avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conditii pentru instalare camera video scara blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conditii pentru instalare camera video scara blocului

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e nevoie ca toti locatarii sa isi dea acceptul sau doar o majoritate?

Multumesc.
In viata de zi cu zi, tot mai multe acte antisociale se produc in spatiile comune din blocuri (holuri, culuare de trecere, lifturi, etc.), au fost solutionate, cu ajutorul camerelor de luat vederi montate fix in acest scop.
Un ultim exemplu - o incerrcare de viol, s-a petrecut la IASI, in casa scarii/lift. Cazul a fost mediatizat la TV. Cu ajutorul imaginilor stocate, politia l-a depistat pe faptas in doar cateva ore.
Aprope in fiecare zi se intampla astfel de cazuri, iar daca faptasii sunt depistati - dupa prelucrarea imaginilor cu caracter personal - este bine, da? Pai este bine, ca de altfel de ce sa ne ferim?
De altfel legislatia este clara si ne spune explicit unde nu este voie sa se monteze aceste sisteme de inregistrare a imaginilor (cabine de proba, dusuri, toalete, etc).
Ca aceste sisteme trebuie montate cu firme autorizate, este altceva si nimeni nu poate sa zica nimic, iar preturile sunt in continua scadere.
Asociatia de proprietari poate instala un sistem de monitorizare video. Monitorizarea video este necesara iar politia indeamna asociatiile de proprietari sa faca acest lucru. Sigur ca se sistemul se instaleaza de profesionisti, de firme autorizate asa cum tot firme autorizate fac instaltia de gaz sau instalatia electrica...
Iata ceva despre evenimentul recent amintit de dl. Grecu.
"Cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele folosite de asociatia de proprietari a acelui bloc, politistii au reusit sa-l retina pe atacator la doua ore dupa cautari"
Cititi intregul articol pe adresa:
[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aviz "amatorilor": "Proprietatea comuna" dintr-un condominiu este tot un drept de proprietate privata. Mai concret este proprietatea pentru care dreptul de proprietate privata are 2 sau mai multi titulari.
Drept urmare toate partile comune dintr-o asociatie de proprietari intra sub incidenta legilor care fac referire la "proprietatea privata".


elga50 a scris:
Da, viata privata e si cand mergi in magazin si-ti cumperi carnati. Dar nimeni nu se ofuscheaza ca e filmat cand isi cumpara carnatii.


Puneti problema intr-un mod incredibil de copilares. Si bineneteles gresit.


Si in magazin si in baia personala si in holul blocului, dreptul de proprietate este "al proprietarului", deci nu al clientului de magazin sau musafirului care iti intra in casa. Incredibil.. #-o

Dreptul de proprietate nu poate fi incalcat pentru ca este garantat chiar de constitutie.
Insa daca este incalcat sau nu, tine de "realitatea" pusa fata in fata cu reglementarile in vigoare.
Un sistem de supraveghere montat corespunzator si care respecta toate prevederile legale in vigoare, in mod normal nu are cum sa incalce vreo libertate aunui proprieta.

Binenteles, daca sunt divergente, exista puterea judecatoreasca, care are tocmai acest rol, de a asculta ambele parti, de a cantari si apoi de a exprima o decizie.
Si in magazin si in baia personala si in holul blocului, dreptul de proprietate este "al proprietarului", deci nu al clientului de magazin sau musafirului care iti intra in casa. Incredibil..


