avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu in prag de pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu in prag de pensionare

Buna ziua,
Va rog , daca la 1.07 ies la pensie am dreptul la concediu integral sau numai pentru lunile in care am fost in activitate ?
Pot sa iau concediu efectiv sau numai plata aferenta zilelor?
-Conducerea unitatii( de stat) imi poate refuza efectuarea concediului ?
-Cu cate zile inainte se elibereaza adeverinta pentru Casa de pensii,privind contributia la pensii(salarii, sporuri)
-Va rog baza legala .
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:52, 15 Februarie 2015
Casa de Pensii elibereaza acele adeverinte-a sau ITM ?
Dar adeverinta care sa ateste perioada dupa renuntarea la cartile de munca ?
Dosarul il intocmeste angajatorul sau angajatul prin solicitarea documentelor de la angajator?Cred ca este aberant sa duc actele la secretariat( inclusiv toate copiile) si secretariatul sa mi le dea din nou pe baza de semnatura si adresa de inaintare cum mi s-a comunicat,
Cum este procedura va rog , baza legala .
Multumesc.
1. Nici Casa de pensii si nici ITM-ul nu elibereaza asa ceva.

2. Adeverinta de vechime, dupa 01.01.2011, este eliberata de catre angajator sau de catre lichidator - in cazul falimentului angajatorului - fara a mai fi necesara viza ITM-ului.

3. Dosarul de pensie il intocmeste angajatul , nu angajatorul.


Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Legea nr.263/2010
Art. 103
(1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite,
a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz, depusa personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala.
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. Pentru persoanele din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca.
.....
Daca angajatorul nu are o copie a cartii de munca are posibilitatea sa calculeze vechimea in munca ?
Nu are aceasta posibilitate in lipsa unei copii de pe carnetul dvs de munca.
La dosarul de pensionare trebuie depusa si adeverinta cu vechimea in munca s-au numai adeverinta de vechime din fiecare unitate ?
Trebuie depusa adeverinta cu salariu, sporuri daca ele sunt trecute in cartea de munca(primele se iau in calcul, nu sunt trecute in cartea de munca)?
Copia dupa cartea de munca trebuie sa fie legalizata sau o copie simpla?
Multumesc !

Alte discuții în legătură

Zile de concediu legale... miha8619 miha8619 buna, am si eu o nelamurire... eu in 30 iunie am incheiat contractul de munca cu o firma dar mi-au ramas 16 zile de concediu pe care nu le-am luat. as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca marysa marysa Buna ziua, Am nevoie de cateva lamuriri. Am anuntat ca doresc sa plec din actualul loc de munca, iar seful a zis sa nu-mi dau demisia, ci sa plec cu acordul ... (vezi toată discuția)
Acte de la fostul angajator /fluturaș de salariu Loredana080 Loredana080 Bună ziua! Aș vrea să cer fostului angajator fișa postului, regulamentul intern, precum și modul în care a fost calculată suma acordată la lichidare, ... (vezi toată discuția)