avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factori de amplasare si corectie pentru repartitoare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factori de amplasare si corectie pentru repartitoare cf. 343/2010

Buna ziua,

Daca cineva a inteles exact ordinul ANRSC nr. 343/13.07.2010, as dori sa ma lamureasca si pe mine cum se selecteaza exact:
- factorii de amplasare (FA);
- factori de corecţie faţă de punctele cardinale (FCPC);
- factori de corecţie de amplasare (FCA);

In exemplu urmator, iata un apartament cu 2 camere, situat la parter, peste un subsol neincalzit: [ link extern ]

Va rog sa specificati ce FA, FCPC si FCA ati alege pentru cele 4 calorifere aflate in:
1) baie;
2) bucatarie;
3) camera de zi;
4) dormitor;

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 11:34, 9 Februarie 2015
Factorii de corectie din Ordinul 343/2010 sunt o iluzie.
Aplicarea lor nu prea se întîmplă în fapt, din cauza reglementărilor proaste emise de ANRSC. De ce?
Închiderea robinetelor termostatice are efectul unei debranşări. Art. 16, al. 1, lit.a din anexa 3 la Ordinul ANRSC nr. 233/2004 prevede pentru robinetele termostatice temperatura la care se deschid automat de 6°C, o temperatură de gardă, nespecifică locuinţelor. Din cauza încălzirii indirecte, prin pereţi, nu se va ajunge niciodată la 6°C. Astfel, repartitorul nu va înregistra consum 0 "unităţi".
Ordinul ANRSC 343/2010 prevede, în anexa la art. 14. - Numărul total de unităţi de consum aferent fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie care are montate repartitoare de costuri se determină cu o formula in care consumul total este format din nr de unitati inregistrate inmultite cu diversi factori.
La Anexa nr. 1 la norma tehnică apar Factorii de amplasare utilizaţi la repartizarea costurilor pe baza repartitoarelor şi pentru stabilirea factorului de amplasare ponderat, care se aplică prin înmulţire.
Daca baza de calcul, conf. art. 14, este numarul de unităţi înregistrate de repartitor, la care se aplică un anumit coeficient, în cazul consumului 0, 0 înmulţit cu orice coeficient va da tot 0. Rezultă că pentru încăperile cu calorifere debranşate parţial sau total, proprietarii nu vor plăti nici măcar acel beneficiu de încălzire indirectă avut în vedere la proiectarea instalaţiei, ce să mai vorbim de încălzirea indirectă suplimentară rezultată în urma debranşării.
(Acest rationament mi-a fost confirmat de un profesor de la Facultatea de instalatii Bucuresti)
Exista un total de consum pe bloc care trebuie impartit. Daca se aplica reduceri la unii proprietari, acele reduceri trebuie sa se regaseasca la alti proprietari ca si adaosuri. Daca consumul pe repartitor egal 0, adaosul va fi 0.
Locuind la parter, sunteti afectat mai rau d eacest sistem de calcul, intrucat, de obicei, proprietariii dintre etaje se debranseaza.

Daca vreti inca o confirmare a prostelii de norma tehnica a ANRSC, cititi aici: [ link extern ]

In Germania instalatiile de incalzire sunt automatizate, echilibrate hidraulic, iar transferul de caldura prin peretii dintre apartamente nu ajunge la 70-80% din necesarul de caldura.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
darida, utilizator
elga50 a scris:

Pentru fiecare incapere unde se pot aplica mai multi factori corectie sau / si amplasare se ia in considerare coeficientul cel mai mic.


Incorect, scrie chiar in tabelul spre care am pus link: Factorul de amplasare se corecteazã prin înmulţire cu valorile din tabelul 1 şi/sau tabelul 2 în cazul în care amplasarea dupã punctele cardinale este diferitã de Est sau Vest şi/sau amplasarea camerei îndeplineşte şi condiţiile din tabelul 2.


Adam Grecu a scris:

Daca se gaseste cineva, ca de exemplu autorul acestui topic, care pune sub semnul intrebarii acesti coeficienti de corectie si firma nu poate raspunde - in mod stiintific, adica pe niste baze reale, atunci firma, cat de mare o fi, o poate "incurca" (expresie romaneasca, nu?), adica cotizeza la bugerul de stat cu o amenda de 4000, 5000 lei sau chiar mai mult. Daca faza se repeta, nu-i departe momentul in care s-ar putea sa scape de licenta de functionare... depinde ce "sfinti" mai are pe unde trebuie, insa "cotizatie" tot mare ramane.


