avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stagiu cotizare pt. somaj, pentru contracte munca pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stagiu cotizare pt. somaj, pentru contracte munca pe timp partial

Buna

Pentru a intra in somaj am citit in lege ca e nevoie de un stagiu de cotizare de 12 luni la 8 ore / zi, in ultimele 24 luni.
Eu am avut in ultimele 24 de luni mai multe contracte de munca pe 8 ore, dar si 2 ore / zi.
Prima intrebare, la timp partial se calculeaza cumulativ timpul adiaca toate luniile din ultimele 24 luni dupa care se imparte la 4 si rezulta numarul de luni echivalente lucrate la 8 ore?
A doua, se va cumula si daca am avut in acelasi timp 2 contracte de munca unul pe 8 ore si altul pe 2 ore?
In cazul meu as dori sa stiu daca cu stagiul meu din ultimele 24 luni pot sau nu sa ies in somaj:
am 7 luni la 8 ore si 21 de luni la 2 ore.
Daca da cum se va completa adeverinta pentru stagiu, daca numarul luniilor este mai mare de 12? Exista supliment sau se vor atasa 2 adeverinte impreuna?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:07, 11 Iunie 2009
Stagiul se calculeaza in interiorul celor 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii ... Acel stagiu de 12 luni si 7 zile trebuie sa fie cuprins in perioada celor 24 de luni.
Deci daca imi depun dosarul luni 15.06.2009 stagiul se va calcula de la 15.06.2009-16.06.2007? Mi se pare ciudat sa calculeze asa stagiul, nu ar fi normal sa calculeze de la data cand mi s-a terminat preavizul adica 29.05.2009, deoarece este clar ca nu pot sa am stagiu dupa ce am fost disponibilizat? Daca imi gasesc de lucru si voi fi angajat din somaj sunt beneficii? Mersi....
Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 72. - (1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (2) lit. c) carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).
Buna ,

Ma intereseaza si pe mine subiectul de mai sus ... adica care sunt benefiiciile angajatorului , ce trebuie sa faca angajatorul in momentul angajarii unui somer?
M.Dacian a scris:

Deci daca imi depun dosarul luni 15.06.2009 stagiul se va calcula de la 15.06.2009-16.06.2007?

Da , asa se va calcula stagiul.

Daca vei primi somaj si te angajezi pe perioada nedeterminata, iti inceteaza somajul si vei primi de la somaj 30% din valoarea indemnizatiei de somaj pe perioada cat mai aveai de luat somaj.
Daca te angajezi pe perioada determinata, ti se suspenda somajul si la incetarea perioadei determinate de munca vei putea relua in plata somajul in baza aceluiasi dosar.
Pentru a beneficia de aceste lucruri va trebui sa anunti AJOFM inainte de a te angaja efectiv.

Se mai acorda niste prime de la somaj daca te vei angaja la o distanta amai mare de 50 de km de orasul in care ai domiciliul.

Pentru Ana_25:
Angajatorii pot benefciia de niste subventii de la AJOFM in situatia angajarii unor anumite categorii de someri (peste 45 ani, unici intretinatori de familie, pers cu handicap). daca beneficiaza de subventii sunt obligati sa mentina contractele celor astfel angajati cel putin 2 ani.
Puteti gasi tot despre aceste subventii in lg 76, normele ei, cu modificariel din 2009 HG 449/2009.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? gigiciuca gigiciuca Am fost angajat incepand cu data de 01.03.2008 pana pe 30.12.2008,apoi din 01.05.2009 pana pe 30.10.2009 dupa care am primit ajutorul de somaj incepand cu ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu daca am dreptul la somaj cristin28 cristin28 Buna dimineata, as dori sa stiu daca am dreptul la somaj, am fost angajata: - 01.06.2007 - 31.12.2009 cu 2 ore - 01.05.2009 - 31-12.2009 cu 8 ore - ... (vezi toată discuția)
Termene somaj nadia.berar nadia.berar Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta! Am lucrat cu 1/2 norma si mi s-a redus postul.Cand m-am prezentat la somaj dupa 4 zile, mi s-a spus ca daca nu am venit ... (vezi toată discuția)