avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cui pot semnala conflictul cu alti angajati, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cui pot semnala conflictul cu alti angajati, nerezolvat de patron?

Buna ziua!

Va rog sa ma informati cum pot rezolva un conflict la locul de munca intre mine si alte angajate. Am semnalat problema patronului, iar el a zis ca n-are ce sa le faca pentru ca asa sunt ele rele. In continuare, viata mea e un calvar acolo. Cand vine cineva in firma, incep sa ma critice, Folosesc cuvinte jignitoare, pe care nu le pot exprima aici, rad cand vorbesc eu cu cineva si ma imita. Il mint pe sef ca as fi facut ceva ilegal si, desi el poate verifica, nu vrea. Daca seful nu i-a nici o masura, cui ma pot adresa? Tin sa precizez ca ma afecteaza foarte tare ceea ce se intampla, nu-mi pot desfasura activitatea si mai ales stresul in care ma tin imi afecteaza sanatatea. Ma simt hartuita zilnic de aceste persoane, care incep sa tipe cum imi fac aparitia la serviciu.
Cel mai recent răspuns: Tania58 , utilizator 11:24, 16 Februarie 2015
Instiintarea o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.

Art. 296 C.pen. - Purtarea abuzivă
(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
In cazul neacceptari instintarii ,acesta trabuie trimisa prin posta cu confirmare de primire.
Dupa ce a semnat de primire poate sa o rupa ca aveti dovada luari la cunostinta .
Daca actionati acum ,conducerea va sustine ca nu avea cunostinta de cele semnalate .
Din cele relatate ,patronul a luat hotarirea reducerii personalului si asteapta o demisie . Daca va da afara nu mai poate face angajari pe acelasi post .
O tehnica des intalnita e concedierea angajatului cu un salariu de 150 ron (o cifra de referinta) si angajarea unei persoane ,tot pe acelasi post si tot cu aceleasi atributii pt 100 ron.
Rezulta un 50 de lei pe luna cel putin.
Dupa ce trimiteti instintarea cu confirmare catre conducerea firmei , faceti o sesizare scrisa catre ITM-ul teritorial de care apartineti ,tot cu confirmare de primire , la care cereti raspunsul tot in scris .
In legatura cu inregistrarea , intra sub incidenta Codului Muncii daca in CIM este prevazuta clauza de confidentialitate (Cap II art 26 din Legea nr. 53 din 2003 - Codul Muncii actualizat 2014 ) .
Ce treaba are clauza de confidentialitate ?

Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

În art. 73 din Codul civil se prevede că orice persoană are dreptul la propria imagine.
În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a infaţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

Conform art. 74 din Codul civil, sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
....
b) interceptarea fără drept a unei convorbiri private, săvârşită prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, în cunoştinţă de cauză, a unei asemenea interceptări;
.....
In spiritul si litera legii nu ,dar practic da ,Cum?
Prin crearea unui mediu nociv , prin amenintari indirecte si/sau intimidari . Mediul nociv este creat (reiese din descrierea faptelor) , iar faptul ca a rupt sesizarea in fata ei transmite urmatorul mesaj :'Vezi ca nu poti face nimic? Esti un nimeni.' Probarea acestui fapt este imposibila .
Acesta este un forum public ,unde este convorbirea privata ?
Iar daca totusi se aplica unele prevederi din Codul civil , la o adica suspectul poate sustine ca :"Am aflat intamplator de la..." ; in cazul telefoanelor de firma (acordate angajatului de catre firma ,in interes de serviciu ), poate sustine ca 'am verificat buna functoinare a aparatului ,nicidecum sa ascult ce face angajatul X cu telefonul meu'. Daca se ajunge acolo .
Orice 'moneda'are si revers :
-daca doreste sa faca o inregistrare,o poate face cu un telefon (sau similar) care ,'accidental'
a pornit inregistrarea - plauzibil e un smartfone care are 101 functii si din aceasta cauza si el (telefonul) le mai incurca . Utilizarea se poate face numai cand organele de ancheta cer acest lucru (adica se sustin mult si tare faptele iar la un moment dat vine intrebarea : 'Ce dovezi aveti in acest sens?') .
Acest Forum nu incurajeaza utilizatorii in folosirea de metode contrare legii. Prin urmare, ceea ce sustineti dvs nu are niciun fundament legal.

Alte discuții în legătură

Nerespectare procedura somaj vasile_visovan vasile_visovan Buna, vreau sa ma ajutati intr-o problema. Am muncit la o firma care era in franciza cu OMV. Activitatea firmei s-a incheiat, unii am ramas fara servici si ... (vezi toată discuția)
Cum pot concedia un angajat? amelia20100 amelia20100 buna ziua.am un angajat care are ff multe abateri dar pana acum nu i-am atras atentia decat verbal.ultima data insa i-am facut un avertisment scris pe care nu ... (vezi toată discuția)
Preaviz cu santaj? Filimon Aurel Filimon Aurel Buna dimineata Am si eu o mare nelamurire.De la 1-06-2009 mi sa comunicat verbal ca de la 1-06-2009, din motive economice si totodata prin desfiintarea ... (vezi toată discuția)