FranciscGerber a scris:
Mai exact ce face aceasta firma de recuperare
Noi, in asociatie, am mers in instanta fara avocat de cele mai multe ori dar am apelat si la avocat cand am simtit nevoia.
Dar am primit oferta a doua firme de recuperare a debitelor si asa am aflat cum procedeaza. Prin contract acestia vor un comision de 10-20% din suma recuperata fara ca asociatia sa plateasca ceva initial. Ei mizeaza adesea pe recuperarea debitelor fara a ajunge in instanta si numai daca nu-l pot determina pe debitor sa plateasca vor actiona in instanta.
Trimit debitorului o notificare alba, apoi galbena si ultima rosie. Acestea sunt tot mai dure si poate ca au efect sa-i lamureasca (sa-i sperie mai bine zis) pe destinatari.
Sigur ca apoi ajung in instanta, juristul lor reprezentand asociatia, incearca sa castige procesul, apeleaza apoi la executor daca e cazul s.a.m.d.
O asemenea firma mi-a propus chiar si alta metoda: sa-i prezint situatia debitorului exact asa cum este cu documentatia care as pregati-o pentru instanta iar reprezentantul firmei de recuperare stufiaza datele si face asociatiei o oferta; oferta sigur ca nu o face decat dupa ce se convinge ca asociatia a lucrat corect si are actele "beton". Oferta consta in cumpararea de catre firma respectiva a debitului in sensul ca ofera asociatiei, in termenii unui contract bine intocmit, o suma de bani reprezentand 40-70% din debit. Asociatia incaseaza la semnarea contractului acesti bani si nu mai are pretentii de la firma asupra banilor pe care-i obtine firma de la restantier.
Sigur ca intr-o asociatie ce stabileste corect aceste debite este dificil sa renunte la jumatate din suma pentru ca nu are de unde sa o puna in gestiune si sa-si dea restantierul pe mana recuperatorului.
Acestea sunt cateva metode ce le-am aflat eu de la 2-3 firme de recuperare a debitelor.