avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stagiu cotizare pt. somaj, pentru contracte munca pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stagiu cotizare pt. somaj, pentru contracte munca pe timp partial

Buna

Pentru a intra in somaj am citit in lege ca e nevoie de un stagiu de cotizare de 12 luni la 8 ore / zi, in ultimele 24 luni.
Eu am avut in ultimele 24 de luni mai multe contracte de munca pe 8 ore, dar si 2 ore / zi.
Prima intrebare, la timp partial se calculeaza cumulativ timpul adiaca toate luniile din ultimele 24 luni dupa care se imparte la 4 si rezulta numarul de luni echivalente lucrate la 8 ore?
A doua, se va cumula si daca am avut in acelasi timp 2 contracte de munca unul pe 8 ore si altul pe 2 ore?
In cazul meu as dori sa stiu daca cu stagiul meu din ultimele 24 luni pot sau nu sa ies in somaj:
am 7 luni la 8 ore si 21 de luni la 2 ore.
Daca da cum se va completa adeverinta pentru stagiu, daca numarul luniilor este mai mare de 12? Exista supliment sau se vor atasa 2 adeverinte impreuna?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:07, 11 Iunie 2009
Eu am inteles ca stagiul se calculeaza de la data expirari preavizului de somaj si am 30 de zile ca sa-mi depun dosarul la AJOFM. Am intrebat si azi şi mi-a spus ca daca am lucrat in 2 locuri simultan duc adeverinta de la fiecare si stagiul este cumulativ, (am verificat si am doar 7 luni la 8 ore restul de timp la 2 ore cu suprapunere de stagi cotizare de 4 luni), lucru care explica de ce lor le-a iesit un an si 7 zile.
Daca asa v-au zis cu stagiul , asa o fi, e bine daca zic ca aveti stagiu! :) Insemana ca puteti lua somaj!

Insa aveti grija ca stagiul se calculeaza nu de la data expirarii preavizului in uram , ci de la data depunerii cererii, asat este mai mult ca sigur.
Scrie in lege;
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

Deci trevbuie sa aveti 12 luni stagiu de la data cand aveti cererea inregistrata la somaj, de aceea v-am zis sa fiti atent pentru ca aevti doar cele 7 zile la dispozitie (de la data incetarii preavizului) in care inca vi se mai mentiune stagiul de 12 luni !!
Credeti-ma ca nu vorbesc doar asa.. Acel functionar nu a caordat toata atentia necesara cazului dvs, credeti-ma.
Termenul de 30 de zile este intradevar in lege, dar in cazul dvs degeaba veti depune peste 20 de ziel cand nu veti mai avea stagiul complet de 12 luni.

Si-apoi de regula vinerea ALOFM-urile nu au program cu publicul, s-ar putea sa puteti depune dosarul doar luni.

Eu nu am niciun interes sa va conrtazic, ci doar va informez, pentru ca e pacat sa pierdeti acest drpet pentru ca luati de bun doar ce va zice functionarul acela.
Daca aveti intradevar stagiu de 12 luni si 7 zile, grabiti-=va, vedeti ce documente trebuie sa duceti la dosar si depuneti pana sa treaca cele 7 ziel.
Cand v-a incetat contractul de munca?
29.05.2009.
Bun si unul care are fix 12 luni cand isi depune dosarul daca cartea de munca iese de la ITM peste 2 saptamani?
Si in cazul meu eu primesc cartea joi adica a 8 -a zi . Daca azi am 1 an si 7 zile mai am timp sau nu?
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
M.Dacian, utilizator
Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii c.i.m., daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.

Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii c.i.m., indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
Freelis, de acord cu tine, dar sa nu uitam ca stagiul trebuie sa existe de la data inregistrarii cererri in urma cu 24 de luni !

Daca M.Dacian are stagiu de 12 luni si 7 zile la data incetarii contractului, el va putea obtine indemnizatia daca depune cererea in primele 7 zile dupa incetare cim, pentru ca dupa aceea nu va mai avea stagiul realizat.

M.Dacian.:
pentru a depune dosarul in termen trebuie sa soliciti eliberarea cartii de munca mai repede, explicand si motivul pentru care este necesara mai repede. Va trebui sa mergi si sa insisiti pentru acest lucru.
Astfel de situatii la limita mai exista si se rezolva daca se pune problema din timp, astfel incat angajatorul sau ITM-ul sa poata finaliza mai repede cartea de munca.

Singurul meu sfat este sa soliciti motivat eliberarea cu urgenat a cartii de munca si sa mergi cat mai repede sa depui dosarul.
Deasemena mai ai nevoie de o adeverinta tip (anexa 26), formularul il poti lua de la AJOFM si soliciti completarea acesteia de la toate locurile de munca avute in ultimii 2 ani.
mai ai nevoie de :
adevrinta de la administratia fiscala ca nu obtii alte venituri impozabile
adevreinta de la medic ca esti apt de munca
AJOFM nu va inregistra dosarul daca nu ai toate documentele cerute.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? gigiciuca gigiciuca Am fost angajat incepand cu data de 01.03.2008 pana pe 30.12.2008,apoi din 01.05.2009 pana pe 30.10.2009 dupa care am primit ajutorul de somaj incepand cu ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu daca am dreptul la somaj cristin28 cristin28 Buna dimineata, as dori sa stiu daca am dreptul la somaj, am fost angajata: - 01.06.2007 - 31.12.2009 cu 2 ore - 01.05.2009 - 31-12.2009 cu 8 ore - ... (vezi toată discuția)
Termene somaj nadia.berar nadia.berar Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta! Am lucrat cu 1/2 norma si mi s-a redus postul.Cand m-am prezentat la somaj dupa 4 zile, mi s-a spus ca daca nu am venit ... (vezi toată discuția)