred...

Ceea ce dvs imi spuneti nu am putut sa accept, dar oricum important este ca s-a terminat totul si este liniste!!!

Va multumesc

Da, in privinta drepturilor minorului aveti perfecta dreptate.Cei mari fac ce vor ei si nu ce vrea copilul.:(
Din punctul meu de vedere este putin ciudat ca instanta sa se pronunte in mod diferit pe ordonanta fata de fondul procesului, dar se pare ca se intampla in practica judiciara si asa ceva.
Depinde insa si cum se judeca partile din proces.Nu este o regula ca cel ce castiga pe ordonanta sa castige si fondul.
Prin urmare, nu este vorba neaparat vorba de lipsa studiului dosarului.Depinde si de ceea ce rezulta din probe.

Se poate intampla sa se castige in doua instante si sa se piarda in cea de-a treia in cazul divortului cu incredintare minor.Dar, pentru a se ajunge la o asemenea solutie e nevoie sa se administreze probe la modul serios.

Alte discuții în legătură

Divort  stoica_tatiana_2002 stoica_tatiana_2002 va rog. sotul meu a parasit domociliul meu. avem 2 copii sub 7 ani.el ar vrea sa aiba autoritate sa ii ia cand vrea.el vrea sa divorteze sa fie liber. nu ar ... (vezi toată discuția)
Obtinere ordonanta prezidentiala pt. incredintare minor beldan beldan ce acte trebuie depuse la judecatorie pentru obtinerea unei ordonante prezidentiale-incredintare minor si cum se redacteaza? (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala cris_deo cris_deo Buna seara. As vrea sa stiu daca pot introduce actiune pe cale de ordonanta presedentiala pentru a sti si eu ca parinte de situatia copiilor mei deoarece sunt ... (vezi toată discuția)