Intrebare intrebatoare:
Camerele de supraveghere din magazine sunt puse sa urmareasca proprietarul daca sotia pupa macelarul sau vanzatorul, sau sunt pentru a descuraja infractorii si neregulile pe care le fac angajatii?
De ce credeti ca se monteaza camerele video in condominii, sa inregistreze daca se intampla ceva in condominiu, daca sunt atacati oamenii in lift, daca intra hoti, sau sunt montate sa urmareasca daca proprietarul X si-a scos cainele la plimbare, iar in cazul in care uita sa fie atentionat sa il scoata ca sa nu faca pe el?
Nu confundati (ca altii) partea comuna din condominiu cu apartamentul!
grandanat a scris:

Aviz "amatorilor": "Proprietatea comuna" dintr-un condominiu este tot un drept de proprietate privata. Mai concret este proprietatea pentru care dreptul de proprietate privata are 2 sau mai multi titulari.
Drept urmare toate partile comune dintr-o asociatie de proprietari intra sub incidenta legilor care fac referire la "proprietatea privata".


Nu am ce zice, este corect, dar care este legatura ca proprietarii au hotarat legal, ca trebuie sa-si monteze camere de luat vederi - si stim din ce cauza fac aceasta investitie ? Fiind "amatori", avem voie sau nu sa montam asemenea sisteme de supraveghiere?


.... Si in magazin si in baia personala si in holul blocului, dreptul de proprietate este "al proprietarului", deci nu al clientului de magazin sau musafirului care iti intra in casa. Incredibil..

Bun, si acest caz proprietarul magazinului poate poate sa-si monteze o camera de luat vederi in toaleta, in vestiarul unde se dezbraca lucratorii, in cabinele de proba, ca deh, este proprietar si poate sa face ce vrea pe proprietatea sa?

Dar A. Grecu, care este proprietar pe-un amarat de apartament, poate sa-si monteze o camera de luat vederi la "buda" ca, ce-mai, este propietar cu acte in regula pe toata locuinta?
Noi, aici pe forum, chiar am mai specificat unde este voie si unde nu este permis sa se monteze asemena sisteme de supraveghere. Este simplu, la intrarea in bloc nu avem decat sa punem un afis in care sa atentionam pe eventualii, ca blocul este supravegheat video...
................

....Un sistem de supraveghere montat corespunzator si care respecta toate prevederile legale in vigoare, in mod normal nu are cum sa incalce vreo libertate aunui proprieta.

Bine ca ati ajuns la aceasta inteleapta concluzie si drept sa va zic, nimeni de pe forum nu a comentat acest lucru: ... sistem de supravegere sa fie montat corespunzator si care respecta toate prevederile legale in vigoare
Din cele aratate mai sus nu prea se intelegea prea bine faza cu dreptul proprietarilor de a inregista si da pe mana autoritatilor faptele antisociale produse de anumiti infractori... Mai mult, cam cum s-ar chema un neispravit din blocul meu care-si depune gunoiul menajer in cutia pusa de noi pentru corespondenta nedorita (asociatia are un punct de colectare a gunoiului menajer, separat, undeva la 50-60 m de bloc). Sau cum se numeste cel care-si face "nevoile fiziologice " pe holul de la intrarea in bloc sau chiar in lift? Ar fi buna o camera de luat vederi sa-l depistam pe nesimtit?
.................
Cred ca lincul postat de catre dl. Adrian Totolici, clarifica multe din aspectele dreptului la proprietate, postate aici pe forum cu foarte multa ardoare, in special de catre @ynocennta, care ne explica cum se incalca dreptul de prelucrare a imaginilor cu caracter personal...
Trebuie sa ne gandim numai la faptul ca cine ar mai putea fi in locul acelei doamne: mama, sotia, sora, vecina, sau chiar un batranel care a mers la vreme de sera sa-si cumpere o bucatica de paine.
Sper ca nu am suparat pe nimeni!

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere lavinia_stoica lavinia_stoica Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - montare sistem supraveghere video Dorinel_77 Dorinel_77 Buna ziua In Adunarea Generala sa hotarat sa se monteze un sistem de supraveghere video la intrarea in bloc si la parter.......2-3 ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere! ionut.nicolin89 ionut.nicolin89 Buna ziua, locuiesc intr-un complex nou de blocuri. Asociatia doreste instalarea camerelor de supraveghere in complex. Conform GDPR, daca nu ma insel, si ... (vezi toată discuția)