Exact. Iar firma de repartitoare stie deja asta. Indiferent ce factori foloseste, firma isi primeste aceiasi bani (nu procentual sau tot felul de aberatii cum am mai auzit), suma este direct proportionala cu numarul de calorifere contorizate. Are tot interesul sa foloseasca factorii corecti si pana acum au fost foarte civilizati si deschisi cand am interactionat cu ei. Dar de data asta vreau sa le pun si tabelul in brate, sa-l verifice singuri cu administratorul blocului pe baza actelor de la administratie, si daca luna viitoare nu vad factorii corectati firma de repartitoare, atunci o sa piarda prin amenzi mai mult decat castiga de la tot blocul nostru in ani de zile. Dar vreau sa ma duc cu un tabel cu cat mai putine greseli si de de aceea intreb aici. Factor de corectie final (produsul a celor 3 factori) sa fie 0.60 e matematic imposibil. Si daca iei cei mai mici factori tot iti da un minim de 0.66.

Cameră de colţ ultimul nivel sub terasă (0.77), pe direcţia Nord (0.95), aflata peste sau lângă un gang (0.90): 0.77*0.95*0.90 = 0,65835.

Iar camera sub terasa aflata peste un gang ... ati prins ideea. Factorul de corectie 0.6 nu are ce cauta. Omul respectiv plateste cu 40% mai putin decat ar trebui. Si diferenta o platesc cei ca mine care au factor de corectie 1.05. Si luna de luna, an de an, suma acumulata e fantastica. Dintr-o greseala, intentionata sau nu. Sper ca nu.

poparlan a scris:

nu se tine cont de faptul daca camerele au sau nu calorifer, sau daca vecinul are consum zero


1) Dormitorul fiind langa hol de scara neincalzit (caloriferele au fost anulate) mai beneficiaza suplimentar si de FCA pentru "Încăperi peste sau lângă spaţii interioare neîncălzite = 0,95"?

2) Daca pentru bucatarie se aplica FA = 0.90 fiind o "Cameră de mijloc la parter peste subsol neîncălzit", se mai aplica si FCA = 0.95 pentru "Încăperi peste sau lângă spaţii interioare neîncălzite"? Adica subsolul este considerat SI spatiu interior? Sau prin "spatiu interior" se refera strict la un hol de scara de exemplu?

3) Directia cardinala a unei camere e data de ferestrele sale? Daca e vorba de o camera pe colt, cu doi pereti la exterior, unul spre nord si unul spre vest, fereastra fiind spre vest, camera ce orientare are? Dar daca are fereastra spre nord?
Daca va uitati pe linkul trimis, se pune in vedere ANRSC sa stabileasca factorii de corectie conform standardului SR 1907 (fost STAS) privind necesarul de caldura. In standard se prevede ca in cazul in care o incapere are mai multi pereti exteriori, cu coeficienti de amplasare diferiti, (adaosuri la proiectare) se ia in considerarea peretele exterior cu orientarea cea mai defavorabila.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
darida, utilizator
darida a scris:

Factorii de corectie din Ordinul 343/2010 sunt o iluzie.
Aplicarea lor nu prea se întîmplă în fapt, din cauza reglementărilor proaste emise de ANRSC. De ce?
Închiderea robinetelor termostatice are efectul unei debranşări. Art. 16, al. 1, lit.a din anexa 3 la Ordinul ANRSC nr. 233/2004 prevede pentru robinetele termostatice temperatura la care se deschid automat de 6°C, o temperatură de gardă, nespecifică locuinţelor. Din cauza încălzirii indirecte, prin pereţi, nu se va ajunge niciodată la 6°C. Astfel, repartitorul nu va înregistra consum 0 "unităţi".


La noi in bloc totalul caldurii se imparte in:
- 15% spatii comune (si nu avem nici un calorifer deschis pe holuri, ci se refera strict la pierderile dintre apartamente);
- 5% tevi (indiferent de suprafata apartamentului, direct proportional cu numarul de tevi care traverseaza apartamentul);
- 80% consum individual.

Deci si daca cineva isi inchide toate caloriferele oricum contribuie la cei 20% comuni. Care se ridica la 30-40 RON pe luna de iarna. Unii zic ca e enorm "daca omul nu consuma", altii zic ca e putin "la tine mi se scurge caldura mea!", daca asociatia doreste se poate calcula cu o eroare foarte mica in functie de structura si materialele blocului care este de fapt procentul ce trebuie alocat pentru spatii comune. Din ce am retinut el poate merge legal chiar si pana la 50%. La noi e 20% pentru ca e bloc nou, pereti de rigips si vata minerala de 10cm intre camere. Avem si contoare individuale de gaz, cine foloseste aragazul isi plateste singur gazul.

