avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... conventie de prestari servicii sau contract individual ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

conventie de prestari servicii sau contract individual de munca?

Buna seara!

Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de proprietari, conventie de prestari servicii sau CIM?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Maria2143 , utilizator 12:25, 8 Februarie 2015
Aministrator, ingrijitor, portar, instalator, angajati cu CIM, sau firme care sa faca aceasta treaba.
Presedinte, cenzor, membrii comitet, contract mandat.
Legea 230/2007 Articolul 32
(1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli .
Buna seara.
Va multumesc pentru raspunsuri!

Succes tuturor...
Dumneavostra aveti libertatea in baza legii 230/2007 sa faceti conventii civile.
Dar daca vine ITM va da amenda de 200 milioane lei vechi pentru ca nu ati angajat femeia de servicu cu CIM.

O persoana trebuie sa treaca de la conventie civila atunci cand trece de la activitate independenta la o activitate dependenta (adica femeia de serviciu are un sef !
In plus, activitatea independenta este ocazionala pe cand curatenia se face sistematic.

Asadar, dumneavostra faceti conventii civile iar consecintele sunt cele aratate.
@amvirdan,

Multumim, aveti dreptate!
Of! Iar ajungem la Legea 230/ 2007. Toate drumurile duc la Lege, care permite.

Legea permite "conventiile civile". Normele de aplicare ale Legii 230/ 2007, prevad:
art. 17, alin. (5)"Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin şi adoptă decizii asupra cuantumului salariilor, indemnizaţiilor, remuneraţiilor şi al eventualelor premieri care se acordă personalului încadrat cu contract individual de muncă sau în baza unei convenţii civile de prestări de servicii, în limita bugetului aprobat de adunarea generală."

Conform Normelor 1588/ 2007 care la art.17 alin.(2) spun: "Şedinţele comitetului executiv se desfăşoară lunar şi sunt legal întrunite dacă jumătate plus unu din numărul membrilor săi sunt prezenţi."

multe se pot discuta si rezolva in cadrul acelor sedinte (lunare!).
Corect, legal asa este cum spuneti dumneavoastra, insa exista si aceasta forma de angajare pe baza acelor "Conventii de prestari servicii", inca, in multe Asociatii.

Asa cum un distins moderator mentiona pe o alta pagina a siteului, sunt, intradevar foarte multe asociatii in pas cu noul, conectate la internet, cu toate listele si acolo, virtual, afisate, asociatii fara probleme. Cunostem cu totii. Felicitari! Aici nu discutam despre ce merge "snur", ci incercam sa luam in discutie particularitatile, ce este neclar. Presedinti si cenzori care semneaza si nu inteleg ce semneaza permite legislatia. Sunt alesii nostri. Au voturi.

Doar daca deschizi pagina "avocatnet.ro", gasesti raspunsuri. Este foarte interesanta fiecare situatie in parte. Ne ajuta raspunsurile punctuale, competente, avizate!
Va multumim!


Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
Adriantot, moderator
Vreau sa fac o precizare in lumina legii si a normelor de aplicare citate mai sus:
- persoanele fizice neautorizate, in sensul ca nu sunt PFA, SA, SRL, se angajeaza cu contract individual de munca, in cazul in care presteaza o munca cu caracter pemanent, depedent, definit in Codul Fiscal:
Art.7
............
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
Norme metodologice


- persoanele autorizate pentru diferite prestatii (administrare imobile, servicii de curatenie, servicii de instalatii diverse, cenzorat) cu personalitate juridica - PFA, II, SRL - se indemnizeaza in baza unui contract de prestari servicii sau contract civil (nu se mai foloseste denumirea de conventie civila).

In mod eronat se trece usor si vinovat peste aceasta diferenta.
Asadar o persoana neautorizata, desi atestata (atestatul nu confera personalitate juridica) nu poate fi indemnizata prin contract civil, decat daca presteaza o activitate aleatorie (zugravit, reparatii de diverse feluri etc) sau o activitate cu o frecventa extrem de redusa.
Un administrator sau ingrijitor - care sunt cele mai frecvente cazuri - nu poate fi indemnizat prin contract civil.

Alte discuții în legătură

Contract civil ilegal pentru angajatii asociatiilor de proprietari? Crina70 Crina70 Buna ziua! Este adevarat ca potrivit noului Cod al muncii nu se mai pot face angajari cu contract civil in Aosociatii de proprietari ?#- (vezi toată discuția)
Angajare stoianavadanei stoianavadanei va rog sa-mi spuneti, daca femeia de serviciu la asociatia de proprietari este angajata cu conventie civila nu cu c.i.m. iar asociatia plateste toate taxele ... (vezi toată discuția)
Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)