avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stagiu cotizare pt. somaj, pentru contracte munca pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stagiu cotizare pt. somaj, pentru contracte munca pe timp partial

Buna

Pentru a intra in somaj am citit in lege ca e nevoie de un stagiu de cotizare de 12 luni la 8 ore / zi, in ultimele 24 luni.
Eu am avut in ultimele 24 de luni mai multe contracte de munca pe 8 ore, dar si 2 ore / zi.
Prima intrebare, la timp partial se calculeaza cumulativ timpul adiaca toate luniile din ultimele 24 luni dupa care se imparte la 4 si rezulta numarul de luni echivalente lucrate la 8 ore?
A doua, se va cumula si daca am avut in acelasi timp 2 contracte de munca unul pe 8 ore si altul pe 2 ore?
In cazul meu as dori sa stiu daca cu stagiul meu din ultimele 24 luni pot sau nu sa ies in somaj:
am 7 luni la 8 ore si 21 de luni la 2 ore.
Daca da cum se va completa adeverinta pentru stagiu, daca numarul luniilor este mai mare de 12? Exista supliment sau se vor atasa 2 adeverinte impreuna?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:07, 11 Iunie 2009
Da , este posibil ca in aceasta aglomeratie de someri functionarii sa nu mai fie foarte atenti la ce va spun.
Incercati sa gasiti la AJOFM o persona care sa va verifice cu atentie stagiul, poate ca totusi aveti stagiu la limita (eu nu va stiu datele foarte exact) si atunci e foarte importanta sa va puteti strange toate documentele pentru a depune doasarul chiar in prima zi calendaristica dupa incetarea contractului de munca, altfel se pierde stagiul.
Puteti merge in audienta la un sef de birou acolo sau la oficiul juridic.
Succes!
Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut de lege se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.
Multumesc pentru raspunsuri, dupa ce ITM-ul imi va elibera cartea de munca joi, vineri am sa ma adresez AJOFM pentru a-mi lista stagiul de cotizare si atunci voi vedea daca este suficient pentru a intra in somaj.
Am fost azi la AJOFM si mi-a verificat stagiul de cotizare: un an şi 7 zile adică 12,25 luni. Insemna ca totusi stagile de 8 ore cu 2 ore simultan se cumulează potrivit programului de la AJOFM. In fine am sa-mi depun dosarul si voi vedea daca va fi bine.
Nu cred ca ca pentru o zi/ luna in care exista contract cu 8 ore si contrcat cu 2 ore simultan se trece mai mult de 1 zi/ luna ca stagiu de somaj,
este mai mult decat probabil ca ati abut stagiu de 8 luni pentru contractul cu 8 ore.

Oricum daca aveti stagiu de 12 luni si 7 zile insemna ca trebuie sa depuneti dosarul la AJOFM foarte repede, adica mai repede de cele 7 zile pe care le aveti peste 12 luni, deoerece stagiul vi se calculeaza pe ultimele 24 de luni de la data depunerii cererii de somaj

Cred sau sper ca v-au atentionat de la AJOFM depsre acest lucru.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? gigiciuca gigiciuca Am fost angajat incepand cu data de 01.03.2008 pana pe 30.12.2008,apoi din 01.05.2009 pana pe 30.10.2009 dupa care am primit ajutorul de somaj incepand cu ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu daca am dreptul la somaj cristin28 cristin28 Buna dimineata, as dori sa stiu daca am dreptul la somaj, am fost angajata: - 01.06.2007 - 31.12.2009 cu 2 ore - 01.05.2009 - 31-12.2009 cu 8 ore - ... (vezi toată discuția)
Termene somaj nadia.berar nadia.berar Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta! Am lucrat cu 1/2 norma si mi s-a redus postul.Cand m-am prezentat la somaj dupa 4 zile, mi s-a spus ca daca nu am venit ... (vezi toată discuția)