Restul "inconvenientelor" gen echilibrarea hidraulica sunt maruntisuri care se rezolva foarte usor daca se doreste.

"În Europa, fruntaţă este Germania, în care toate apartamentele racordate la sistemul centralizat au astfel de aparate. În Bulgaria rata este de 95%, iar în Austria 92%.". Daca se vrea, se poate. Fara contorizare nu face nimeni economie si la cat a ajuns gazul nu ne mai permitem risipa. Daca se sta acasa toata ziua in somaj si se doreste sa fie platita caldura de catre vecinul care face economie cat timp e la serviciu, se gasesc tot felul de motive.

Revenind la subiect o sa studiez si SR 1907 daca-l gasesc. Si DIN EN 834, daca nu ma insel pe el s-a tradus 343/2010 de la noi.
Pe ce se bazeaza modul de repartizare a costurilor in blocul dvs?
Ce reglementari tehnice are la baza, sau ce studii, cercetari stiintifice?
Ordinul 343/2010 nu contine coeficienti de cortectie privind incalzirea indirecta prin pereti. Nu are nici o baza stiintifica!! Nu va chinuiti sa gasiti adevar si corectitudine in Ordinul 343/2010.

Ordinul 343/2010 al ANRSC … CONTRAVINE prevederilor metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor - instalatii de incalzire.” – L. Dumitrescu, Rev. Instalatorul, nr. 8/2010
Se prevede că Ordinul 343/2010 nu are avizele tehnico–ştiinţifice necesare şi că nici un specialist în instalaţii! care a elaborat metodologia MC 001/2006, aprobată prin Ordinul M.T.C.T. nr. 157/2007, (5 universităţi tehnice din ţară, INCERC şi AIIR), nu a fost consultat.
L. Dumitrescu este Preşedinte al A.I.I.R., cu care ANRSC a incheiat protocolul.

Era vorba despre transferul de caldura prin peretii dintre apartamente, nu dintre camere. Si intre apartamente aveti tot rigips?
Transferul de caldura prinpereti este o certitudine. Principiul general al schimburilor de caldura in tremodinamica: Transferul de căldură se produce de la temperatura mai înaltă la temperatura mai joasă.
Peretii s-au construit dupa STAS-uri privind rezistenta termica, stas-uri care la noi in tara au fost mult mai slabe decat in Vest. In cazul blocurilor noi procentul de transfer poate diferi daca s-au folosit standarde mai noi.

"Maruntisuri" precum echilibrarea hidraulica au generat erori si de 500-800%. In Romania. Poate la dvs in bloc, fiind izolat termic efectul dereglarii nu e asa mare precum in blocurile vechi, intructat proprietarii nu sunt nevoiti sa deschida atat de mult robinetele caloriferelor, permitind surplus de debit in calorifer.

Ratiunea contorizarii este posibilitatea controlului consumului prin robinete termostatate, ceea ce este imposibil sau greu de realizat fara echilibrare hidraulica. In Germania robinetul termostatat nu are setare minima la 6 gr, ci 18-20, deci derglarea e din start mai mica. Bulgarii vai si amar si acolo e fara echilibrare, si cu setare la 6 gr C, sunt de compatimit.

ANRSC a efectuat un copy/paste selectiv din SR-EN 834: 2002, în scopul racolării facile a clienţilor de către firme. Prevederile referitoare la erorile, cauzele erorilor, factorii care influenţează valoarea consumului nu apar în Anexa 3 la Ordinul 233/2004 al ANRSC.
Ordinul 343/2010 nu are la baza SR-EN 834: 2002. In SR-EN 834: 2002, la final, se prevede ca statele pot institui si alti coeficienti de corectie specifici, care nu sunt de natura metrologica. DIN este standardul german, uneori preluat in domenii unde nu exista standard armonizat la nivel european.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2015
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Aplicare factori de amplasare repartizare costuri incalzire itoma itoma Ordinul anrsc nr.343/2010 stabileste factorii de amplasare si factorii de corecţie fata de punctele cardinale utilizati la repartizarea costurilor pentru ... (vezi toată discuția)
Repartizare cota energie termica pt apartamentele care renunta la repartitoarele de costuri eliasav eliasav Cum se repartizeaza cota cu energia termica pentru proprietarii care renunta la repartitoarele de costuri? Va rog sa indicati si baza legala. In urma cu ... (vezi toată discuția)
Factorul de amplasare si costul caldurii grandanat grandanat In factura de plata emisa de Techem am observat ca factorul de amplasare e intotdeauna 1, indiferent de amplasarea calorifelelor. Asa e si la voi ? (vezi toată discuția)